Paitsi että lukeminen kehittää ja avaa uusia maailmoja, se on myös virikkeellistä toimintaa aivoille.

Kirjojen lukeminen on aivojen kannalta erikoinen tehtävä, sillä se vaatii pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa.

– Tämän päivän työelämässä joutuu keskittymään pieniin yksityiskohtiin ja tekemään asioita kiireellä yksi kerrallaan. Se auttaa tekemään nopeita päätöksiä, mutta kirjaa lukiessa pääsee aivan erilaiseen mielentilaan. Pitkään tekstiin perehdyttäessä mieli rentoutuu, mikä vaikuttaa suoraan kognitiiviseen toimintaan, aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo.

Huotilaisen mukaan lukeminen parantaa ajattelua.

– Kirjojen lukeminen auttaa muistamaan, havaitsemaan ja ymmärtämään paremmin sekä tekemään viisaampia päätöksiä. Lukemalla saavutamme rauhallisen tilan, mikä lievittää stressiä.

Hektisen työelämän lisäksi arkeen tuo sirpaleisuutta sosiaalinen media, jonka käyttäminen on yleensä lyhytjänteistä heilahtelua eri juttujen välillä.

– Silpputekstien lukeminen väsyttää, ja aivot tarvitsisivat säännöllistä lepoa. Jos loman alettua on vaikeaa tarttua kirjaan, voisi seesteiseen tunnelmaan päästä esimerkiksi rauhallista musiikkia kuuntelemalla tai takkatulta katselemalla. Hidas ja yksinkertainen fyysinen tekeminen rauhoittaa ja johdattaa ajattelemaan, ettei enää olekaan kiire, vaan aika keskittyä suurempaan kokonaisuuteen.