Aggressiivisesta rintasyövästä selvinnyt Marja Tuulia Lehtinen kehottaa naisia syömään rintoja suojaavia polyfenoleja sisältäviä yrttejä ja kaalikasveja. Hedelmistä parhaimmistoa ovat sitrukset ja granaattiomenat. Levolle on annettava aikaa.

Teksti: Reetta Reinman

Aggressiivisen rintasyöpään kahdeksan vuotta sitten sairastunut Marja Tuulia Lehtinen auttaa muita rintasyöpäpotilaita sekä kannustaa naisia pysyvään itsehoitoon.

– Löysätä ei pidä. Itsehoito on elämänpituinen prosessi. Valitettavan monissa tapauksissa, kun rintasyövän sairastunut on löysännyt ruokavaliossa ja liikunnassa ja alkanut taas käyttää synteettistä kosmetiikkaa ja pesuaineita, unohtanut levon ja stressihallinnan, niin syöpä onkin uusiutunut. Kanadalainen täydentävän lääketieteen opettajani aina muistutti minulle, että löysätä ei saa, kertoo Marja Tuulia.

Hän sanoo sairastamaansa rintasyöpää sekä elämänsä parhaimmaksi että hirveimmäksi lahjaksi.

– Rintasyöpädiagnoosi oli koko elämäni pysäyttävä shokki. Se toi oman kuolevaisuuden niin konkreettiseksi. Tämä ei voi olla totta. Miten minä, joka olen aina elänyt ja syönyt terveellisesti, voin sairastua syöpään. Järkytys ja stressi olivat kovat, Marja Tuulia muistelee tuntemuksiaan, kun hänen rintasyöpädiagnoosinsa selvisi.

Vaikkakin tutkimuksiin mennessään hän tiesi sairastavansa rintasyöpää.

– Heräsin yhtenä yönä tunteeseen, että kaikki ei ole kohdallaan. Tunsin, että minun on mentävä lääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Aamun valjetessa Marja Tuulia tilasi lääkäriajan, ja pääsi heti tutkimuksiin.

– Naiskirurgi tutki minua ja totesi, että sairastan rintasyöpää.

Diagnoosi varmistui mammografia-, ultraääni- ja neulanäytetutkimuksissa sekä laboratoriokokeissa.

Marja Tuulian vasemmassa rinnassa oli syöpäkasvain, joka oli jo ehtinyt levitä imusolmukkeisiin. Sairastuessaan nyt 55-vuotias Marja Tuulia oli 47-vuotias. Hänelle suositeltiin hoidoksi rinnanpoistoleikkauksen lisäksi sytostaattihoitoja ja sädehoitoa.

– Leikkauksen tiesin tarvitsevani, mutta tiesin myös sen, että en kestä sytostaatteja ja sädehoitoa. Minulla on geeniperimäni vuoksi sellainen elimistö, että kestän huonosti mitään lääkkeitä. Kehoni ei pysty poistamaan toksiineja normaalisti. Haluan korostaa, että en ikinä suosittele jättämään perinteisiä lääketieteen syöpähoitoja pois, koska syöpä on vakava sairaus ja siihen voi kuolla. Tämä oli minun valintani.

– Minulla oli vahva sisäinen usko siihen, että kehoni pystyy parantamaan itse itsensä, kunhan teen radikaalit elämäntapamuutokset.

Marja Tuulia ajattelee, että syöpä on krooninen sairaus, kuten diabetes.

– Sitä voidaan hallita, mutta täysi parantuminen ei ole aina taattua.

Ruokavalion Marja Tuulia vaihtoi heti diagnoosin saatuaan tiukkaan raakaravintoon. Ruokavalion täydentäjänä hän käytti muun muassa antioksidantteja. Hän meditoi ja joogasi joka päivä yhteensä neljä tuntia, teki pitkiä rentouttavia kävelylenkkejä, nukkui paljon ja kaikin tavoin vältti stressiä. Tätä ohjelmaa hän noudatti tiukasti kolme kuukautta ja jatkoi sitä vähän kevennettynä, ja jatkaa pysyvänä elämäntapana.

– Pääsääntöisesti syön edelleen raakaravintoa, mutta syksyllä ja talvella myös kevyesti kypsennettyjä kasviksia.

Kasvisten kovaa kuumentamista hän kehottaa välttämään.

– Erityisesti kaalikasvit tulisi syödä osittain raakana ja osittain kevyesti kypsennettyinä, sillä kuumentaminen tuhoaa niiden syövältä suojaavia ominaisuuksia.

Marja Tuulia kehottaa naisia syömään luomua aina kun mahdollista.

– Monet torjunta-aineet ovat hormonihäiritsijöitä ja sekoittavat kehon oman hormonitasapainon sekä voivat lisätä rintasyöpäriskiä. Riippuen myös geeniperimästä, jotkut eivät pysty eliminoimaan ympäristömyrkkyjä ja torjunta-aineita normaalisti.

Valmisruoat, sokerit, karkit, alkoholin ja valkojauhotuotteet hän kehottaa jättämään minimiin.

Marja Tuulian tiukka raakaravinnon luomuruokavalio sisälsi muun muassa runsaasti vihermehuja ja viherpirtelöitä sekä orasmehua. Kaikki sokeri oli karsittu pois.

– Suosin tuolloin ja suosin nyt toksiineja (myrkkyjä) eliminoivia, maksan toimintaa tukevia ja rintasyöpää ehkäiseviä sekä verisuoniterveyttä edistäviä kaalikasveja, joista parhaimmistoa ovat parsa-, kukka- ja lehtikaalit. Näiden syöpää torjuvista ominaisuuksista on myös runsaasti tutkimusnäyttöä.

Kautta vuoden Marja Tuulia versottaa ikkunalaudalla parsakaalin ja puna-apilan versoja. Puna-apilan versot sisältävät runsaasti fytoestrogeenejä. Versoja on päivittäin niin salaateissa kuin smoothieissa.

Hän korostaa, että soluja suojaavat, runsaasti polyfenoleja sisältävät yrtit ovat luonnon lahjoja naisten rinnoille. Yrttitarhasta hän poimii parhaimmistoksi persiljan, oreganon, meiramin, rosmariinin, timjamin sekä mausteista kurkuman ja inkiväärin.

– Kurkuman kanssa on hyvä yhdistää kurkumiinin imeytymisen edistämiseksi mustapippuria ja kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Hän muistuttaa, että inkiväärin ohella tutut .joulumausteet., kaneli ja neilikka ovat erinomaisia polyfenolipakkauksia. Polyfenolit ovat kasvisten aineenvaihduntatuotteita, jotka suojaavat kasvia muun muassa auringon haitalliselta UV-säteilyltä sekä erilaisilta taudinaiheuttajilta. Kasvit muodostavat polyfenoleja omiksi puolustusmekanismeikseen. Ne vaikuttavat omalta osaltaan myös kasvin väriin ja makuun, esimerkiksi karvauteen. Mitä tummempi kasviksen tai marjan väri on, sitä runsaammin siinä on polyfenolisia yhdisteitä.

– Sipuleista solusuojaa saa etenkin valkosipulista. Selleri on oiva puhdistaja.

– Hedelmistä naisten kannattaa rintojensa suojaksi syödä ennen kaikkia sitrushedelmiä ja granaattiomenaa.

– Soijasta on paljon ristiriitaistakin tietoa ja kokemuksia, mutta joka tapauksessa Aasian maissa, joissa soijaa käytetään paljon, naisilla on vähemmän rintasyöpää. Siellä merkittävän suojan antaa myös paljon käytetty vihreä tee, joka sisältää runsaasti polyfenoleihin kuuluvaa epigallokatekiinigallaattia (EGCG).

Marja Tuulia muistuttaa myös propoliksesta. Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja pihkamainen aine. Sen on todettu buustaavan vastustuskykyä ja edistävän suoliston terveyttä. Propolis sisältää myös antiseptisiä aineita.

Marja Tuulia uskoi vahvasti siihen, että tiukka ruokavalio, meditaatio, kundaliinijooga, hyvä uni ja stressinhallinta saavat hänet kehonsa parantamaan itse itsensä. Surun ja huolien keskellä hän pakotti itsensä hymyilemään. Hän uskoo vahvasti positiivisuuden voimaan sairauden parantajana.

– Paradoksista, mutta sairausaikanani voin äärimmäisen hyvin, tunsin syvää sanoinkuvaamatonta rauhaa ja elin täysin tässä hetkessä. Rintasyöpä oli minulle samalla kertaa elämäni kauhein ja elämäni paras kokemus.

Marja Tuulia on ravinto- ja hyvinvointivalmentaja sekä kundaliinijoogaopettaja. Hän auttaa tiedoillaan ja taidoillaan toisia rintasyöpää sairastavia naisia sekä tarjoaa funktionaaliseen lääketieteeseen pohjautuvaa ravinto- ja elämäntapavalmennusta. Hän on myös kansainvälisen Healthy Breast -ohjelman Suomen koordinaattori.

Marja Tuulia korostaa, että rintojen terveys rakennetaan jo pienestä lähtien. On syytä kiinnittää huomiota muun muassa rintojen terveyttä tukevaan ruokavalioon ja muihin elämäntapoihin, kuten liikuntaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä.

– Erityisesti teini-iässä tytöt alkavat käyttävät runsaasti meikkejä, värjätä hiuksia, käyttää deodorantteja ja muita hajusteita.

Tavallinen kosmetiikka sisältää monenlaisia kemikaaleja ja hormonihäiritsijöitä, kuten parabeeneja. Kehotan valitsemaan kaiken kosmetiikan luomuna, koska kaikki, minkä laitat iholle, imeytyy myös elimistöön.

– Imetys ja synnytys suojaavat naisia rintasyövältä. Vaihdevuosi-iän lähestyessä rintasyöpäriski kasvaa, kun hormonit alkavat heitellä. Moni kärsii tietämättään estrogeenidominanssista, jossa estrogeenia on liikaa verrattuna progesteroniin. Elimistössä saattaa syntyä myös haitallisia estrogeenimetaboliitteja, jos ruokavalio ei ole kunnossa, hän kertoo naisen elämänkaaren mukaisista rintakudokseen kohdistuvista vaiheista.

Tärkeää on Marja Tuulian mukaan myös lymfakierron tukeminen.

– Rintaliivien metalliset kaarituet tukkivat rintojen lymfakierron.

Kännykän paikka ei ole rintataskussa. Kaikenlainen rintojen aluetta vetreyttävä ja lymfakiertoa voimistava liikunta on hyväksi rintasyövän ennaltaehkäisyssä.

– Erityisesti trampoliinihyppely, käsivarsiin kohdistuvat jumppaliikkeet, kundaliinijooga, reipas kävely ja hölkkä, hän luettelee esimerkeiksi.

D-vitamiinitasot olisi Marja Tuulian mukaan hyvä mittauttaa säännöllisesti ja varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

– Seleeni on erityisen tärkeä kilpirauhasen toiminnalle sekä syövän ennaltaehkäisyssä, seleeniä saa esimerkiksi parapähkinöistä.

Rintarauhanen tarvitsee myös riittävästi jodia, sitä saa esimerkiksi merilevistä. Marja Tuulia korostaa, että suolisto on paitsi toiset aivot, myös puolustuskykymme eli immuniteettimme perusta.

– Yli 70 % immuniteetistamme muodostuu suolistossa. Suoliston hyvän bakteerikannan ylläpidossa ravinto on olennainen tekijä: kasviksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja maitohapatettuja tuotteita, kuten hapankaalia, hän kertoo suoliston bakteeristoa helliviksi ravintovalinnoiksi.

Marja Tuulia alleviivaa stressin hallinnan tärkeää merkitystä rintasyövän ennaltaehkäisyssä.

– Stressi sotkee koko hormonitoiminnan. Pitkään jatkunut stressi salpaa myös kilpirauhasen toiminnan ja nostaa verensokeria, lisää ylipainoa ja diabetesriskiä. Ylipaino ja diabetes lisäävät taas rintasyöpäriskiä, muun muassa koska rasvakudos tuottaa estrogeenia ja lisää tulehdusta. Stressi sekoittaa myös unirytmin ja .pimeähormoni. melatoniinin tuotannon. Melatoniinin on monissa tutkimuksissa todettu estävän rintasyöpää.

– Estrogeenia saadaan useista eri lähteistä, myös oma keho tuottaa sitä.

– Ympäristöstä tulevat estrogeenit, kuten ympäristöhormonit (ksenoestrogeenit) matkivat kehon omaa estrogeenia, tämä johtaa estrogeenin liialliseen kertymiseen. Keho ei pysty poistamaan ksenoestrogeeneja tehokkaasti, vaan ne kerääntyvät elimistöömme, etenkin rasvakudokseen. Tämä johtaa hormonaalisiin ongelmiin sekä lisääntyneeseen rintasyöpäriskiin. Ksenoestrogeeneja löytyy muun muassa muoveista, kosmetiikasta, torjunta-aineista ja raskasmetalleista sekä ympäristömyrkyistä, kuten PCB:stä, dioksiinista ja DDT:stä.

– Paradoksaalista on se, että kun muovin käytön vähentämisestä koko ajan puhutaan, niin miten valtavasti esimerkiksi yksinomaan kauppojen vihannes- ja hedelmäosastoilla on lisääntynyt muoviin yksittäispakatut tuotteet!

Synteettiset estrogeenit, kuten E-pillerit ja vaihdevuosien hormonikorvaushoidot voivat Marja Tuulian mukaan myös lisätä rintasyöpäriskiä, erityisesti, jos niitä käytetään yli viisi vuotta.

– Fytoestrogeenit, joita saadaan ruoasta (esimerkiksi pellava ja luomu-soija) puolestaan ehkäisevät hormoniperäisiä syöpiä. Fytoestrogeenit sitoutuvat estrogeenireseptoriin niin, että elimistön omat .vahvat. estrogeenit ja ympäristöhormonit eivät pääse kiinnittymään siihen, Marja Tuulia kertoo.

Hän muistuttaa painonhallinnan tärkeydestä.

– Rasvakudos tuottaa estrogeenia, jonka vuoksi painonhallinta on tärkeää.

Marja Tuulia suosii stressinhallintamenetelminään kundaliinijoogaa, hengitysharjoituksia, meditaatiota, lempeää liikuntaa, etenkin metsäkävelyä, positiivista mieltä sekä hyvää ja riittävää unta.

– Lepo on aivan liian aliarvostettu terveyden ylläpitäjänä ja sairauksien ennaltaehkäisijänä.

.– Yrttitarhasta poimin parhaimmistoksi persiljan, oreganon, meiramin, rosmariinin, timjamin sekä mausteista kurkuman ja inkiväärin..
.– En ikinä suosittele jättämään perinteisiä syöpähoitoja pois, koska syöpä on vakava sairaus ja siihen voi kuolla. Tämä oli minun valintani..

KUKA?

Marja Tuulia Lehtinen

* 55-vuotias.

* Syntynyt Helsingissä.

* Asuu Rovaniemellä.

* Ravinto- ja hyvinvointivalmentaja sekä kundaliinijoogaopettaja.

* Työ on Marja Tuulian elämäntapa: Työ on harrastus ja harrastus on työ.

Lisäksi hän harrastaa liikuntaa, musiikkia ja luontoa.

* Elämän motto: Ruoka olkoon lääkkeesi.