Vanhan kansan rohtoja punahattua ja valkosipulia flunssan taltuttamiseen
Ravintolisiä valmistavan Hankintatukun tuotantotilat ovat Suomessa, Karkkilassa läntisellä Uudellamaalla. Kotimaisena valmistajana se pystyy nopeasti reagoimaan kysynnän muutoksiin.
Hankintatukun tuotteita löydät Kärkkäiseltä, tutustu Karkkainen.com
Teksti: Reetta Reinman
Punahattu-uute, Echinasan on yksi Hankintatukun myydyimmistä tuotteista. Yritys on valmistanut punahattu-uutetta vuodesta 1990 alkaen, aluksi Echinamax-nimellä, ja 1.9.2014 alkaen Echinasan-nimellä.
– Hankintatukun Echinasan valmistetaan Puumalassa Etelä-Savossa luonnonmukaisesti viljellyistä punahatuista. Punahattujen viljelyssä ei käytetä kasviensuojeluaineita, hyönteismyrkkyjä, rikkaruohomyrkkyjä, eikä kasvien kasvua edistämään tarkoitettuja maatalouskemikaaleja. Punahatut käsitellään välittömästi sadonkorjuun jälkeen, vain ensiluokkaiset kasvit käytetään uutteen valmistukseen, kertoo Hankintatukku Oy:n toimitusjohtaja Arno Latvus .
Punahattu-uute on perinteinen flunssarohto; ”vanhan kansan ”oiva apu kurkkukipuun, nuhaan ja yskään.
Ulkoisesti punahattua käytetään pienten haavojen hoitoon. Lisäksi sitä voidaan käyttää finneihin ja hyönteisten pistoihin.
Valkosipuli on toinen perinteinen vastustuskykyrohto. Valkosipulia sanotaan myös elimistön terveyspoliisiksi.
Hankintatukun Biolic ABG -valkosipulitabletit sisältävät biologisesti aktiivista, fermentoitua eli hapatettua ABG10+® valkosipuliuutetta. ABG10+® -uutteen nimi tulee sanoista Aged Black Garlic.
Uutteeseen käytetään valkosipulin kokonaisia kynsiä, uutteen kantaja-aineena on maltodekstriini.
Fermentoinnissa (hapattamisessa) ei käytetä apuna bakteereja tai hiivoja, vaan valkosipuleiden annetaan kypsyä eli fermentoitua omien entsyymiensä avulla kontrolloidussa lämmössä ja kosteudessa. Prosessia voi kutsua myös kypsymiseksi.
Tämän prosessin myötä valkosipulin väri muuttuu tummaksi, epämiellyttävä haju poistuu ja uutteen fenolipitoisuus lisääntyy jopa 10-kertaiseksi tavalliseen valkosipuliuutteeseen verrattuna.
Fenoliset yhdisteet toimivat antioksidantteina ja auttavat kehoa etenkin erilaisten tulehdusreaktioiden alentamisessa ja immuniteetin vahvistamisessa.
Hankintatukku Oy on perustettu vuonna 1982.
– Muistan hyvin yrityksemme perustamispäivän. Oli helmikuun 5. päivä 1982, Runebergin päivä, jolloin koko maassa oli liput vedetty salkoon. Panin aamulla tohvelit jalkaan, siirryin firmaa varten vuokratun toimistohuoneen pöydän ääreen ja aloitin työt. Toimisto sijaitsi opiskelijaboksini yhteydessä Aurorankadulla Helsingissä. Itse asuin keittiön viereisessä 10 neliön suuruisessa palvelijanhuoneessa, muistelee Arno Latvus.
Hän omistaa Hankintatukku Oy:n kahden yhtiökumppaninsa kanssa, jotka ovat olleet mukana alusta saakka.
Nykyään Hankintatukun toimisto on Museokadulla Helsingissä ja tehdas Karkkilassa.
Latvus kertoo hakeutuneensa luontaistuotealalle tutustuttuaan 1970-luvun lopulla kansainväliseen tulevaisuusraporttiin, jossa visioitiin talouden kehitystä. Kaikki mittarit ennustivat luontaistuotealalle voimakasta kasvua.
– Mutta pitää myös olla konkreettista näyttöä asioista, joihin voi tarttua, hän sanoo.
– Huomasin, että Pohjanmaalla ihmiset halusivat ostaa seleeniä, jota siihen aikaan ei Suomessa vielä ollut tarjolla humaanikäyttöön. Pohjalaiset tiesivät, että jos menee Ruotsiin, sieltä sitä saa, muttei Suomesta. Pohjanmaalla kaivattiin seleeniravintolisiä, koska alue on seleenistä köyhää.
Hankintatukku päätti ryhtyä valmistamaan seleenitabletteja. Tabletointi- ja rakeistuskoneet tilattiin Englannista.
Seleenistä köyhän maaperän aikaansaama Keshan-tauti havaittiin alun perin Kiinassa, samannimisessä maakunnassa. Sen on todettu aiheuttavan muun muassa lihasrappeumaa ja sydänoireita.
Tänä päivänä Hankintatukulla on runsaat 400 tuotetta. On puhtaasti kotimaan markkinoille suunnattuja, vientimarkkinoille tarkoitettuja sekä myös Private label -tuotteita, muiden yritysten teettäminä. Tuotannosta noin kolmasosa menee ulkomaille. Lähes 40 vientimaasta suurimmat ovat Tsekki, Viro ja Kiina.
Tuotekehittelyssä Hankintatukku tekee tiivistä yhteistyötä eri yliopistojen kasvilääkinnän asiantuntijoiden kanssa. Alan kansainväliset messut ovat myös tärkeitä informaatiolähteitä.
Henkilökuntaa Hankintatukulla on runsaat 90.