Suolahengityksestä apua hevosen hengitystieongelmiin

Hevosten suolahengityshoito on yleistynyt maailmalla viimeisten vuosien aikana. Suomessa huippuvalmentajat ovat kokeneet suolahengityshoidon tehokkaaksi erilaisissa hevosten hengitystieoireissa.

Nummelassa, läntisellä Uudellamaalla toimivan Polar Health Oy:n kehittämä PEGASOS-suolahengityslaite on kevyt ja tehokas laite hevosten hengitystiesairauksien hoitoon.

– PEGASOS-hengityslaite muodostaa hienojakoista suolapölyä kansainvälisesti patentoidulla menetelmällä, jossa suolarakeet lämmitetyn ilmavirran ansiosta hierovat toisiaan ja törmäilevät pölytysverkkoihin, Polar Health Oy:n

toimitusjohtaja Kari Viherlahti kertoo.

– PEGASOS-laitteen tuottamien pölyhiukkasten suuruus on alle 5 mikronia, jotka kuivan ja lämpimän ilman ansiosta saavuttavat keuhkojen kauimmaisetkin alveolit.

PEGASOS-hoidolla on saatu hyviä tuloksia monissa hevosten hengitystieoireissa.

PEGASOS-laite kehitettiin ihmisille tarkoitetun suolahuonehoidon hyvien tulosten perusteella.

– Valmistimme noin viisi vuotta sitten hevosille tarkoitetun suolahuonetrailerin, jossa suolapöly puhallettiin sisäilmaan ja sitä kautta hengitykseen. Vaikka tulokset olivat lupaavia, niin ongelmaksi näytti muodostuvan ilman kosteus, Viherlahti kertoo. Olosuhteet suolahuonetrailerissa ovat yleensä melko kosteat ja hevosen voimakas hikoilu vielä lisää ilman kosteutta.

– Havaitsimme tutkimuksissamme, että olosuhteet ja hevosen voimakas hikoilu nostivat suolahuoneen suhteellisen kosteuden niin suureksi, että suolapölyn teho ei vastannut ihmisille tehdyn suolahuonehoidon tehoa.

Ihmisille tarkoitettujen suolahuoneiden ilman kosteus on yleensä 20–30 %.

– Yli kymmenen vuotta sitten ihmishoitoon valmistetuissa suolahuoneissa laitteistot toimivat edelleen moitteettomasti, mutta hevostrailerissa suolan pölytyslaite hapettui käyttökelvottomaksi muutamassa kuukaudessa.

Tutkimusten myötä Viherlahden yritys päätyi kehittämään hevosille erillisen suolahengityslaitteen, jolla lämmitetyn ja kuivan ilman mukana tuoma suolapöly tuottaa suolahuonetraileria paremman hoitotuloksen.

– Lämmityksen ansiosta suolapölyä sisältävä ilma jonkin verran kuivuu ja tunkeutuu näin syvemmälle keuhkoihin, Viherlahti kertoo.

– Keveytensä ansiosta laite on helppo säilyttää kuivissa tiloissa hoitojen välillä, hän sanoo.

Yksi hoitokerta kestää puolesta tunnista tuntiin.

Suolahengityshoito annetaan yleensä perättäisinä

päivinä 10–15 hoitokerran sarjoina.

– Suolahengityshoidossa ei ole havaittu sivuvaikutuksia.

Ensimmäiset hevosten suolahengityslaitteiden prototyypit valmistettiin 2010. Tämän jälkeen laitteita on valmistettu tilauksesta muutamia kymmeniä kappaleita. Osa on

mennyt vientiin. Sarjatuotannon Polar Health Oy aloitti tämän vuoden alussa.

– Myös lemmikkieläimelle, kuten koirille ja kissoille, on pienempi suolahengityslaite.

Suolahengityshoidon osalta Polar Health Oy aloitti kehitystyön 1990-luvun alussa ja valmisti ensimmäisen suolahuoneen henkilökäyttöön Lappeenrannan kylpylään vuonna 2003 suolahengityshoidon lääketieteellistä tutkimusta varten. Tämän jälkeen Polar Health Oy on valmistanut yli 100 suolahuonetta.

– Saatujen tutkimustulosten ja hoitokokemusten myötä hoidot ja laitteistot ovat kehittyneet huomattavasti, Viherlahti kertoo.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti teki vuosina 2003–2005 ensimmäisenä maailmassa lääketieteellisen tutkimuksen suolahengityshoidosta.

Tutkimus osoitti suolahengityshoidon tehokkaaksi hoitomuodoksi erilaisissa hengitystieoireissa. Tutkimustulosten mukaan suolahengityshoito vähentää limakalvojen turvotusta ja tuhoaa tulehduksia aiheuttavia bakteereja sekä kosteuttaa ja pehmentää hengitysteihin muodostunutta limaa ja näin helpottaa liman poistumista.

– Myös lemmikkieläimelle, kuten koirille ja kissoille, on pienempi suolahengityslaite.