Suojellun huvilan sata vuotta vanha tiilikatto vaihdettiin Vaskiseppien tuplasaumapeltikattoon Kokkolan Sannanrannassa.

Teksti: Anne Kalliola Kuvat: Vaskisepät

Kokkolan Sannanranta on kulttuurihistoriallisesti arvokas huvila-alue, jonne kaupungin porvarit ja virkamiehet perheineen muuttivat aikoinaan kesänviettoon aina 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Myös Jussi Hallasmaa ja hänen vaimonsa Leena ovat viettäneet lukuisia kesiä Sannanrannan idyllisissä maisemissa, vaimon suvun omistamassa vanhassa huvilassa.

– Kesäisin täällä on aina enemmän tai vähemmän väkeä. Pysyvään asumiseen huvilaamme ei ole tarkoitettukaan, Jussi Hallasmaa toteaa.

Huvilan ensimmäinen rakennusvaihe sijoittuu jo 1870-luvun alkupuolelle. Taloa laajennettiin tuntuvasti 1920-luvulla. Nyt huvilassa on parisen sataa asuinneliötä. Pienempiä

remontteja kaksikerroksiseen puuverhoiltuun huvilaan on ehditty vuosikymmenten varrella tehdä moneen otteeseen.

– Talo on ollut vaimoni suvun omistuksessa 1970-luvun alusta lähtien. Olemme vuosien mittaan muun muassa korjanneet parvekkeen ja terassin kantavia rakenteita, ja tietysti maalanneet, kittailleet ikkunoita ja tehneet muuta pientä korjaushommaa.

Viime kesänä Hallasmaat päättivät uusia huvilansa katon. Miltei sata vuotta palvellut tiilikatto oli jo ehtinyt antaa merkkejä viimeisistä päivistään, muun muassa päästämällä vettä aluskatteena toimineen vanhan pärekaton läpi.

– Tiilikatto oli myös sen verran

painava, että se oli painanut talon rakenteita. Siksi päädyimme nyt peltikattoon.

Jussi Hallasmaa kertoo, että Sannanrannan kaikki vanhemmat rakennukset ovat suojeltuja, sillä alue on valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Omistajan velvollisuus on ylläpitää kiinteistöomaisuutta.

– Myös katon täytyy olla perinteinen ja ajalleen tyypillinen, hän toteaa.

Kattoremontin toteuttajaksi valikoitui tarjouskilpailun perusteella Vaskisepät.

– Pyysin tarjoukset kolmelta kattofirmalta. Vaskisepät valitsimme ennen kaikkea siksi, että he osaavat tehdä perinteisiä kattoja, olin myös kuullut heistä paljon hyvää.

Uusi, käsintehty peltikatto saatiin paikoilleen parissa viikossa ja kustannusarvion mukaisesti. Kokonaisvaltainen kattoremontti piti sisällään vanhan katon poispurkamisen, tuuletuksen parantamisen ilmarakojen avulla, pohjarakenteiden rakentamisen uutta kattoa varten sekä uuden tuplasaumapeltikaton asennuksen. Pakettiin kuuluivat myös uudet tikkaat ja savupiipun pellitys.

Aivan kommelluksitta remontti ei kuitenkaan sujunut, sillä juuri, kun uusi komea katto oli saatu huvilan suojaksi, Perämeren rannikkoa kurittanut myrsky teki tepposensa ja kaatoi ison puun talon päälle. Vaskisepät korjasivat myrskyn aiheuttamat tuhot saman tien vakuutusyhtiön piikkiin, joten vahingosta selvittiin lopulta säikäyksellä.

Seuraavaksi on vuorossa katon maalaaminen, mutta ensin teräspeltikatteen täytyy saada hieman hapettua ja peltilevyjen suojaöljyn kulua pois. Siihen menee Hallasmaan arvion mukaan muutama vuosi.

– Tällä hetkellä katto on metallin värinen, mutta lopullinen väri tulee olemaan grafiitinharmaa tai patinoidun kuparin vihreä.

Sen jälkeen uusi, perinteitä kunnioittava peltikatto saakin suojata talovanhusta seuraavat viisi vuosikymmentä, vähintäänkin.

– Eiköhän sen pitäisi sata vuotta kestää, Jussi Hallasmaa tuumaa.