Yksi 90W:n aurinkopaneeli riittää pitämään yllä asuntovaunun perustoimintojen vaatimaa 12-voltin sähköjärjestelmää.

Teksti: Reetta Reinman

Puolisentoista vuotta näitä asuntovaunutouhuja on tässä omina hommina tuuskattu! naurahtaa SUNVAUNUn yrittäjä Juha Räihä Muhokselta.

Tätä ennen 41-vuotias Räihä oli kuljetuspuolella töissä 12,5 vuotta sekä sitä ennen vajaat kymmenen vuotta asuntovaunualalla vieraan palveluksessa, josta jäi kytemään ajatus omasta toiminnasta vaunujen parissa.

Myynnissä SUNVAUNUssa on käytettyjä asuntovaunuja, merkkiensä osalta laidasta laitaan sekä jokunen asuntoauto. Asuntovaunuissa ja -autoissa tarvittavat varaosat ja muut tarvikkeet löytyvät myös SUNVAUNUsta. Jonkin verran yritys vuokraa asuntovaunuja.

Pääasiallisesti Juha Räihän työpäivät kuluvat asuntovaunujen huoltohommissa. Lämmintä huoltotilaa on reilun sadan neliön verran, katettua säilytystilaa saman verran lisää sekä hyvät säilytysalueet ulkona.

Viime aikoina Räihää ovat työllistäneet erityisesti aurinkopaneelien asennukset asuntovaunujen katoille. Aurinkopaneeleina hän käyttää Suomi Trading Oy:n maahantuomia Brightsolar -aurinkokeräimiä ja inverttereitä. Ne hän hankkii Kärkkäisen yritysmyynnin kautta.

Invertteri muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön sähköverkossa käytettäväksi vaihtosähköksi.

– Aurinkopaneeli tuo vapautta asuntovaunulla liikkujalle, eli asuntovaunuilija ei ole liikkumisensa osalta sidoksissa verkkovirtaan, jotta saa pidettyä asuntovaunun akkujärjestelmän toiminnassa. Nykyään moni suosii asuntovaunua esimerkiksi metsästämässä tai marjastamassa käydessään, ja metsässä ei ole tarjolla verkkovirtaa. Aurinkopaneelit vapauttavat virtahuolista, sanoo Räihä.

– Esimerkiksi yksi 90W:n aurinkopaneeli pitää hyvin yllä asuntovaunun perustoimintojen vaatimaa 12-voltin sähköjärjestelmää, ja aurinkopaneeleiden avulla voit myös ladata esimerkiksi läppäreitä ja kännyköitä, sanoo Räihä.

Aurinkopaneelin asentaminen asuntovaunun katolle vie päivän verran aikaa, jotta liimaukset ja tiivisteet ehtivät kunnolla kuivua.

Aurinkopaneeli voi olla asuntovaunun katolla ympäri vuoden.

– Peruspaneelien hinnat asennettuina lähtevät ilman invertteriä reilusta 300 eurosta ylöspäin. Mitä enemmän paneelilta ja invertteriltä vaaditaan tehoa, niin sen mukaan hinta myös määräytyy, Räihä tarkentaa.

Asuntovaunun Juha Räihä kehottaa tuomaan kokonaisvaltaiseen huoltoon vuoden tai kahden välein sen käyttömäärästä riippuen.

– Olennainen asia on tarkistaa, että asuntovaunun alusta on kunnossa. Tiiveystarkastus on niin ikään tärkeä kosteusvuotojen eliminoimiseksi. Kaasu on hyvä koeponnistaa säännöllisesti. Mitä paremmin asuntovaunustaan pitää huolta, sitä paremmin sen arvo säilyy, Räihä korostaa.

Asuntovaunu on talvella paras säilyttää katoksessa, säältä suojassa.

– Mikäli vaunua pitää talvella taivasalla, niin on hyvä muistaa säännöllinen katon puhdistus. Talvella asuntovaunun kattoa on syytä puhdistaa varovasti, etteivät katolla olevat muoviosat mene rikki, hän muistuttaa.

Mutta nyt on kesä ja vaunuillaan. SUNVAUNU palvelee koko kesän. Juha Räihän tavoitat puhelinnumerosta 044-24 501 45.