Personal trainer Iida Aho vakuuttaa, että jokaiselle löytyy mielekäs liikuntamuoto. Hän nauttii, kun huomaa asiakkaissaan syttyneen liikkumisen ilon. Tavoitteisiin on Iidan mielestä hyvä edetä pienin askelin, siten niistä tulee varmemmin pysyviä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Iida Lesell

Pimeällä ja loskaisella kelillä kotisohva vetää usein puoleensa, ja pimeys saattaa vetää mieltäkin maahan. Ylivieskalainen personal trainer Iida Aho tarjoaa sytykkeitä löytää liikunnan ilo sekä motivaatiota ylläpitää se.

– Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen liikuntamuoto, ja liikuntaharrastuksen myötä sen monet positiiviset vaikutukset ruokkivat sitten jatkamaan liikkumista, hän kannustaa.

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet Iidaa. Vetelistä kotoisin oleva, 26-vuotias Iida muutti seitsemän vuotta sitten Ylivieskaan. Hän oli valmistunut parturi-kampaajaksi ja sai Ylivieskasta kampaajan töitä. Oman kuntosaliharjoittelunsa kautta hän innostui kouluttautumaan Fitverstaalla Menestyvä -personal traineriksi. Hän on suorittanut myös Suoristuskykyvalmentajan järjestämän tavoitteellisen voimaharjoittelu -koulutuksen.

Pari vuotta Iida on tehnyt päätoimisesti personal trainerin töitä.

– Tarjoan palveluitani lähivalmennuksena Ylivieskassa ja sen lähiseuduilla. Lisäksi teen etävalmennuksia.

– Nautin ihmisten parissa työskentelemisestä. Minulla on suuri intohimo auttaa ihmisiä hyvinvointiin ja treenaamiseen liittyvissä tavoitteissa, Iida kertoo omasta työmotivaatiostaan.

Hän kannustaa kaikkia liikkumaan.

– Liikunnan ei tarvitse heti alussa, eikä koskaankaan olla mitään .suurta ja ihmeellistä.. Lyhytkin kotona tehtävä treeni ja nautinnollinen kävelylenkki ovat erinomaisia tapoja liikkua.

Iida on valmennuksensa avulla saanut autettua elämäntapamuutosten tekijöitä liikunnan ja ruokavalion suhteen.

– Valmennukseeni tulevilla voi myös olla tavoitteena kehonkoostumuksen muokkaaminen, oli kyseessä sitten lihasmassan kasvattaminen tai ylimääräisen rasvan polttaminen tai voimatasojen kasvattaminen. Tavoitteena voi myös olla voimaharjoittelun nostaminen uudelle tasolle esimerkiksi harjoituksen tehon suhteen.

– Monet valmennusasiakkaani ovat saaneet pysyviä tuloksia, ja liikunnallinen elämäntapa on jäänyt heille osaksi elämää. Se on hienoa, Iida iloitsee.

– Ja mikä tärkeintä, valmennukseni antaa asiakkailleni matkaeväitä ja työkaluja, miten he voivat itse muokata omia elämäntapojaan paremmin omaa terveyttä tukevaksi. Se, että asiakkaani saavat hyvää oloa ja energiaa arkeensa, on minulle tärkeä palkinto työstäni.

Iida muistuttaa, että muutokset elämäntavoissa, liikunnassa ja ravinnossa eivät anna tuloksia yhdessä yössä, vaan tarvitaan pitkäjänteistä sitoutumista. Iida tarjoaa kuusi kuukautta tai minimissään kolme kuukautta kestäviä valmennuspaketteja, sekä myös vuoden kestäviä ratkaisuja.

– Kolmen kuukauden valmennuspaketissa tapaamme asiakkaani kanssa joko kaksi tai neljä kertaa kuukaudessa. Esimerkiksi kahden tapaamisen kuukausihinta kolmen kuukauden paketissa on 190 euroa ja neljän tapaamisen kuukausihinta 260 euroa. Kuuden kuukauden valmennuspaketissa kahden tapaamisen kuukausihinta on niin ikään 190 euroa. Neljän tapaamista kuukaudessa tekee kuuden kuukauden ohjelmassa kuukausihinnaksi 255 euroa, Iida kertoo.

– Laskun asiakas voi maksaa kuukausierissä tai halutessaan kerralla. Myös Tyky-setelit käyvät maksuvälineenä. Palveluillani on mahdollista ilahduttaa läheisiä tai työtovereita myös lahjakortin muodossa.

Iida nauttii metsälenkeistä jokaisena vuodenaikana.

– Kauniisti vaihtuvissa maisemissa käveleminen on mitä parhainta aivojen tuuletusta.

Kuntosalilla hän harjoittelee tavoitteellisesti voimaharjoittelua.

– Lisää voimaa ja lihasmassaa, hän kertoo tavoitteistaan.

– Nautin haastaa itseäni, ja iso ilo on, kun huomaan kehittyväni.

Iida muistuttaa säännöllisen, riittävän ja monipuolisen syömisen tärkeästä merkityksestä niin arjessa jaksamisen, liikkumisen sekä painonhallinnan perustana.

– On hyvä muistaa kohtuus kaikessa. Ehdottomuudet, jatkuvat kieltäytymiset, ylipäätään kaikki ääripäät, voivat provosoida repsahduksiin, Iida painottaa ja muistuttaa myös itsemyötätunnon tärkeydestä.

– Terveyttä tukevat valinnat on hyvä saada mukavaksi osaksi elämää, siten niistä tulee helpommin myös pysyviä.

Iida pyrkii saamaan kaikki tarvittavat ravintoaineet ruoasta.

– Täydennän ravitsemustani D-vitamiinilisällä ympäri vuoden, ja erityisen tärkeää D-vitamiini on kaikille pimeänä aikana. Jos kalaa tulee syötyä vähemmän, niin käytän kalaöljylisää, hän kertoo.

Iida asuu Ylivieskassa avopuolisonsa kanssa. Vajaa vuosi sitten heidän ilokseen tuli koiranpentu, chihuahua-rotua oleva Hessu.

– Hessun kanssa teemme päivittäin kolme lenkkiä, mutta näin syyspimeällä pienikokoisena koirana Hessu on vähän nirppanokka lähtemään ulos! personal trainer -asiakkaitaan ulos liikkumaan kannustava Iida naurahtaa.

– Muutoin Hessu on kyllä rotunsa mukaisesti oikein leikkisä ja seurallinen.

Iida Ahon työstä netissä:

www.iidaemiliapersonaltrainer.com

.– Lyhytkin kotona tehtävä treeni ja nautinnollinen kävelylenkki ovat erinomaisia tapoja liikkua..