Haukiko hankala ja ruotoinen?

Tällä kikalla se on helppo ja herkullinen.

Reseptit: Pro Kala ry

Hauen maine ruokakalana on konstikas. Monilla kotikokeilla on vahvoja ennakkoluuloja haukea kohtaan. Haukea pidetään haastavana valmistaa ruotoisuutensa takia, ja jos ruodoista pääsee, ei makukaan päätä huimaa. Väärin meni!

Ennakkoluulot on syytä heittää romukoppaan. Hauen valmistamiseen on yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa. Jos kalan fileointi ja ruotojen poistaminen ei ole kovin tuttua puuhaa, voi haukifilee tuntua mahdottomalta haasteelta tiukassa olevia ruotoja kun on todella paljon.

Helpommalla pääseekin, kun antaa olla. Kalan voi jauhaa murekemassaksi ruotoineen päivineen.

Haukimureke tehdään nahattomasta fileestä. Massa onnistuu paremmin, kun kala on kylmää. Älä siis ota fileetä jääkaapista lämpiämään ennen jauhamista, ja varmista, ettei monitoimikoneen kulho ole juuri tullut kuumasta pesukoneesta.

Mureketaikinan voi maustaa monella tapaa: perinteiset suola ja valkopippuri tuovat hauen hienostunutta makua kenties parhaiten esille, mutta joukkoon sopivat myös muut miedot mausteet.

Sidosaineet, kuten kerma, maito, korppujauhot tai kananmunat auttavat pitämään murekkeen kasassa.

Valmista massaa voi käyttää monella tapaa. Siitä voi muotoilla vaikkapa pyöryköitä keiton joukkoon, pihvejä pannulla paistettavaksi tai perinteisemmän murekkeen.

”– Massa onnistuu paremmin, kun kala on kylmää.”