Avainlippu-merkki kertoo kotimaisuudesta

Tervakanto-tuotteiden tehoaineet ovat peräisin Suomen puhtaista metsistä, pääosin Lapista. Pääraaka-aineita ovat terva, pihka, pikiöljy, kuusenoksauute ja hunaja.

Niistä Frescon Oy valmistaa Tervaskanto-sarjan ihon- ja hiustenhoitotuotteet omassa tehtaassaan Lempäälässä.

Tervaskanto-tuotteita on myynnissä Kärkkäisellä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Frescon Oy

Mitäs teetkin, niin tervaa se. Pikiöljyllä paranee, vaikka olisi keskeltä poikki.” Näin sanoi vanha kansa.

Lempäälässä toimiva Frescon Oy luottaa Tervaskanto-tuotteissaan vanhan kansan viisauksiin ja suomalaiseen, erityisesti lappalaiseen kansanparannusperinteeseen, mutta valmistaa tuotteet nykyajan laatuvaatimuksilla omassa tehtaassaan. Lempäälän tehtaassa on myös oma laboratorio, jossa jatkuvasti tutkitaan käytössä olevia raaka-aineita sekä tehdään tuotekehitystyötä. Tervaskanto-tuotteiden nykyaikainen tuotekehitys ja tuotanto on aloitettu viitisen vuotta sitten.

– Tuotteidemme laadun takeena on laatujärjestelmä, joka kattaa lääkinnällisten laitteiden ja kosmetiikkatuotteiden valmistusta, kertoo Tervaskanto-tuotteista vastaava avainasiakaspäällikkö, biolääketieteen tekniikan diplomi-insinööri Kirsi Puustinen Fresconilta.

Luonto antaa Fresconin tehtaalle myös konkreettisen energian sen katolla olevien 42 aurinkopaneelin avulla. Laskennallisesti aurinkopaneelit tuottavat Tervaskanto-tuotteiden valmistamiseen tarvittavan energian myös talvella. Yritys työllistää kaksitoista henkilöä.

Tervaskanto -tuotteiden pääraaka-aineet ovat terva, pihka, pikiöljy, kuusenoksauute ja hunaja, joita yritys jalostaa satoja litroja vuosittain. Näistä valmistetaan muun muassa voiteita, hiustenhoitotuotteita, saippuoita sekä saunatuotteita. Myös eläimille on oma tuotesarja.

– Käyttämistämme raaka-aineista terva, pikiöljy ja pihka tulevat Lapista luonnontuotteiden kerääjiltä ja valmistajilta. Hunaja on lähituottajalta Lempäälän läheltä Hämeestä, Kirsi Puustinen kertoo.

Terva on tervahaudassa poltettua maahautatervaa.

Syksyllä ja pakkasten tultua iho on usein kuiva, kutiseva ja kiristävä. Kuivuminen voi aiheuttaa iholle karheita ja kutisevia läiskiä sekä halkeilua.

– Tervaskanto-tuotteiden käyttäjät ovat saaneet apua erityisesti Hunaja-kuusenoksavoiteesta sekä Pihka-Pekka Pihkavoiteesta. Voiteiden avulla käyttäjät ovat usein pärjänneet syksyn ja talven yli ilman vahvoja ihonhoitotuotteita, Puustinen kertoo.

Hunaja-Kuusenoksavoide sopii päivittäiseen ihon hoitoon koko perheelle.

– Voide on miellyttävästi hunajantuoksuinen, helposti levittyvä ja imeytyvä. Voiteessa on käytetty erittäin ravinteikasta kuusenoksatyviuutetta. Uute sisältää runsaasti luonnon tehokkaita antioksidantteja, kuten lignaaneja, C- ja E-vitamiinia. Voiteen sisältämät antioksidantit ja hunaja yhdessä ravitsevat, vahvistavat sekä uudistavat ihoa tehokkaasti. Hunaja-kuusenoksavoide soveltuukin myös vaativalle, ärtyneelle ja atooppiselle iholle, toteaa Puustinen.

Iho-ongelmiin , kuten kuivien lohkeilevien kantapäiden sekä ihottumaisen, psoriaattisen ja atooppisen ihon hoitoon sopii Puustisen mukaan erityisesti Pihka-Pekka Pihkavoide.

– Monet käyttävät tuotetta täsmähoitona tehokuuriluontoisesti, sillä käyttäjät saavat usein avun jo muutaman päivän käyttökerran jälkeen. Luonnon tehoaineena tuotteessa on puhdas kuusenpihka (17%). Luonnon pihka pehmittää, uudistaa ja hoitaa ihoa yllättävän tehokkaasti. Tehokkain tapa kuiviin jalkapohjiin on levittää tuotetta illalla jalkapohjan kuivalle alueelle ja laittaa yöksi sukat jalkaan, Puustinen suosittelee.

– Mikäli sinulla on tikku esimerkiksi sormessa, niin kun laitat laastariin pihkavoidetta, ja sitten tämän laastarin tikkukohtaan, niin vuorokaudessa tikku nousee pois; pihkalla on tällainen vetovaikutus, hän kertoo.

Myös hiuspohja oireilee monella syksyllä ja talvella.

– Kuivaan, kutisevaan ja hilseilevään päänahkaan auttaa tehokkaasti Tervashampoo, vinkkaa Puustinen.

Tervashampoossa on käytetty aitoa kotimaista mäntytervaa.

– Jos hunajan tuoksu miellyttää enemmän, kannattaa sarjasta valita hunajashampoo, jonka raaka-aineena on käytetty kotimaista hunajaa. Se tukee hiuspohjan normaalia kosteus- ja rasvatasapainoa. Hunajashampoo sopii koko perheelle ja kaikille hiustyypeille, myös herkälle hiuspohjalle.

Kalamiehille ja -naisille Kirsi Puustinen suosittelee kalanperkaamisen jälkeen tervasaippuaa käsienpesuun – jo lähtee kalan haju.

Pikiöljy on Kirsi Puustisen mukaan vielä tervaakin parempi ihoa hoitava aine.

– Pikiöljy on erinomaista myös yskään ja tukkoisuuteen. Itse esimerkiksi lorautan pikiöljyä löylyveteen tai teen sen avulla höyryhengitystä. Olo helpottaa hetkessä.

Laulu raikaa raikkaasti ja puhe kulkee jouhevasti Tervaskannon Äänenavaustropin avulla.

– Tämä hyvänmakuinen tuote rentouttaa äänihuulia, kertoo Puustinen.

Äänenavustropissa raaka-aineina ovat kuusenkerkkähaudevesi, hunaja, siirappi ja pikiöljy.

Netissä Tervaskannon tuotteisiin voi tutustua www.tervaskanto.fi

”– Luonto antaa Fresconin tehtaalle myös konkreettisen energian tehtaan katolla olevien 42 aurinkopaneelin avulla.”