Suklaasta valettu kuningas, maailman pienin kirkko, Euroopan ainoa maanpäällä sijaitseva merenalainen luola, kallion alle rakennettu kaupunki. Espanjan kaunis Aurinkorannikko on erikoisuuksia ja tarinoita täynnä.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

C ASTILLO COLOMARES – Yhden miehen sadunomainen luomus

Castillo Monumento Colomares -linna Benalmádena Pueblon vuorenrinteellä tekee vaikutuksen sadunnomaisella olemuksellaan ja tarkkaan hiotuilla yksityiskohdillaan. Kun saapuu Colomaresin linnalle, saattaa luulla eksyneensä keskiaikaisen elokuvan kuvauspaikalle. Linna on uljas näky ja kuuluu ehdottomasti Aurinkorannikon parhaisiin nähtävyyskohteisiin. Tuntuu uskomattomalta, että se on periaatteessa yhden miehen luomus.

Runsaasti silmänruokaa tarjoava linna on tohtori Esteban Martín Martínin mielikuvituksen taidonnäyte. Hän rakensi sen kunnianosoituksena tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbukselle. Linnan kolme laivaa – Niña, Pinta ja Santa María – kuvaavat aluksia, joilla Kolumbus teki tutkimusmatkoja Atlantin yli Amerikkaan 1400-luvun loppupuolella.

Taidehistoriaan ja arkkitehtuurin perehtynyt, nyt jo edesmennyt Martín sai linnan valmiiksi vuonna 1994 rakennettuaan sitä kahden apumiehen kanssa seitsemän vuotta. Kivestä, tiilestä ja sementistä rakennettu linna on yhdistelmä bysanttilaista, romaanista, goottilaista ja mudéjar-tyylisuuntausta. Eri tyylien yhtenäinen harmonia hämmästyttää.

Linna kätkee muuriensa sisään kolme suljettua kerrosta, joista ylimmässä sijaitsee Guinnessin ennätystenkirjaan listattu maailman pienin kirkko, jota ei koskaan avattu yleisölle.

RUTE – Suklaakuninkaan kaupunki

Kun on nähnyt maan kuningasparit suklaasta valmistettuina versioina, ei enää ihmettele mitään. Vanhaan kuninkaaseen materiaalia on käytetty peräti 450 kiloa. Sokerimuseosta puolestaan löytyy Marilyn Monreo, Pablo Picasso ja monia muita kuuluisuuksia sokerista taiteiltuina luomuksina.

Rute on pieni kylä vuoristossa hiukan sisämaahan mentäessä. Kylä herää henkiin joulun alla. Ruten tuotteet ovat Espanjassa kuuluisia ja arvostettuja. Anismuseossa kerrotaan paikallisen anisliköörin valmistuksesta. Maistiaiset kuuluvat asiaan.

CUEVA DEL TESORO – Maanpäällä sijaitseva merenalainen luola

Rincon de la Victoriasta löytyy Euroopan ainoa merenalainen luola, joka on nykyään maan päällä. Ainutlaatuinen luola on satumaisen kaunis. Liikkuva vesi on saanut puolitoista kilometriä pitkässä luolastossa aikaan hienoja muotoja. Luolassa on monta salia ja niissä luolamaalauksia jo esihistorialliselta ajalta. Toisin kun tippukiviluolissa, joissa katosta valuva vesi alkaa muodostaa ”jääpuikkoja”. Tässä merenalaisessa luolassa ”jääpuikot” muodostuvat luolaston lattialle.

Jo kivikaudella näillä paikoilla asui luolaihmisiä. Kerrotaan aikakautensa maailman rikkaimman miehen Marcus Linius Platuksen piilotelleen näissä luolissa 100 eKr kahdeksan kuukauden ajan vanhempiensa ja veljiensä murhien jälkeen. Tarujen mukaan luolissa on maurikuninkaan satumainen aarre, jota vartioi hirveä peto, joten aarretta ei uskallettu etsiä. Kun nämä tarinat kantautuivat sveitsiläisen tutkijan Antonio de la Narin korviin, hän omisti koko elämänsä aarteen etsimiselle. Mies tuhosi räjäyttämällä suuren osan luolastoa ja mittaamattomasti paikallista kulttuuriperintöä. Hän räjäytti erään kohtakokkaan dynamiitin ja tutkijan tarina päättyi siihen. Luola sai jäädä rauhaan lähes 200 vuodeksi.

Luolat ovat Manuel Palazion mailla. Hän meni ensimmäiseen luolaan vuonna 1951 pienestä luolan katossa olevasta reiästä. 30 vuoden ajan hän ämpärillä kantoi päivittäin tavaraa ja roskaa ulos luolista. Rooman vallan aikaisia kultarahoja ja muita suurimpia hänen löytöjään on nähtävillä Madridin arkeologisessa museossa. Rincon de la Victorian tienoilla on asuttu jo 35 000 vuotta ennen Kristusta. Luolat kiinnostavat myös espanjalaisia ja heitä siellä onkin viikonloppuisin sankoin joukoin. Paras vierailuajankohta on arkipäivä, jos haluaa välttää ruuhkia.

SETENIL – KYLÄ KALLION ALLA

Setenil de las Bodegas sijaitsee vuoristoisissa maalaismaisemissa 650 metrin korkeudessa. Yleensä Andalusian kaupungit ovat täynnä kukkulan päällä olevia taloja, mutta tämä kaupunki on jotain aivan muuta. Talot ovat kanjonin reunoille rakennetuissa kallioissa ja näyttävät siltä kuin olisivat osa kalliota. Monet talot ovatkin osittain luolia, vaikka niiden ulkoseinät muistuttavat tyypillisiä andalusialaistaloja.

Kaupungin historia juontaa esihistorialliselle ajalle, jolloin ihmiset asuivat luolissa, jotka tarjosivat suojaa. 1400-luvulla kaupunki oli islaminuskoisten vallassa. Kristityt yrittivät 67 vuoden ajan valloittaa kaupunkia takaisin haltuunsa, kunnes vuonna 1484 siinä lopulta onnistuivat. Kun toisella puolella oli rakennettu muuri ja toisella puolella kallio, paikkaa oli vaikea valloittaa. Tänä päivänä Setenil on noin 3000 asukkaan kotikaupunki.

NERJAN TIPPUKIVILUOLAT – Espanjan kolmanneksi suosituin nähtävyys

Vuonna 1959 viisi nerjalaispoikaa lähti seikkailemaan alueelle, mistä päin lepakkolaumoja lenteli öisin kylään päin. Pojat löysivät kapean aukon ja ujuttautuivat siitä sisään. Alhaalla huomattiin, ettei taskulampun avulla nähnyt laajan luolan seiniä. Nerjan upeat tippukiviluolat olivat löytyneet.

Kohdetta kehutaan yhdeksi Euroopan kauneimpien tippikivimuodostelmien kodiksi. Luolasto onkin huikea. Ihmiset näyttävät muurahaisilta luolasalien poluilla ja silloilla vaeltaessaan. Luolissa on asunut ihmisiä 6 000 vuotta sitten, ja sieltä on löytynyt heidän luurankojaan. Niitä on asetettu esille vitriineihin. Sisäänkäynnin vieressä on seikkailijapoikien patsas sekä taulussa heidän nimensä.

Luolat löytäneille pojille, nykyisin iäkkäille miehille, on muutama vuosi sitten myönnetty pieni eläke, sillä luolat tuottavat paikkakunnalle turistivirtojen ansiosta runsaasti tuloja. Kesällä luolissa vietetään festivaalia, jossa ovat esiintyneet esimerkiksi Jose Carreras ja Kiri Te Kanawa. Luolan akustiikka on aivan ainutlaatuinen.

ESPANJAN TUHANNET JUHLAT

Espanjalaisten sanotaan olevan maailman parhaita juhlijoita. Se on helppo uskoa todeksi. Erilaisia juhlatapahtumia on vuosittain tuhansia ympäri maata. Osa juhlista kuulostaa erikoisilta, kuten vauvojen ylihyppelyjuhla tai jauhojuhla, jossa jokainen saa heittää kenen tahansa päälle niin paljon jauhoja kuin ehtii. Tämä juontaa aikoihin, jolloin nainen antoi kosijalle myöntävän vastauksen heittämällä tämän päälle jauhoja. Se tarkoitti, että hyvin on pullat uunissa!

Tavallisin juhla on kuitenkin paikallinen Feria, festivaali, joka järjestetään kylän suojelupyhimyksen muistoksi. Monille suomalaisille tutussa Fuengirolassa se tapahtuu lokakuussa Fuengirolan suojelupyhimyksen Virgen del Rosarion kunniaksi. Ferian sanotaan olevan yksi merkittävimmistä vuotuisista juhlista Andalusiassa. Se onkin oivallinen tapa paitsi pitää yhdessä hauskaa, myös sukeltaa syvälle espanjalaiseen kansankulttuuriin. Viikon ajan elämä on pelkkää juhlaa!

Hevosilla on tärkeä rooli Ferialla esimerkiksi kulkueissa ja Feria-vieraiden kuljettajina. Tyypillisin juhla-asu on perinteinen Flamenco-asu. Asut ovatkin toinen toistaan hurmaavampia.

”Vuonna 1959 viisi nerjalaispoikaa lähti seikkailemaan alueelle, mistä päin lepakkolaumoja lenteli öisin kylään päin.”
”Rincon de la Victorian tienoilla on asuttu jo 35 000 vuotta ennen Kristusta.”