Frisbeegolfin myötä Tommi Heikkinen on saanut valtavasti uusia ystäviä

Kesäaikaan Tommi Heikkinen harjoittelee frisbeegolfia noin 3–4 kertaa viikossa. Talviharjoittelu on pääsääntöisesti kuntosalitreeniä.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Tommi Heikkinen

Ylivieskalainen Tommi Heikkinen on harrastanut frisbeegolfia vajaat neljä vuotta. Ensimmäisen kerran hän kokeili lajia kesälomallaan 2011.

– Ystäväni Pasi Pennanen sai tuolloin houkuteltua minut mukaansa kiertämään Ylivieskan Frisbeegolf-rata. Pasi oli harrastanut lajia jonkin verran pidempään.

Frisbeegolfissa Tommia viehättää ”koko paketti”. Hän iloitsee, miten paljon kaikkea mukavaa laji tarjoaa.

– Olen saanut lajin parista uskomattoman paljon uusia ystäviä. Moneen heistä en varmasti olisi tutustunut lainkaan ilman frisbeegolfharrastusta.

– Yhteisöllisyys tämän kasvavan lajin parissa on jotain ihan uskomatonta. Viikkokisat ja yleensäkin kaikki kilpailut kotiradalla Ylivieskassa ovat täynnä mukavia ihmisiä, joihin on helppo tutustua. Ulkopuoliseksi ei tosin ole tarvinnut tuntea itseään muuallakaan kilpaillessa.

Tommi kertoo , että frisbeegolfharrastuksensa alussa hän kiersi viikkokilpailuja.

– Niissä oli hyvä opetella lajin pelisäännöt sekä se, miten kilpailuissa käyttäydytään.

Suomen frisbeegolfliiton erilliskilpailuin hän osallistui ensimmäisen kerran vuonna 2012.

– Ensimmäinen liiton alainen kilpailu taisi olla paikallinen Kärkkäinen Open -kilpailu Ylivieskassa.

– Suurta menestystä minulle ei ole kuitenkaan tullut. Mainitsemisen arvoisia saavutuksiani tosin varmaan ovat Frisbeegolfin SM-kisoissa vuonna 2014 saavuttamani 59. sija sekä kuluvalla kaudella Kirena Openin voitto ja Virpiniemessä pelatun European Open 2015 -karsintakilpailujen kolmas sija. Se oikeuttaa osallistumaan yhteen maailman kovatasoisimmista frisbeegolf-kilpailuista.

Kesäaikaan Tommi harjoittelee noin 3–4 kertaa viikossa pelaamalla lähialueiden radoilla.

– Talvisin lajiharjoittelen satunnaisesti ulkona, mutta seuramme salivuorolla tulee käytyä ja pidettyä putti-peliä yllä kerran pari viikossa. Pääasiallisesti talviharjoitteluni on kuntosalitreeniä.

– Nyt kesällä pitäisi aloitella taas lenkkeily ja pitää sitä kautta peruskuntoa yllä. Viime kesänä pelasin satunnaisesti myös Ultimatea, se tukee erinomaisesti frisbeegolfia.

Tommi sanoo , että frisbeegolfharrastuksen aloittamiskynnys on matala. Rahallisesti alkuun pääsee noin 30 euron kiekkopaketin hankkimisella.

Frisbeegolfissa aloittamiseen tarvitaan 1–3 kiekkoa.

– Helpoimmalla pääsee varmasti, kun ostaa aluksi kaupasta kiekkosetin.

– Jos pelaat paljon, niin laukku tai reppu kannattaa hommata. Se säästää selkää ja liikkuminen radalla on mukavampaa. Hyvät kengät on myös syytä olla ja muutama kiekkopyyhe, Tommi vinkkaa.

Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat viidestäkymmenestä metristä aina kolmeensataan metriin. Väylän aikana frisbeetä on tapana vaihtaa pelitilanteen mukaan. Aloitusheitto heitetään yleensä teräväreunaisella draiverilla, joka parhaimmillaan lentää yli 150 metriä. Jatkoheittoon käytetään yleensä lähestymisfrisbeetä, joka on pyöreäreunaisempi kuin draiveri. Lähestymisfrisbeetä käytetään yleensä alle 100 metrin heittoihin. Korin läheisyydessä käytetään putteria, joka jää maalikoriin helpommin kuin draiverit ja lähestymisfrisbeet.

Frisbeitä on tapana vaihtaa myös peliväylän mukaan. Niin oikealle kaartuviin kuin vasemmalle kaartuviin, mataliin tai korkeisiin väyliin käytetään yleensä erilaisia frisbeitä. Frisbeegolfissa käytetään pelitilanteen ja väylän mukaan erilaisia heittotapoja. Tutuksi tulee yleisimmän rystyheiton lisäksi kämmenheitot, esteiden ylitse heitettävät upsit ja esteiden alitse heitettävät rollerit.

”Yhteisöllisyys tämän kasvavan lajin parissa on jotain ihan uskomatonta.”

KUKA?

Tommi Heikkinen

- 37-vuotias.

- Työskentelee ostoassistenttina J. Kärkkäinen Oy:ssä.

- Asuu Ylivieskassa.

- Elää parisuhteessa.

- Harrastaa frisbeegolfia, kaukalopalloa sekä yleensäkin liikuntaa.