Vuoden 2019 ohjastajaksi valittu Santtu Raitala kertoo saavuttaneensa menestyksensä kovalla työllä.

Hevosten kanssa pihtiputaalainen, 29-vuotias maatalon poika on touhunnut koko ikänsä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Antti Saraja

Hevostalli vai jalkapallo-, jääkiekko- ja lentopallotreenit, Santtu Raitala joutui valitsemaan teini-iän kynnyksellä. Hevostalli vei voiton.

Sillä tiellä 29-vuotias pihtiputaalainen Santtu on – ja voitokkaasti. Tammikuussa 2020 hänet palkittiin ravigaalassa vuoden 2019 ohjastajaksi. Hän oli myös vuoden 2019 voitokkain raviohjastaja 279 voitolla. Urheilutoimittajat valitsivat Santtu Raitalan vuoden 2019 parhaaksi raviurheilijaksi.

Santtu on maatalon poikia. Kotitilalla on aina ollut myös hevosia. Niiden kanssa hän on touhunnut pikkupojasta saakka.

Santun isoäiti on antanut hänelle toimivan neuvon: Opettele tuntemaan hevonen.

– Hevoset ovat yksilöitä. Olennaista on oppia tuntemaan kunkin hevosen vahvuudet ja heikkoudet, ja keskittyä niiden tukemiseen ja vahvistamiseen. On myös tärkeä pitää mielessä, että keino, joka tepsii yhdelle hevoselle, ei välttämättä toimi toisen kohdalla. Tarvitaan yksilöllisten erojen hyväksymistä ja pitkäjänteisyyttä toimia jokaisen hevosen kanssa yksilöinä, Santtu pohdiskelee.

Kunkin yksittäisen hevosen käyttäytymisen oivaltamiseen ja tulkitsemiseen Santun mukaan merkittävin neuvonantaja on hevosen päivittäinen arki.

– Hevosia arjessa havaitsemalla oppii näkemään kunkin hevosen käyttäytymisen eri piirteitä. Vertaamalla niitä toisiinsa voi päätellä, mistä erot johtuvat ja mikä mihinkin hevosen käyttäytymistapaan vaikuttaa.

Santtu, mistä merkeistä varsasta voi havaita, onko siitä mahdollista kehittyä hyvä ravuri?

– Olennaista on vahva psyyke: varsan on oltava rauhallinen, mutta sitten kun se tekee jotain tosissaan, niin sen on oltava ehdottoman tosissaan ja keskittyneenä. Fyysisistä ominaisuuksista kiinnitän huomioni varsan nopeuteen sekä siihen, onko varsan liiketekniikka taloudellista. Askelluksessa ei saisi olla virheliikkeitä.

Santtu kertoo saavuttaneensa menestyksensä kovalla työllä.

– Ahkera pitää olla ja pitkäjänteinen. Tarvitaan myös tietty määrä uteliaisuutta, jotta on into seurata, miksi joku toinen tekee asiat tietyllä tapaa, ja mitä siitä olisi omaan työhöni sovellettavissa. Seuraan runsaasti toisten ohjastajien lähtöjä. Toisilta voi omaksua, mutta omat näkemykset ja omat tavat toimia pitää olla vahvat. Vanha tosiasia on myös se, että tekemällä oppii. Hyväksi raviohjastaksi opitaan ajamalla mahdollisimman paljon niin kilpailuissa kuin harjoittelumielessä.

Viime vuonna Santtu ajoi 1800 kilpailulähtöä. Ravipäiviä hänellä oli viime vuonna 310. Santun ajettavana oli tuhatkunta hevosta.

– Lämminveriravureita on minulla jonkin verran enemmän ajettavina kuin suomenhevosravureita. Monesti lämminveriset ovat helpompia ohjastajalle, ne ovat ominaisuuksiltaan syntyneet ravureiksi.

Hevosen omistajan, valmentajan ja ohjastajan toimivassa yhteistyössä tärkeintä Santun mielestä on rehellisyys, että he käyvät kunkin hevosen tilannetta, onnistumisia ja epäonnistumisia analyyttisesti läpi ja yhdessä pohtivat, mitä mahdollisesti pitää tehdä toisin.

Santtu itsekin valmentaa. Tätä nykyä hänellä on kotitallissa kuusivuotias suomenhevosruuna.

Hän korostaa, että hevosen hoidossa pitää panostaa päivittäisiin rutiineihin ja huolehtia hevosen elinympäristö mahdollisimman stressittömäksi.

– Hevonen tykkää rutiineista.

Suomalaiset hevosenomistajat pitävät Santun mukaan hyvin huolta hevosistaan.

– Esimerkiksi ravurien lihashuolloksi haetaan ”vaikka kuukin taivaalta”, ja toki ymmärrettävästi. Ravihevonen on merkittävä investointi.

Nykyään hevosten lihashuolloksi on hieronnan ohella monia spesifejä menetelmiä, kuten esimerkiksi lasertekniikkaa, infrapunaa ja magneettihoitoja.

Hevosen ruokavalion täydentäjinä ja ravitsemuksen optimoijana Santtu suosii suomalaisen Biofarmin täydennysrehuja.

– Paitsi vastuullisista hevosenomistajista, niin Suomi on maailmalla tunnettu ja arvostettu ammattitaitoisista ja korkeatasoisista hevosten hoitajista. Suomalaiseen hevostenhoito-osaamiseen luotetaan ympäri maailman.

Santtu ohjastaa silloin tällöin ulkomailla. Hän suurin haaveensa on kuitenkin ajaa hevonen Kuninkuusravien voittajaksi.

Santun mukaan Suomen raviurheilun taso on hyvä, ja suomalaiset ravihevoset ovat kansainvälisellä mittapuulla huippuluokkaa.

– Lajin tulevaisuuden kannalta olennaista on, että saamme Suomeen lisää uusia ravihevosten omistajia. Ainoastaan pitkäjänteisen omistajuuden kautta laji pystyy tulevaisuudessa voimaan hyvin ja kehittymään.

”– Hevonen tykkää rutiineista.”

KUKA?

Santtu Raitala

Ikä: 29 vuotta

Syntymäpaikka: Pihtipudas

Asuinpaikka: Pihtipudas

Ammatti: Raviohjastaja, hevosvalmentaja

Perhesuhteet: Lapsuudenperhe

Harrastukset: Liikunta ja erilaiset pelit: liikunnalliset pelit sekä tietokonepelit yhdessä kavereiden kanssa

Elämän motto: Laitetaan huonot asiat ja huonot päivät pois hyvien tieltä.