Jahdissa on tärkeää, ettei ammuta epävarmoja laukauksia. Se olisi epäeettistä riistan kannalta.

Teksti: Reetta Reinman

Haapavedellä asuva Tuomo Kangas on suorittanut metsästyskortin 15-vuotiaana, vuonna 1980.

– Se oli 15-vuotiaalle nuorelle miehelle juhlapäivä, kun sai metsästyskortin plakkariin! nyt 55-vuotias Tuomo naurahtaa.

Tuomon tuolloin 15-vuotissyntymäpäivänään papaltaan saamansa 16 kaliiperin Valmet Leijona -haulikko oli erittäin mieluisa lahja. Kyseinen ase on Tuomolla edelleen käytössä.

Nuorempana hän metsästi hirvien ohelle pienriistaa sekä vesi- ja metsäkanalintuja. Viimeiset kymmenkunta vuotta Tuomo on kuulunut myös hirviporukkaan.

– Tosin hirvien määrä on meillä Keski-Pohjanmaalla laskenut merkittävästi, ainakin 30 prosenttia kymmenessä vuodessa. Nopeasti ja voimallisesti kasvanut susikanta rokottaa suuresti hirvikantaa. Tänä vuonna alueemme metsästysseuroilla on yhteisluvalla satakunta hirvilupaa, parhaimpina aikoina on ollut yli 300.

Tuomo on perehtynyt laaja-alaisesti sekä metsästysaseisiin että muihin ampuma-aseisiin. Hän työskentelee Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalossa ase- ja eräosastolla pro-asemyyjänä. Työkokemusta Tuomolla on Kärkkäiseltä yli 23 vuoden verran.

Hän kertoo, että metsästysaseissa olevien metsästyskiikareiden optiikka kehittyy ja täsmällistyy koko ajan hurjaa vauhtia. Tämä tuo osaltaan laatua jahtiin.

– Esimerkiksi nopeassa ja liikkuvassa ajojahdissa kiikarissa pitää olla laaja näkökenttä ja päivällä näkyvä valopiste. Hämärässä metsästettäessä korostuvat kiikarin optiikan hämäräominaisuudet, ammuttava riista pitää tunnistaa ennen laukaisua.

Tuomo painottaa, että kiikareiden optiikkaan on hyvä panostaa aina käyttötarkoituksen mukaan. Se mahdollistaa sekä turvallisen että eettisen metsästämisen.

– Jahdissa on tärkeää, ettei ammuta epävarmoja laukauksia; se olisi epäeettistä riistan kannalta.

– Paitsi että metsästysaseiden optiikka tarkentuu kaiken aikaa, niin metsästysaseet myös keventyvät koko ajan. Monissa asemalleissa puutukkiset aseet alkavat olla vähemmistössä, alaa valtaavat huomattavasti kevyemmät, synteettiset tukit. Yksi huomio on myös se, että nykyaseissa piiput ovat merkittävästi lyhyempiä, ja tulevaisuudessa nähdään varmasti entistä enemmän piippuja, jotka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Lisäksi asevalmistajat kiinnittävät erityistä huomiota vaimentimien kehitykseen, Tuomo kertoo.

– Haulikkopuolella puoliautomaattiaseet kasvattavat koko ajan kysyntää, hän jatkaa.

Tuomon mukaan suomalaiset metsästäjät ja muun ammunnan harrastajat luottavat kotimaisiin Sakon valmistamiin aseisiin.

– Kotimaisten Sakon aseiden ohella meillä Kärkkäisellä on myös ulkomaisia aseita: kivääreitä, pienoiskiväärejä ja haulikkoja. Ja jos jotain asiakkaan haluamaa asetta ei ole valikoimissamme, saamme sen nopeasti tilaamalla.

Tutustu Kärkkäisen ase- ja patruunavalikoimiin Karkkainen.com

”– 15-vuotissyntymäpäivänä papalta saamani 16 kaliiperin Valmet Leijona -haulikko oli erittäin mieluisa lahja. Kyseinen ase on minulla edelleen käytössä. ”
Kärkkäisen henkilökunnan ampumamestaruuskilpailujen 8.9.2020 tulokset

Naiset, kokonaiskilpailu

1. Jenna Niemi-Korpi

2. Venla Nauha

3. Silja Rasmus

Miehet, kokonaiskilpailu

1. Tuomo Kangas

2. Petri Kumpula

3. Mikko Luomanen