Yrittäjä aamukahvilla

KauppaSuomi-lehden Yrittäjä aamukahvilla -juttusarjassa kohtaamme yrittäjiä vähän kevyemmissä tunnelmissa kuin arjen aherruksessa.

Juttusarjan ensimmäisessä osassa KauppaSuomen mediavastaava Risto Isohanni tapaa Westmacin Jari-Pekka Saarisen. Westmacin valikoimissa on yli sata vuokra-autoa sekä laaja valikoima trailereita ja pienkoneita mopoista mönkijöihin.

Teksti ja kuva: Risto Isohanni

J ari-Pekka, mitkä ovat yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet?

– Parasta on tyytyväinen asiakas, joka antaa positiivisen palautteen. Monesti voi onnistua sata kertaa asiakkaan kanssa, mutta kukaan ei kerro siitä, mutta yksi ei-tyytyväinen kertoo kyllä varmasti! Upeaa on nähdä oman ja työntekijöiden työn tulos. Oma vapaus sekä oman työnälän ruokkiminen palkitsevat yrittäjyydessä. Myös vastuu ja velvoitteet omalla tavallaan palkitsevat, sekä tietysti oma vapaus tehdä asioita, joista pitää ja halu toimia omilla tavoillaan. Omien tavoitteiden saavuttaminen tarjoaa myös huippuhetkiä.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

– Vapaa-ajalla, onko sitä? Jos 24/7 vuokrauspalvelu antaa vapaata, se menee perheen kanssa tai harrastuksien parissa, joihin kyllä myös perhe liittyy.

Kenet julkisuuden henkilön haluaisit tavata?

– Mika Häkkisen. Hänet olenkin tavannut pari kertaa ohimennen; erittäin hyvät kokemukset muutamasta minuutista. Kimi Räikkönen on niin erikoinen ihminen, että haluaisin tutustua häneen paremmin.

Kumpaa teet mieluummin, tiskaat vai imuroit?

– Tiskit hoitaa tiskikone. Imurointi on ok. Onhan autovuokraamon pyörityksen yksi osa autojen putsaus eli en ole ensikertalainen imurin varressa!

Mikä on parasta Heinolassa?

– Heinolassa on pienen kaupungin hyvät ja joitakin huonoja puolia. Liikenneyhteydet ovat hyvät. Peruspalvelut toimivat. Heinolassa on kauniit vesistöt. Ihmiset ovat avoimia ja ystävällisiä.

Minkälaisella autolla ajat?

– Työssäni saan ajaa monilla vuokraamon autoilla. Tuomme omalla kalustollamme Keski-Euroopasta joka toinen viikko esimerkiksi trailereita; yrityksen kuorma-auton makuuohjaamo onkin tullut tutuksi.

Autot eivät enää herätä minussa niin suurta kiihotusta kuin luulisi, koska saan työni ohessa ajella lähes kaikilla automerkeillä ja -malleilla Tuontiautojen kanssa kun myös puuhataan, niin vaihtuvuus on suurta, viimeksi olin vaimoni Volkswagen Phaetonin ratissa.

Mikä on lempiruokasi ja juomasi?

– Heinolassa Kettu ja Kana -ravintolan hunajakana-annos ja juomaksi kokis. Suosittelen kokeilemaan ja melkein uskallan (HUOM melkein!) luvata, että jos ei maistu hyvältä, niin minä tarjoan kokeilun...

Minkälaista musaa kuuntelet? Kuka on suosikkiartistisi?

– Olen musiikissa lähes kaikkiruokainen, tosin kovin raskasta tai huutoa en jaksa kuunnella. Kotimaisista Lauri Tähkä uppoaa aina, ulkomaisista kaikki vauhdikas pop-musiikki.

Mikä on teidän perheenne suosikkimatkakohde ulkomailla ja kotimaassa?

– Ulkomailla ehdottomasti Florida, koska siellä on tekemistä ja toimintaa. Emme ole turistirysäturisteja, mutta emme myöskään mitään eksotiikkamatkailijoita, Floridan helppous houkuttelee.

Kotimaassa ei varsinaista suosikkia ole, mutta Suomi on hieno maa – ihan sama minne menee. Tietysti Pohjanmaa vetää sukulaisten takia.

Jos joutuisit autiolle saarelle, kenet

ottaisit sinne mukaan?

– Vaimon tai koko perheen, mutta jos se olisi heille rangaistus, niin ei siinä tapauksessa. Muussa tapauksessa Ihmemies MacGyverin, hän kyllä keksisi tavan pelastua.

Mihin olet koukussa?

–Coca-Colaan. Vaikka olen sen suurkuluttaja, niin hampaissani on vain kaksi reikää paikattuina. Käyn joka vuosi hammastarkastuksessa, ja siis minulla ei ole vielä tekohampaita!

Mitä mieltä olet nykyhallituksen toiminnasta?

– Politiikka on vaarallinen alue ottaa kantaa, koska aina joku loukkaantuu! Mutta kai useat ovat ymmärtäneet, että taloutta ei voi hoitaa, kuten nyt hoidetaan. Ymmärrän monia asioita, joita on tehty, mutta nyt ei ole aika vaihdella liikennemerkkejä ja sosiaaliturvatunnuksia, eikä jakaa rahaa ympäri Eurooppaa. Nyt täytyy hoitaa yritysten ja työssä käyvien jaksamista. Ainoastaan työ pitää talouden pyörät pyörimässä. Jos talous ei pyöri, niin lainalla aukkoja ei kauaa paikata. Nyt ei ole aika rangaista työtätekeviä ihmisiä eikä yrityksiä. Olenkin selkeästi ilmaissut mielipiteeni ja esittänyt yrityksille alv-tilitysajan pidennystä sekä työntekijöiden sivukulujen määräaikaista leikkaamista. Lisäksi poistoihin olen esittänyt 100 prosentin vähennystä, jolla olisi saatu edes jotain investointeja pyörimään. Yksityishenkilön puolella tärkeää olisi kotitalousvähennyksen nosto ja laajennus sekä ehdottomasti kaikkien veronkorotusten jäädytys. Nyt ei ole oikea aika leikata yksityistä kulutusta.

Mitä urheilua seuraat?

– Autourheilua.

Kuka on mielestäsi kautta aikojen maailman paras urheilija?

– Maailman paras urheilija? Maailmanmestareita on paljon, mutta en voi kiistää, etteikö Michael Schumacher olisi paras.

Miten hemmottelet kaunista vaimoasi?

– Yhteisellä ajalla yhteisen työn lisäksi. Hemmottelu tapahtuu arjen ohessa pieninä ja joskus suurempina huomionosoituksina. Yhteinen lomareissu kruunaa monesti.

Meinaatko ottaa koronarokotteen?

– Kyllä. Kaikessa on vaaransa, mutta mielestäni ottamatta jättämisessä on suurempi vaara. Huolestuttaa hallituksen saamattomuus rokotusten suhteen ja pakoilu EU:n selän taakse. Ihmettelen, miksi muut maat ovat saaneet yhteishankinnoissa suhteessa enemmän ja esimerkiksi Saksa on ostanut suoraan lisäeriä. Ideologia on taas pilannut rokotusasiaa, kun yksityistä ja työterveyden puolta ei ole otettu mukaan jakeluun. Mielestäni yksityistä tahoa tarvittaisiin rokotuksissa, etteivät kaikki ihmiset olisi samoissa paikoissa piikillä ja vaarassa koronavirusaltistumisille.

Mikä on mielestäsi tärkein perusarvo yrittämisessä?

– Ahkeruus ja rehellisyys. Mitään ei saavuta ilman, että nostaa takapuolensa ylös. Omille pojilleni olen opettanut pienestä pitäen, että en siedä varastamista enkä valehtelua. Ja parempi on olla hiljaa, jollei voi tai pysty sanomaan totuutta.

Mikä on mottosi?

– Jos joku voi sen tehdä, niin miksi en minäkin.

Mikä tulevaisuudessa sinua huolestuttaa ?

– Yleismaailmallisesti huolestuttaa eniten ihmisille annettavan tiedon oikeellisuus ja tietojen manipulointi. Totuus ehkä kerrotaan, mutta se kerrotaan muotoiltuna ja painotettuna siten, että se palvelee jotakin ryhmää paremmin kuin .suora. totuus.

Ihmisiltä alkaa myös puuttua tiedon seulontakyky. Monet asiat uskotaan ilman kyseenalaistamista tai omaa kriittistä ajattelua. Paikallisesti huolestuttaa huumeiden käytön räjähdysmäinen kasvu Lahdessa. Huumeet ovat myös Heinolassa, se ei hyvältä näytä.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

– Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, kuten kaikki ovat huomanneet, kun yksi virus sekoitti koko maailman. Totta kai yrittäjällä on aina uusia suunnitelmia, joilla tulevaisuuteen tähdätään. Yrityksessämme trailerimyynti ja niiden vuokraus kasvavat hallitusti. Myymme Suomessa eniten Trapper-mönkijöitä. Ykköspaikan säilyttäminen edellyttää kovaa työtä. Valikoimiimme on tulossa uusia tuoteryhmiä. Nykyisen tavarantoimittajamme yritysostojen kautta meille on tarjottu pakettiautojen päällisrakenteiden, betoniautojen sekä hinausautojen myyntiä. Nämä eivät ole meille vieraita aloja, koska olen toiminut erilaisten ajoneuvojen maahantuonnin puolella jo vuodesta 1991. Näihin uusiin tuoteryhmiin haetaan yhteistyökumppanit tai hoidetaan itse, aika näyttää.

Mitä haluaisit korostaa lukijoille?

– Unelmoikaa ja tehkää unelmista totta, niiden aika ei ole joskus myöhemmin, vaan nyt!