Suomalainen suklaatehdas hurmaa Keski-Eurooppaa pähkinättömällä pähkinävoilevitteellä

Suklaatehdas Dammenberg on kehittänyt herkullisen vaihtoehdon maapähkinävoille. Kaurapohjainen levite on pähkinätön, kananmunaton, vegaani, soijaton, maidoton, gluteeniton ja palmuöljyvapaa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Suklaatehdas Dammenberg

Reilun vuoden tuotekehitystyö on tuottanut mielestämme erinomaisen tuloksen. Pähkinän makuinen, pähkinätön Worry Free® oat cocoa spread -levite on miellyttävän makuinen, koostumukseltaan toimiva ja suutuntumaltaan tasainen. Tuote täyttää tavoitteemme, eli se on pähkinätön, kananmunaton, soijaton, maidoton, vegaani ja gluteeniton. Öljynä siinä ei ole palmuöljyä, mikä oli ehdoton tavoitteemme, kertoo Suklaatehdas Dammenbergin toimitusjohtaja Marko Iso-kungas .

Tuotteessa osa sokerista on korvattu kotimaisella gluteenittomalla puhdaskauralla, jonka rakenne on saatu erikoiskäsittelyn myötä silkkisen hennoksi. Öljynä levitteessä on sheaöljy, joka sisältää runsaasti vitamiineja. Lisäksi raaka-aineina on luomuraakakaakaota ja luomusokeria. Väriltään tuote on suklaanruskea.

– Worry Free® oat cocoa spread -levitettä voi käyttää kuten maapähkinävoita, esimerkiksi leivälle levitteenä, banaanilettujen kanssa, täytekakun täytteisiin ja leivoksiin. Levite kestää hyvin lämmityksen. Purkin voi laittaa kansi avoinna mikroon, lämmittää 20 sekuntia ja käytön jälkeen sulkea purkin ja lämmittää taas tarvittaessa uudelleen.

Tuote säilytetään huoneenlämmössä.

Keski-Euroopassa käytetään paljon maapähkinävoita.

– Keskieurooppalaiset yhteistyökumppanimme ovat kokeilleet levitettämme tuotekehityksen eri vaiheissa. He ovat lopputulokseen - tuotteen koostumukseen, makuun ja rakenteeseen - hyvin tyytyväisiä, Iso-Kungas iloitsee.

Worry Free® oat cocoa spread löytyy myös Kärkkäisen valikoimista.

Lempäälässä toimiva Suklaatehdas Dammenberg on perustettu 1994. Sen omistaa Marko ja Kirsi Iso-kungaksen Gredon Invest Oy niminen perheyritys. Henkilökuntaa suklaatehtaassa on kymmenkunta sesongista riippuen.

Suklaatehdas Dammenberg valmistaa monenlaisia suklaatuotteita paahtamalla kaakaopapuja aina valmiiseen suklaaseen saakka.

– Valikoimaamme kuuluu levyjä, nappeja, tryffeleitä, konvehteja, suklaahahmoja, tikkareita, leivoksia, suklaakuvioita ja patukoita sekä raaka-aineita muille valmistajille, Marko Iso-kungas kertoo.

– Meillä on Suomen laajin luomu- ja Reilun kaupan suklaatuotteiden valikoima, hän toteaa.

Kaakaopavut Dammerbergille tulevat Perusta ja Venezuelasta.

– Kaakaopapujen hintaan vaikuttaa niiden lajike sekä se, mistä ne tulevat, Iso-kungas kertoo.

Vuosittain Suklaatehdas Dammenberg jalostaa noin 25-32 tuhatta kiloa kaakaopapuja.

Vaikka suklaan valmistaminen on käsityötä, niin suklaatehtaassa tarvitaan kuitenkin runsas määrä koneita.

– Esimerkiksi kaakaopavun puhdistus- ja paahtolaitteita, kuorinta- ja konssauslaitteita, temperointilaitteita, valulinjoja, jäähdytyslaitteita, erilaisia muotteja ja sekoitusmassakoneita. Mutta mittakaavasta riippuen vähemmälläkin pääsen alkuun.

Suklaatehdas Dammenbergin tuotteita on myynnissä tehtaanmyymälässä Lempäälässä, omassa verkkokaupassa, kotimaisilla jälleenmyyjillä, kuten Kärkkäisellä sekä kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa.

Tuotteita valmistetaan myös vientiin. Tärkeimmät vientimaat ovat Ranska, Saksa, Englanti ja Ruotsi. Norjan viennin aloittamiseksi syksyllä on neuvottelut menossa.

.– Öljynä levitteessä on sheaöljy, joka sisältää runsaasti vitamiineja..