Oulun Heinäpäässä Isokadun ja Peltokadun kulmassa on Oluttupa, heinäpääläisten olohuone.

Teksti ja kuva: Ari Stenius

Puu-Heinäpään kaaduttua katepillarien alta 1970-luvulla syntyi kivinen Heinäpää. Suunnitteluinsinöörin innostuttua piirtämään tilalle lähiökortteleita muutamin asuinkerrostaloin, pysähtyi keskustan luonnollinen kasvu. Kaupungin keskusta on edelleen samankokoinen kuin se oli 1700-luvulla, jolloin asukkaita oli 2 000, nyt Oulussa asuu 200 000 asukasta. Tavat ovat muuttuneet, vaikka keskusta ei olekaan kasvanut. Enää ihmiset eivät käy kylässä toisillaan – ja yhä useampi tapaa tuttunsa olohuoneessa!

Oluttuvan nimitys heinäpääläisten olohuoneena lisää saa ymmärrettävää selitystä kun katsoo kalenterista kortelikapakan vuosittaisia tapahtumia. Itsenäisyyspäivän juhla, joulujuhla, uudenvuoden vastaanottajaiset, synttäreitä, muistotilaisuuksia, kirjanjulkistamisia, runoiltoja, tietovisoja, livebändejä, stand up –komiikkaa…

Korttelikapakan Heinäpäähän toivat Ari Paulow ja Ari Rämet, jotka avasivat Oluttuvan ovet ja hanat vuonna 1988.

- Oulun ainoa korttelikapakaksi laskettava baari oli silloin Merikulma Tuirassa. Me halusimme pistää ensimmäisen keskustaan, Heinäpäähän, sanoo Paulow.

- Kaupungissa on yökerhoja, lähiöbaareja, juppipubeja, ostareitten lähiökuppiloita ja vaikka mitä, mutta kaupungin keskustassa ei ollut korttelikapakkaa, muistuttaa Paulow.

Paikan tupatavat olivat alusta asti selvät ja avoimet.

- Rento, asiallinen pubimainen ilmapiiri, jonne kaikki, jotka osaavat käyttäytyä, ovat tervetulleita, sanoo Paulow, joka on tyytyväinen Oluttuvan nykyolemukseen.

- Täällä istuvat samassa pöydässä elämää pohtien yliopiston proffa, sairaanhoitaja ja paperitehtaan duunari sekä elämäntaparokkari, hymähtää Paulow ja luettelee kysyttäessä muitakin kävijöitä.

- Täällähän ei titteleitä kysytä tai käytetä, mutta melkoinen ammatillinen kirjo täyttää pöytiä. Ainakin portsareita, ravintolatyöntekijöitä, ammattiurheilijoita ja kirjailijoita, kertoo Paulow, joka itse on ollut täyspäiväinen kirjailija omistajakaksikon myytyä Oluttuvan Mikko Mesiäiselle vuonna 2010.

Heinäpään Oluttupa on erehdyttävästi Paulowin Jesse Hackman –dekkareiden kantapubin Liverpoolin kaltainen.

- Näin on, Hackmanin kantapaikka, vahvistaa Paulow, jonka kahdeksas Jesse Hackman kirja ”Musta mamba” julkaistiin kesällä.

Paulow myöntää kirjojensa Liverpoolin nimen tulevan The Beatlesista, mutta liittyvän myös Heinäpään sisäänsä sulkemaan vanhaan Leverin kaupunginosaan ja sen historiaan.

- Oulu oli 1800-luvulla Suomen suurin satamakaupunki ja tervaa vietiin lähinnä Liverpooliin. Paikalliset merimiehet eivät olleen kielimiehiä, vaan sanoivat menevänsä Leveriin – ja siitä tuli aikanaan kaupunginosan nimi, nykyinen Heinäpää, taustoittaa Paulow.

Fordilla kurvailevan Hackmanin Paulow kehitteli vähän kuin vastapainoksi pohjoismaisille intelligenteille salapoliiseille.

- Jesse Hackman on Mike Spillanen päähenkilön Mike Hammerin tapainen rosoinen kaveri, sanoo Paulow, joka aloitti kirjailijan uraansa kirjoittamalla Jerry Cottoneita.

- Jerry Cottonin 40-vuotisjuhlanumero ”Luoteja kaikilla mausteilla” on varmasti tutuin, arvelee Paulow, jota Cottonien silloinen kustantaja suositti luomaan oman dekkarihahmon.

Paulowin kirjoissa etsivä Hackman ja Liverpoolin baaria pitävät serkkupoika tapaavat usein Jessen kantapaikassa ja kirjassa vilahtelee todellisia henkilöitä.

- Hackmanien perusajatus on, että niissä on huumoria, toimintaa, jännitystä – ja ratkaisu, antaa kirjailija raameja romaaneilleen.

Kirjailija seuraa maailmaa ja tunnustaa hänellä olevan sisällöllinenkin linjaus.

- Yksityisyritteliäisyys ja demokratia sekä tosielämän tapahtumista muokattuja tarinoita, määrittelee Paulow, jonka kirjojen tapahtumat on sijoitettu Ouluun ja lähiympäristöön.

Ihmiset ja paikat ovat oululaisille hyvinkin tuttuja ja moni lukija muistaa Isokatua Värttöön ajaessaan näyttää Hackmanin etsivätoimiston paikkaa Anttilaa vastapäätä ja dekkarin asunto paikantuu Ainolan porttiin kaunista kaupunkipuistoa vastapäätä.

- Lukijat ovat tykänneet löytäessään kirjoista tuttuja paikkoja ympäristöstään, sanoo Paulow.

Nykyisin Paulow käy Oluttuvassa asiakkaana tai antamassa omistuskirjoituksia korttelikapakassa myynnissä oleviin Hackman-dekkareihin.

- Korttelikapakka on säilyttänyt hyvin ilmeensä, Mikko on tehnyt hyvää työtä, kehuu Paulow Heinäpään olohuoneen nurkkapöydästä salia katsellessaan.