Savusauna oman tontin haapahirsistä
Saunaterapeutti Merja Pihlajamäki ei suosittele savusaunaan saunahoitoja.
Negatiivisia ioneja tulvillaan oleva savusaunan ilma hoitaa jo itsessään.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Merja Pihlajamäki ja Maarit Lehto
Saunaterapeuttien kouluttaja Merja Pihlajamäen saunapolku alkoi vuonna 1985, kun hän opiskeli kuppariksi lahtelaisen Kalervo Laakson ohjauksessa.
– Valmistuin vuonna 1984 hierojaksi. Isäni totesi tuolloin, että se ei ole hieroja eikä mikään, joka ei osaa kupata. Niinpä päätin opetella kuppauksen, Merja kertoo.
– Tuohon aikaan 1980-luvun puolivälissä kuppareita oli Suomessa vähän, ja muutoinkaan luontaiset hoitomuodot eivät olleet pinnalla. Vaivaan kuin vaivaan otettiin särkylääkkeitä, Merja muistelee.
Toisin on nyt. Merja sai ennen joulua valmiiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa suorittamansa sosiaali- ja terveysalan tutkinnon lopputyön, jossa hän yhdisti saunan, luonnon ja Green Caren. Green Care -toiminnassa ihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistetään luonnon avulla. Saunan ja luonnon hyvinvointivaikutusten yhdistäminen on Merjan mielestä GreenCarea parhaimmillaan ja suomalaisimmillaan. Saunaterapiakoulutusta Merja Pihlajamäki on järjestänyt vuodesta 2005 yhdessä Mervi Hongiston kanssa. Koulutuksen sisältö on heidän kehittämänsä.
Hoitohuoneellaan Parkanossa Merjalla on monipuolinen valikoima muun muassa erilaisia hieronta-, kylpy- ja käärehoitoja. Saunahoitoja ja kuppausta hän tekee hoitohuoneellisessa pihasaunassa. Pihapiirissä on myös savusauna.
Vuonna 2013 valmistunut pyöröhirsinen savusauna on Merjan aviomiehen käsin veistämä ja rakentama.
– Mieheni on ammatiltaan kirvesmies, mutta hän ei ole aikaisemmin tehnyt hirsitöitä, joten hän päätti osallistua Kurussa järjestetylle hirsiveistokurssille, ja oppi siellä niin taitavaksi, että veisti tulevan savusaunamme hirret itse nurkkaliitoskohtineen, Merja kertoo.
Hänen miehensä myös kaatoi itse jokaisen savusaunaan tulleen haapatukin.
– 2,5 hehtaarin kokoisella tontillamme on paljon haapaa. Kaadoimme niistä isoimpia haapoja savusaunan pyöröhirsiksi.
Hirsitukkeja savusaunaan meni 55. 3,8 x 3,8 metrisellä savusaunalla on korkeutta 3,5 metriä. Kiuas on 1,4 x 1,4 metrin kokoinen. Korkeudeltaan se on 1,60 metrinen. Kiukaassa on 700 kiloa kiveä, satakuntalaista oliviinidiabaasia.
– Savusaunan lämmittäminen kestää nelisen tuntia, ja tunnin verran saunan pitää antaa siintyä. Sitten heitetään häkälöylyt, joiden aikana sekä räppänä että saunan ovi ovat auki. Savusaunamme lattiassa on lisäksi ilmaraot, joten häkä ei ole harmina, Merja toteaa.
Saunapuut Merja tekee perheen pihatontin lepistä, haavoista ja koivuista.
– Savusaunan lämmittämisen alussa käytämme hyvän lämpöarvon omaavaa koivuklapia, mutta tuohta savusaunakoivuissa ei saa olla. Haapa ja leppä, joiden lämpöarvot eivät ole koivun luokkaa, sopivat hyvin lämmityksen loppuvaiheen liennyttelyyn.
Savusaunaan mahtuu kerrallaan kymmenen saunojaa, ja samaten neljäntoista metrin päässä savusaunasta olevaan puulämmitteiseen pihasaunaan.
– Paloturvallisuuden vuoksi rakennusmääräykset edellyttävät, että savusaunan etäisyys seuraavaan rakennukseen pitää olla- metriä.
Pihasaunassa ja sen yhteydessä olevassa hoitohuoneessa Merja tekee niin kuppausta kuin monenlaisia saunahoitoja, esimerkiksi turve- ja suolasaunaa, selluliittia sulattavia saunahoitoja sekä erilaisia saunahemmotteluja.
– Savusaunaan en suosittele yhdistämään mitään hoitoa. Savusaunan ilmassa on runsaasti negatiivisesti varautuneita ioneja, jotka ovat tutkitusti terveydelle monin tavoin hyväksi ja negatiiviset ionit helpottavat hengittämistä. Toki vihtominen sopii savusaunaan. Koivuvihdan ohella voisi kokeilla ääreisverenkiertoa vilkastuttavaa katajavihtaa, jolla saa samalla ikään kuin miniakupunktiota. Ja miksei voi upottaa jalat jalkakylpyveteen. Savusaunan merkittävin anti meille kiireellisille nykyihmisille on opettaa kiireettömyyttä, Merja toteaa.
Merjan saunahoitovalikoimissa on myös aineenvaihduntaa vilkastuttava infrapunasauna, jonka lämmittävä vaikutus ulottuu 2-3 senttiä syvälle ihon pinnasta. Hieronnoissa hän monesti lämmittää asiakkaansa lihaksia infrapunalampulla.
– Tamperelainen laboratorioinsinööri Heimo Ihalainen tutki ennen kaikkea savusaunassa olevien negatiivisesti varautuneiden ionien määrää verrattuna sähkölämmitteisen saunan positiivisesti varautuneiden ionien määrään, mutta hän havaitsi lisäksi, että savusaunan hirret varastoivat infrapunasäteitä ja vapauttavat niitä savusaunan ilmaan saunan lämminneistä seinistä säteillen, Merja kertoo.
Toisen pihasaunan lauteille Merja kokoaa monesti saunojien iloksi ja terveydeksi puhdistavan sauna-astian, johon hän taittaa näin talvisaikaan ainavihantia havupuiden oksia: mäntyä, kuusta ja katajaa sekä metsästä keräämiään rahkasammalta, kiviä ja käpyjä.
– Tuoreet luomupersilja ja tilli sopivat myös hyvin sauna-astiaan. Kaunistukseksi laitan usein tuoreita ruusuja.
Sauna-astia on ilo silmälle, mutta yhtä lailla sitä voi käyttää puhdistussauna-astiana ja kylvettää siellä jalkojaan saunomisen ajan. Puhdistavat kasvit imevät jalkapohjien kautta epäpuhtauksia kehosta.
Saunoja voi myös ottaa jalkakylpyä varten toiseen astiaan viileää vettä ja toiseen lämmintä, ja tarjota jaloilleen vaihtokylpyjä. Jalkakylpyveteen voi laittaa suolaa tai eteerisiä öljyjä tippoina, oman tarpeen ja mieltymysten mukaan.
– Esimerkiksi kataja- ja mäntytipat toimivat erittäin hyvin ääreisverenkierron vilkastuttajina.
Merja Pihlajamäki ja Mervi Hongisto ovat kehittämässä saunaterapiakoulutuksen oheen yhdessä hygienia-alan kouluttaja Aila Nuotilan kanssa hygieniaohjeistusta, jota saunaterapeuteilla olisi vuosittain mahdollisuus päivittää.
Hygieniaohjeistuksessa kerrottaisiin esimerkiksi, millä puhdistusaineilla saunatilat on hyvä puhdistaa ja desinfioida saunaterapiahoitojen tehtäessä.
– Esimerkiksi kloriitti ei ole hyvä valinta saunanlauteiden puhdistamiseen ja desinfiointiin. Kloori voi imeytyä puiden syihin. Itse puhdistan ja desinfioin lauteet ja muut saunatilat Puhdas Pinnalta hankkimallani Erisan Oxy+ nimisellä jauhemaisella aineella. Tämä vetyperoksidiin ja peretikkahappoon perustuva desinfektioaine aktivoituu vesiliuoksessa, Merja kertoo.
.– Tuoreet luomupersilja ja tilli sopivat myös hyvin sauna-astiaan. Kaunistukseksi laitan usein tuoreita ruusuja..
.– Koivuvihdan ohella voisi kokeilla ääreisverenkiertoa vilkastuttavaa katajavihtaa, jolla saa samalla ikään kuin miniakupunktiota..