Pääsiäisaterian alkupaloina liikemies Peter Fryckman luottaa itsekalastamastaan lohesta ja siiasta valmistamiin alkupaloihin. Ne soveltuvat erinomaisesti myös illanistujaisten pikkusuolaisiksi.

Fryckmanin KauppaSuomi-lehteen lähettämät ohjeet ovat neljälle ja mitat miehisen suurpiirteisiä.

Resepti

Pirteä sitruunalohi

300 g lohiviipaleita

2 sitruunan mehu

vähäsen sokeria

Laita lohiviipaleet sitruunanmehuun maustumaan. Anna maustua jääkaapissa tunnin, pari.

400 g lohifilettä

pari reilua ruokalusikallista karkeaa merisuolaa

ronski loraus juoksevaa hunajaa

vähäsen sokeria

mustapippuria myllystä

tuoretta tillisilppua

Ripottele suola lohen pinnalle. Juokseta pitkin lohifilettä juoksevaa hunajaa. Ripottele vähäsen sokeria fileen pinnalle. Pyöräytä myllystä makusi mukaan mustapippuria ja lopuksi ripottele lohifileelle reilusti tuoretta tillisilppua. Anna maustua vähintään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Hyvä sinappi kruunaa graavilohen.

1 prk smetanaa

2 dl lohen mätiä

sipulihakkelusta

tuoretta tillisilppua

Paahda pienet ruisleipäset. Voitele ne smetanalla. Lusikoi päälle mätiä. Koristele sipulihakkeluksella ja tuoreella tillisilpulla.

1 siikafilee (tai muutama ahvenfilee)

1– 2 rkl karkeaa merisuolaa

1 pieni punasipuli

1 rkl pieniä kapriksia

1/2 prk smetanaa

1 rkl sitruunamehua

tillisilppua

mustapippuria

suolaa

Suolaa siikafilee ja anna suolaantua jääkaapissa kolmisen tuntia.

Pyyhi suolakiteet fileeltä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa viipaleet pieniksi kuutioksi. Sekoita keskenään siikakuutiot, hienonnettu sipuli, smetana, kaprikset, sitruunamehu ja tillisilppu. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Tarjoa pieneltä ruisleivältä, saaristolaisleivältä tai pieneltä bliniltä.