”Suomella on aina paikka sydämissämme”
Sveitsiläisperheen rakkaus
luontoon ja Suomi-designiin kestää:
Sveitsissä asuvien Francoise ja Jean-Daniel Urechin mielestä Suomessa on parasta kaikki: maisemat, kulttuuri, musiikki, sauna, avanto, valo. Ylitse muiden nousee suomalainen design ja erityisesti Alvar Aalto. Suomi on perheen kauniissa kodissa koko ajan läsnä.
Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola
Genevejärven rantamilla sijaitsevassa kodissaan pariskunta istuu Aallon nojatuoleilla, asettelee kukat Aallon maljakoihin ja sytyttää kynttilät Sarpanevan Festivo-kynttilänjalkoihin. Kaikkea on kunnioitettava määrä, mutta Jean-Daniel osaa kertoa hetkeäkään miettimättä jokaisen esineen suunnittelijan. Pariskunnan intohimo suomalaiseen designiin ja varsinkin Aallon tuotantoon tulee selväksi, ennen kuin vierailija on istahtanut alas. Suomalaisia lasiesineitä on joka puolella kotia.
– Alvar Aalto loi poikkeuksellisen monipuolisen uran arkkitehtina ja muotoilijana niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, Jean-Daniel Urech toteaa.
Jo tuntematta toisiaan Francoise ja Jean-Daniel olivat olleet Suomessa. Francoise tuli maahan kuvausmatkalle ja ihastui täysillä luonnonkauniiseen, rauhalliseen maahan.
Jean-Daniel oli tahollaan päätynyt Otaniemeen opiskelemaan arkkitehtuuria.
– Suomi oli paras paikka arkkitehtuurin opiskelemiseen, hän muistelee kymmeniä vuosia myöhemmin.
Suomessa arkkitehtiopiskelija oppi ensimmäisenä kirosanat. Hän ihmetteli, miten muut opiskelijat ovat niin valveutuneita, että tietävät, että sveitsiläiset kutsuvat joskus itseään Helvetian asukkaiksi. Helvetia on roomalaisten käyttämä nimi ylänköalueesta, joka sijaitsee Alppien ja Juravuorten välissä, nykyisen Länsi-Sveitsin paikkeilla. Lopulta häntä alkoi vaivata, miksi toiset koko ajan puhuvat hänestä ja hän alkoi selvittää asiaa. Miehen sanavarasto on sittemmin laajentunut lukuisilla maahan tehdyillä matkoilla.
Kun Francoise ja Jean-Daniel aikanaan tapasivat, lähensi heitä myös rakkaus Suomeen. Oli harvinaista, että löysi Sveitsistä ihmisen, joka oli käynyt Suomessa. Siihen aikaan Eurooppa oli suljettu itäpuolelle ja heitä kiinnosti oppia uusi ja erilainen kieli.
Tieltä Suomeen ei olekaan ollut paluuta. Urechit ovat kolunneet maata Kilpisjärveä myöten niin kahdestaan kuin lasten kanssa. Toisinaan he ovat vuokranneet kesäksi kokonaisen saaren. Francoise kirjoitti Suomesta artikkeleita sveitsiläisiin lehtiin. Niissä kerrotaan, miten Suomi on porojen, loppumattoman talven, lappalaisten ja uniikin designin maa.
– Se, kun aurinko ei laske juuri koskaan. Olet mökillä ja kuulet, kun lintu lentää järven yli, tunnelmoi Francoise.
Kesä on Urechien mielestä paras aika tulla Suomeen.
– Kesällä Helsingissäkään ei ole juuri ketään ja valo on uniikkia, erilaista mitä täällä meillä, Francoise selvittää.
Kun tietää , että Sveitsissä asuu neliökilometriä kohden lähes kymmenkertainen väkimäärä Suomeen verrattuna, tunne on helppo ymmärtää.
Pariskunnan kolme lasta jakavat Suomi-rakkauden. KirjailijatytärMarie-Jeannenmieleen ovat erityisesti Sibeliuksen viulukonsertot, karjalanpiirakat, auringonlaskut ja Arto Paasilinnan kirjat. Karjalanpiirakoita tarjottiin jopa hänen juuri vietetyissä häissään suomalaisen naapurin ansiosta.
Pojan japanilaissyntyinen vaimo tyhjentää Seutulan lentokentän myymälän hyllyt muumimukeista konetta vaihtaessaan. Heidän lapsensa nauttivat järvissä uimisesta ja Muumimaailmasta. Lapset toivoisivat vielä pääsevänsä vierailulle Kultarantaan.
niin suomalaisiksi Urechit tuntevat itsensä, että Jean-Daniel sanoo voivansa aivan hyvin muuttaa nimensä Juhani-Taneliksi mikäli muuttaisi Suomeen. Suomella tulee aina olemaan erityinen paikka tämän perheen jäsenten sydämissä.
Kuka?
-Suomalainen arkkitehti, muotoilija ja akateemikko.
-Suunnitellut lukuisia tunnettuja rakennuksia kuten Villa Mairean ja Finlandia-talon.
-Arvostettu myös huonekalujen ja lasiesineiden suunnittelijana.
-Aallon suunnittelemaa Savoy-maljakkoa on kutsuttu maailman tunnetuimmaksi lasiesineeksi.