Puhdasta ruokaa omasta puutarhasta
Maksa rakastaa puhdasta, kasvisvoittoista lähiruokaa.
Mitä vahvempi maksa, sitä parempi vastustuskyky.
Teksti: Reetta Reinman
Voi miten onnellinen olen, kun kesällä saamme omasta puutarhasta paljon erilaisia kasviksia ja yrttejä, toteaa Nivalassa, vesitornin kupeessa asuva Päivi Mustajärvi.
- Viime kesänä laajensimme mansikkamaata. Poikamme teki kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Kasvatan siellä tomaatteja, kurkkuja, chilejä ja paprikoita. Kasvihuoneesta saa nopeasti salaatti- ja yrttisatoa. Salaatteja ja yrttejä kasvaa myös avomaalla.
Mansikoiden ohella Mustajärvillä on puutarhassaan runsaasti puutarhamarjoja: herukoita ja karviaisia. Perunat, sipulit, porkkanat ja maa-artisokat ovat niin ikään oman puutarhan satoa. Perinneyrtti lipstikka on yksi Päivin suosikki.
Kesä on oman puutarhan tuoreiden kasvisten juhla-aikaa. Talven varalle puutarhan antia säilötään kellariin sekä pakastetaan ja kuivataan. Voiman Mustajärvien puutarha saa kompostista.
Ruoka olkoon lääkkeemme, Päivi lainaa lääketieteen isä Hippokratesta.
- Erityisesti maksan toiminnan tukemisessa korostuu puhdas ruoka, toki myös kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen hyvinvoinnissa, hän toteaa.
Päivi Mustajärvellä on vahva koulutus ja osaaminen luontaishoitojen alalla. Hän on diplomirefleksologi, homeopaatti, sidekudoshieroja ja akupunktiohoitaja.
Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan traumaterapialla. Päivi toimii myös kouluttajana.
Päivi on tehnyt uraa uurtavaa työtä Suomen julkisen puolen sairaaloissa. Vuodesta 2012 hän on kouluttanut sairaaloiden synnytysosastojen kätilöitä hyödyntämään vyöhyketerapiaa synnytyksessä kivunlievityksen lääkkeettömänä hoitomuotona.
Hänen vauvahierontakonseptinsa on yhdistelmä useita eri hoitomuotoja. Siihen kuuluu muun muassa Anna-Kaarina Lindin vyöhyketerapiaa, lappalaista Uula-hierontaa, jäsenkorjausta sekä kiinalaisia hierontatekniikoita.
Päivin hoitorepertuaariin kuuluu myös kehonkoostumusmittaukset, joista selviää muun muassa vitamiinien, kivennäisaineiden ja aminohappojen määrät, sydämen ja verisuoniston tila sekä ruoansulatustoiminta.
Hänellä on oma hoitola kotinsa yhteydessä Nivalassa.
Maksa on immuniteetin ja aineenvaihdunnan keskustoimija: puhdistus- ja ongelmajätelaitos sekä lämpövoimala. Hyvin toimiessaan maksa taistelee viruksia vastaan, suodattaa myrkkyjä, ehkäisee infektioita, torjuu matala-asteista tulehdusta ja sen aiheuttamia rappeumasairauksia, jopa syöpää. Tehtäviä maksalla on yli 500.
Maksan toiminnan optimoimiseen – kuten elimistön kaikkien toimintojen – Päivi kehottaa syömään joka päivä runsaasti kasviksia ja kotimaisia marjoja sekä juomaan raikasta vettä.
- Huolehdi riittävästä proteiinien saannista syömällä laadukasta lihaa, mieluusti riistaa, itse pyydettyä kalaa, luomukananmunia, papuja, linssejä, siemeniä ja pähkinöitä sekä hapatettuja, sokeroimattomia maitotuotteita, mikäli ne sopivat sinulle.
Lisukkeeksi sopivat hyvin hirssi, kvinoa, amarantti ja tattari.
- Esimerkiksi erilaisissa kasvispadoissa ja laatikoissa hirssi toimii erinomaisesti, ja antaa kasvisruokaan mukavasti proteiinia.
Maksa tarvitsee myös laadukasta rasvaa: kylmäpuristettuja luomukasviöljyjä, kuten oliiviöljyä, avokadoöljyä ja pellavansiemenöljyä.
Leipää Päivi kehottaa vähentämään sen suuren tärkkelysmäärän vuoksi. Ja kun leipoo itse, tietää, mitä syö.
Luonnon avulla voi Päivin mukaan merkittävästi nostaa immuniteettia.
- Vitamiineista tärkeimmät ovat C-, D- ja B-vitamiini. Kivennäisaineista sinkki, seleeni ja magnesium. Seleeni esimerkiksi pystyy aktivoimaan viruksia tuhoavien valkosolujen toimintaa elimistössä. Ubikinoni Q10 on tärkeä solua ja solun hengityskeskuksia eli mitokondrioita suojaava antioksidantti.
Aminohapot ovat merkittäviä immuniteetin rakentajia. Superaminohapoksi Päivi nostaa glutationin, joka suojelee kehoamme monella tavalla, muun muassa ylläpitämällä yleisimpien antioksidanttien eli C- ja E-vitamiinien sekä beetakaroteenin tasoja korkealla, osallistumalla DNA:n synteesiin ja korjaukseen sekä parantamalla immuniteettia.
Glutationin lähteitä ruokavaliossa ovat esimerkiksi puolukka, avokado, vesimeloni, kurkku, tomaatti, pinaatti, saksanpähkinät, porkkana, omena ja parsa.
- Mikäli aminohapot haluaisi ainoastaan ravinnosta, ruuan olisi oltava joka päivä optimaalista. Siksi ravintolisät ovat oiva apu. Kutakin aminohappoa on saatavilla yksittäisinä valmisteina.
- Glutationin ohelle nostaisin hyvin merkittäviksi seuraavat neljä aminohappoa: arginiini, lysiini, sitrulliini, phenyalaniini ja tauriini, jotka ovat olennaisia monissa elintärkeissä elintoiminnoissa verenkierrosta alkaen.
- Maksan toiminnan tukemisessa tärkein on NAC-aminohappo. N-asetyylikysteiini eli NAC on kysteiini-nimisen aminohapon vahva ravintolisa↔muoto.
Viruksia ja bakteereja vastaan elimistössä taistelevat myös esimerkiksi oliivinlehtiuute ja lääkinnälliset sienet, kuten pakuri. Immuniteettia voi vahvistaa myös propoliksella, inkiväärillä ja ternimaidolla. Tärkeässä roolissa ovat niin ikään maitohappobakteerit, joiden yksi olennainen tehtävä on suoliston bakteeriflooran pitäminen tasapainossa.
- Fermentoidut bakteerit ovat lähinnä luonnonmukaisia bakteereita, joista omat suosikkivalmisteeni ovat Mikroveda ja Warrior.
- Jos minun pitäisi lähteä ”autiolle saarelle” ja valita mukaani ainoastaan yksi terveystuote, niin se olisi vanha kunnon vilustumisoireita helpottava rohto, echinaforce eli auringonhattu-uute, Päivi sanoo.
- Ennaltaehkäisymielessä sitä voi ottaa 70 tippaa illalla. Jos esimerkiksi flunssa on jo päällä, echinaforcea voisi ottaa ainakin viisi kertaa päivässä, 30 tippaa kerrallaan.
Päivi Mustajärven mukaan homeopatia on turvallista itsehoitoa.
Homeopaattisista aineista hän mainitsee immuniteettia tukevaksi aineeksi esimerkiksi pyrogeniumin, joka on homeopaattinen antibiootti. Homeopaattista mercurius solubilista käytetään lähinnä hengityselinten ja limakalvojen hoitoon. Belladonna taas on homeopaattinen kuumelääke.
Homeopatiassa on kaksi koulukuntaa. Toinen hoitaa yksittäisellä aineella, toinen yhdistelmäaineilla. Päivi hyödyntää hoitotyössään molempia. Homeopaattisista yhdistelmätuotteista hänellä ovat käytössä Dr. Reckewegin tipat. Taistelussa flunssia vastaan voi Päivin mukaan ottaa homeopaattiseen ohjelmaansa seuraavat immuniteettia vahvistavat Dr. Reckewegin tipat:
R1 tulehdustipat
R6 vastustuskykyä vahvistavat tipat
R8 hinkuyskätipat (Dr. Reckewegin ensimmäinen tuote)
R24 keuhkopussitipat
R43 astmatipat
R45 kurkunpään käheyttä hoitavat tipat
R48 keuhkotipat
R57 keuhkojen toiminnan heikkoutta hoitavat tipat
- Jos flunssa on jo päällä, oheisia tippoja voisi ottaa 10 tippaa vähintään neljästi päivässä, sanoo Päivi.
Päivi Mustajärveltä voi tilata opastusta homepaattisten tuotteiden valintaan soittamalla 040-5845 139
Homeopaattisia valmisteita ja muita immuniteettia tukevia ravintolisiä löydät kätevästi ja edullisesti verkkokaupasta Karkkainen.com
”- Käsien pesun tärkeyden suomalaisille opetti aikoinaan arkkiatri Arvo Ylppö.”