Syyskalastus jatkuu jäiden tuloon saakka
Kun jää on seitsemänsenttistä teräsjäätä, päästään pilkille.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Eumer Finland Oy
Vesien viilennettyä ahven, kuha ja hauki alkavat tankata talvea varten. Syksyllä ahti antaakin pulskaa saalista. Viileissä vesissä kalat liikkuvat isommissa parvissa, ja ovat myös siksi helpompaa saalista.
– Lokakuu on vielä oikein hyvä syyskalastuskuukausi, ja syyskalastus jatkuu jäiden tuloon saakka, ja sitten kun odotellaan, että jää on vähintään seitsemän sentin paksuista teräsjäätä, päästään pilkille, toteaa Eumer Finland Oy:n Olli Ojamo .
Ollin, 36, ja hänen veljensä Jaakon, 38, vuonna 2007 perustama, Merikarvialla Satakunnassa toimiva Eumer Finland Oy kehittää, valmistaa ja maahantuo kalastustarvikkeita kalastuksen eri osa-alueille sekä järjestää kalastusmatkoja ja opastettuja kalastuskursseja, yritysten tyky-päiviä, kokouksia sekä monenlaisia muita erilaisia tilaisuuksia yrityksille ja yksityisille. Toiminta on ympärivuotista, myös kalastusmatkailu. Eumer Finland Oy:n palkkalistoilla on suoraan 12 henkilöä.
Eumer Finland Oy valmistaa ja pakkaa Merikarvialla ja Kankaanpäässä osan kalastustarvikkeista. Osa tuotetaan suomalaisilta alihankkijoilta, ja osa tuotannosta on maailmalla.
Ahven, kuha ja hauki ovat sekä syys- että talvikalastuksen tärkeimmät saaliskalat.
– Tosin meillä Merikarvianjoella kalastetaan kirjolohta ympäri vuoden, muut lohikalat ovat rauhoitettuja, kertoo Olli.
Ahventa moni jigaa, mutta Ollin mielestä aivan päällikkö ahvenen syyskalastuksessa on yksihaarakoukkuinen SpinTube-uistin sekä Jasu Jalo lusikkauistin.
– Ahven viihtyy alkusyksyllä heinikossa, yksihaarakoukkuinen heittoperho tai Spinner-lippauistin tulee loistavasti heinikon läpi. Sen sijaan kolmihaarakoukkuinen uistin ei liiku helposti ruohikkoisessa vesistössä.
– Avoinaisemmassa vedessä käytetään Jasu lusikkauistinta, jota kelataan ”jigityyliin” välillä taukoja pidellen. Tämä tekee ahvenen ”aivan hulluksi”, naurahtaa Olli.
Sekä ahventa että kuhaa Olli kehottaa kokeilemaan syyskalastuksenkin aikaan talvikalastusvälineillä.
– Jasu-pystypilkit, tasapainopilkit tai mormuskat houkuttelevat veneen alla avovesiaikaan niin ahventa kuin kuhaa, ja sitten vain nypyttäen nostaa saalista ylös veneeseen.
Syyskalastuksessa kuhalle hyviä pyyntivälineitä ovat myös kevyet Jasu Jalo lusikkauistimet ja isommat jigit.
Syksyn viileissä vesissä hauki tankkaa ahvenparvissa sekä kuore- ja särkiparvissa, sinne kun heittää Eumer SpinTube-heittoperhon, niin saalis on Ollin mukaan taattu. Yksi hauen ehdoton lempipaikka on kaislikkoinen matala lahti tai virranreuna.
– Sieltä hauen saa nätisti heinikosta vedettyä yksihaarakoukkuisella SpinTube Pike-haukiuistimella.
Olli nimittää haukea vesistöjen seriffiksi.
– Ruokakalaksi optimaalinen on 1-3-kiloinen hauki. Haukipihvit perunamuusin kanssa ovatkin superherkkua!
Isommat hauet Olli kehottaa laskemaan takaisin vesistöön.
– Mitä vahvempi hauki, sitä paremmin se pystyy tekemään ”seriffintyötään” eli poistamaan sairaita yksilöitä vesistöistä. Petokalana hauki onkin yksi merkittävin kalakannan terveenä pitäjä, saaliskalojensa tärkein luontainen vihollinen.
Olli painottaa, että isot kalat ovat myös onnistuneen kudun ja suvunjatkon kannalta parhaimpia.
– Mitä isompi kala, sitä suuremmat mätimunat ja sitä vahvemmat ja nopeakasvuisemmat jälkeläiset.
Humminbirdin kaikuluotain on Ollin mielestä hyvä apuväline niin avovesi- kuin talvikalastuksessakin. Kaikuluotain näyttää pohjan muodot ja kalaparvien sijainnin. Talvikalastuksessa kaikuluotaimeen tarvitaan lisäksi pilkkuantura.
Myös luonnolla on tarjota oma ”kaikuluotain”.
– Kalalokkiparvi on avovesiaikaan luonnon paras kaikuluotain. Syömässä olevat isommat kalat ajavat pikkukalaparven pintaan ja lokit napsivat pikkukaloja ylhäältä käsin. Veneellä viereen ja viehettä veteen, niin alkaa kala ottamaan, Olli kannustaa.
– Varmoja saalispaikkoja ovat myös vedenalaiset kivikot, vaikkapa kahden saaren välissä olevat salmet, sellaiset tasaiset, matalat alueet, joissa on yksittäisiä syviä monttuja; ylipäätään kaikki muodoltaan poikkeavat kohdat houkuttelevat kalaparvia, toteaa Olli.
Vesistöjen pohjan muodoista on myös saatavissa esimerkiksi ilmaisia kännykkäsovelluksia.
– Vesistön pohjan muotojen tuntemus on merkittävä turvallisuustekijä veneilyssä, korostaa Olli.
Pilkille Olli kehottaa ottamaan mukaan ehdottomasti jäänaskalit ja minigrippiin pakatun kännykän.
– Turvallisuudesta ei saa koskaan tinkiä. Jään pitää olla seitsemänsenttistä teräsjäätä, ennen kuin pilkille lähdetään, ja oli jään paksuus mikä hyvänsä, niin virtapaikkoja tulee aina välttää.
Monella nykypilkkijällä jääkairana on adapterilla varustettu kaira, johon voi kytkeä akkuporakoneen, ja näin saa helpotusta käsivarsilleen, kun kairaa pilkkireikää.
– Kuhan pilkkimisessä aivan ehdoton on jo useamman vuoden ollut Jasu pystypilkki, muuta ei kuhalle tarvita, toteaa Olli.
Kuhaa pilkitään yleisesti 5-12 metrin syvyydestä, noin metrin pohjasta ylöspäin. Ahventa sen sijaan voi alkaa pilkkiä jo ylempää välivedestä.
Ahvenelle Ollin mukaan hyvä on Jasu pystypilkki tai uittavassa pilkkipäässä tarjottu jigi. Hauki taas tarttuu pystypilkkiin, jossa täkynä voi käyttää esimerkiksi ahventa tai särkeä.
Eumer Finland Oy valmistaa ja kehittää omia tunnettuja kalastusbrändejä, kuten Jasu, Spintube ja Eumer sekä maahantuo Nero pilkkikairoja ja tarvikkeita. Eumer vie omia tuotteitaan ympäri maailmaa.
Eumer Finland Oy:n kalastustarvikkeet ovat Kärkkäisen valikoimissa.
”– Kalalokkiparvi on avovesiaikaan luonnon paras kaikuluotain. Syömässä olevat isommat kalat ajavat pikkukalaparven pintaan ja lokit napsivat pikkukaloja ylhäältä käsin.”
näin kalastat:
Katso videoita syyskalastuksestayoutube.com/EumerFishing