Suomi on moottorisahaamisen luvattu maa!

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Marjo Törnberg

Ison pihapiirin tai maatilan ja metsäpalstan omistaja tarvitsee moottorisahaa jatkuvasti. Moottorisaha on ylivoimainen työkalu puiden kaatamiseen ja karsimiseen. Moottorisahalla on kätevä raivata risukoita ja tehdä polttopuita.

Rakennus- ja remonttimiehet ja -naiset sekä metsurit tarvitsevat moottorisahaa päivittäisessä työssään.

– Tosin metsureilla moottorisahan tarve kaiken aikaa vähenee, kun puunkaato tapahtuu isoilla metsäkoneilla. Olennaisemmassa roolissa nykyään metsurin kädessä on raivaussaha, kertoo Timo Virta Echo moottorisahoja ja raivaussahoja maahantuovalta Stokkerilta.

– Mutta kaiken kaikkiaan Suomi on moottorisahaamisen luvattu maa! Työkäytön lisäksi taitavat moottorisahan käyttäjät tekevät esimerkiksi upeita puuveistoksia. Moottorisahalla muotoillut puiset karhut ovat näistä taideteoksista tunnetuimpia. Klapien teko, jopa ”halkoholismi”, on nykyään suosittua. Myös naiset ovat innostuneet moottorisahaamisesta, pohdiskelee Virta.

Virta on toiminut itse metsurina 1980-luvun alussa.

– Siihen aikaan moottorisahoissa käytettävä pienkonebensiini oli lyijyllistä, ei ollut nykyisen kaltaisia päästörajoituksia. Lyijyllinen bensa voiteli moottorisahan moottorin ja kaasuttimen kalvot. Sahat olivat tuolloin huomattavasti tehokkaampia, toteaa Virta.

Metsurin käteen hyvä moottorisaha on Virran mukaan kooltaan pienenkö, painoltaan kevyt, mutta kierrosluvultaan ärhäkkä. Tärkeää on myös, että saha on nopea ja varma käynnistymään.

– Sahan hyvä tasapaino on niin ikään tärkeää. Jos on päivän moottorisahahommissa, niin epäbalanssissa olevalla sahalla sahaamisen kyllä illalla ” tuntee nahoissaan”, sanoo Virta.

45-50-kuutioinen moottorisaha riittää Virran mielestä sekä ammatti- että kuluttajakäyttöön.

Suomessa raivaussahamarkkinat ovat Virran mukaan huomattavasti esimerkiksi Keski-Eurooppaa suuremmat.

– Keski-Euroopassa puusto on erilaista kuin meillä, lehtipuuvoittoista. Siellä metsänhoito keskittyy muun muassa alusheinikon hoitoon, kun taas meillä metsän optimaalisen kasvun takeeksi havupuuvoittoista metsää täytyy raivata, tehdä perinteistä risusavottaa, vesakoneraivausta ja harvennushakkuuta.

Mikäli moottorisahaa käyttää päivittäin Virran mukaan on hyvä viikoittain, käyttömäärän mukaan jopa päivittäin tsekata ainakin moottorisahan ilmansuodatin, ja puhdistaa saha purusta.

Kerran vuodessa hän suosittelee jokaiselle moottorisahalle vuosihuoltoa. Silloin katsotaan, missä kunnossa ovat muun muassa sytytystulppa, ilmansuodatin, kaasutin ja teräketjut.

– Teräketjun hyvä kunto on suoraan verrannollinen moottorisahan tehokkuuteen, muistuttaa Virta.

Suomen markkinoille 1970-80-lukujen vaihteessa tulleet japanilaiset Echo-moottorisahat, raivaussahat ja trimmerit sekä puutarhan pienkoneet valmistetaan koko prosessiltaan Japanissa.

– Myös kaikki tuotannossa käytettävät komponentit ovat japanilaisvalmisteisia. Valmistusprosessin pitäminen Echon omissa käsissä Japanissa mahdollistaa korkean ja vakaan laadun, sahojen kestävyyden sekä jatkuvan suoraan tuotantoon sovellettavissa olevan tuotekehittelyn. Japanilainen luottaa tekemiseensä, esimerkiksi ammattipuolelle Echon moottorisahoille annetaan kahden vuoden takuu, kuluttajapuolelle viiden vuoden takuu, toteaa Virta.

Echo moottorisahat ovat Virran mukaan markkinaosuudeltaan Suomessa hyvät kolmoset.

– Isäntäpuolella Echo moottorisahat ovat meillä hyvin suosittuja, hän lisää.

Echo moottorisahat, raivaussahat, trimmerit, lehtipuhaltimet ja pensasleikkurit ovat Kärkkäinen Koneen valikoimissa. Verkkokaupasta karkkainen.com/kone saat ne myös kätevästi kotiin kuljetettuna.

”– Metsän optimaalisen kasvun takeeksi havupuuvoittoista metsää täytyy raivata, tehdä perinteistä risusavottaa, vesakoneraivausta ja harvennushakkuuta.”