Ikkuna maaseudun mahdollisuuksiin
Ollikkala-maaseutumessuilla nuoret saavat konkreettista tuntumaa maatalouden eri ammatteihin ja yrittäjyyteen.
Teksti: Reetta Reinman
Ollikkala-maaseutumessut avaavat moninäkymäisen ikkunan tämän päivän maatalousyrittäjän työhön.
– Messuilta niin ammattiviljelijät, koneurakoitsijat, konevalmistajat sekä kaupan alan toimijat kuin myös maatalouden ammatteihin kouluttautuvat saavat tietoa ja virikkeitä. Messuilla on tarjolla vahvaa osaamista maa- ja metsäalalta, hevosalalta, eläintenhoidosta sekä metalli- ja salaoja-alalta, lupaa näyttelypäällikkö Rauno Somero ja korostaa, että yhtä lailla virikkeellisellä näyttelyalueella viihtyvät niin lapsiperheet kuin kuka tahansa maaseudun toiminnasta kiinnostunut.
– Lapsille näytteilleasettajilla on kivoja ja motivoivia tapoja kertoa, että ruoka ei suinkaan tule kaupasta, vaan suomalaiselta maaseudulta, ihan oikeista lehmistä, kanoista, possuista, lampaista ja viljapelloilta.
Ollikkala -maaseutumessut ovat elokuisena viikonvaihteena 20.-21.8.2021 Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikan tontilla. Messualue kattaa yli 10 hehtaaria.
Messut toteuttaa voittoa tavoittelematon Keski-Pohjanmaan maaseutunäyttelyt ry yhdessä ammattiopiston henkilökunnan, opiskelijoiden ja muiden talkoolaisten kanssa.
Joka toinen vuosi pidettävät messut järjestettiin ensimmäisen kerran toissa kesänä. Tuolloin messuilla kävi 7400 vierasta ja näytteilleasettajia oli yli-0.
– Tänä vuonna odotamme Ollikkala-maaseutumessuille noin 10 000 messuvierasta. Näyttelypaikkoja on jo nyt varattu liki 150, kertoo Ollikkala-maaseutumessujen viestinnästä vastaava yhteyspäällikkö Hanna-Mari Laitala .
Hän iloitsee, että Ollikkala-maaseutumessut ovat merkittävä mahdollisuus Keski-Pohjanmaan ammattiopiston maatalousalojen koulutukselle. Koulutusta tarjotaan Kannuksen lisäksi Perhossa ja Kaustisella, jonne on keskittynyt hevosalan koulutus. Kannuksen toimipisteessä opiskelijoita on viitisensataa, Perho ja Kaustinen mukaan lukien yhteensä tuhatkunta.
– Messuilla on jo nyt ollut valtavan positiivinen kaiku alan opiskelijatilanteeseen: ammattiopiston kaikkiluonnonvara-alan opiskelijapaikat ovat täynnä. Esimerkiksi Kannuksen toimipaikasta valmistuu vuosittain toiseksi eniten maatalousalan ammattilaisia, ja oppilaitoksen metsäalan koulutus on rankattu Suomen parhaimmaksi. Ehdoton lippulaivamme on eläintenhoitajien koulutus, Laitala kertoo.
– Ollikkala-maaseutumessut ovat myös siitä mahtava mahdollisuus koulullemme, että messuilla nuoret saavat konkreettista tuntumaa maatalouden eri ammatteihin ja yrittäjyysmahdollisuuksiin. Nykyään maatalouden tilakoot kaiken aikaa kasvavat, ja monestikaan tilat eivät enää siirry .isältä pojalle. vaan työllistävät ulkopuolista työvoimaa. Työvoiman tarpeesta ja työllistymismahdollisuuksista kertova viesti on tärkeä saada tiedoksi nuorille ammatinvalinnan pohjaksi, huomauttaa Laitala.
– Ja esimerkiksi nykypäivän maataloudessa koneiden hallinta vaatii korkeatasoista teknistä tietämystä ja tekniikan hallintaa, pelkkä traktorikortti ei enää riitä! sanoo Rauno Somero.
Hän painottaa, että on messujen välityksellä on tärkeä korostaa suomalaisen ruoantuotannon puhtautta ja kestävää tapaa toimia.
– Yksi näyttelyn olennainen anti on tuotantoeläinten terveydestä huolehtimisen erilaiset käytännöt: terveystietämys, terveyden seuranta ja terveydenhoito. Tuotantoeläinten terveys heijastuu suoraan niiden tuotannon määrään, ja on sitä kautta karjatilan talouden perusta, korostaa Somero.
Keski-Pohjanmaa on tunnettu maitomaakunta. Tämä näkyy vahvasti messuilla muun muassa meijerien osallistumisena näyttelyyn. Työnäytöskentällä ovat teemoina rehunteko ja lietteenlevitys. Lähiruoka- ja tuotetorilla on esillä paikallinen osaaminen ja ammattitaito.
Yksi näyttelyn vetonauloista on Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikan koulutilalle rakenteilla oleva Luova Kampus 2020 -hankkeen suunnittelema uusi opetusnavetta. Joulukuussa 2021 valmistuvaan yksirobottiseen navettaan mahtuu noin 60 lypsävää ja nuori karja päälle.
– Messuvieraat saavat tutustua rakentuvan navetan toimintaan virtuaalisen esittelyn kautta. Paikan päällä messuilla on myös navetan laitetoimittajia. Uuteen navettaan tulee runsaasti uutta tekniikkaa. Sensorien avulla mitataan ja tarkkaillaan sekä eläinten että navetan olosuhteita. Lämmön talteenottojärjestelmä kerää lehmien lietteen sisältämän lämmön uudelleen käytettäväksi navetassa, Somero mainitsee muutamia esimerkkejä.
Valmistuva opetusnavetta tulee toimimaan kotieläintuotannon uudenlaisena oppimisympäristönä, joka välittää tulevaisuudessa digitaalista dataa Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijoiden lisäksi muun muassa Oulun ammattikorkeakoululle. Koulutilan uutta navettaa tullaan jatkossa käyttämään myös eri tutkimustahojen, muun muassa Luonnonvarakeskus Luken tutkimuskohteena.
Ollikkala -maaseutumessut huomioivat myös maatalouselinkeinon synergiavaikutukset alueiden eri elinkeinoihin sekä koko Suomen työllisyyteen ja talouteen aina vientiä myöden.
– Messulavalla järjestetään lähialueen ammattilaisten paneelikeskustelu kestävästä ruuantuotannosta ja maaseudun monista yritysmahdollisuuksista. Oman huomionsa saavat erikoiskasvien tuotanto sekä uusituvat energiaratkaisut, näyttelypäällikkö Somero kertoo.
Ensimmäisenä messupäivänä, perjantaina 20.8. koululaisille ja varhaiskasvatuksen lapsille tarjotaan vapaa sisäänpääsy messuille. Lisäksi Polku maaseudulle -hanke tarjoaa yhdessä MTK:n ja Keskipohjalaiset kylät ry:n kanssa tukea kouluille linja-autokyyteihin.
Lisätietoja Ollikkala-messuista: www.ollikkalamessut.fi
.– Ruoka ei suinkaan tule kaupasta, vaan suomalaiselta maaseudulta, ihan oikeista lehmistä, kanoista, possuista, lampaista ja viljapelloilta..
.– Nykypäivän maataloudessa koneiden hallinta vaatii korkeatasoista teknistä tietämystä ja tekniikan hallintaa, pelkkä traktorikortti ei enää riitä!.