Pääsiäislimppu saaristolaiseen tapaan
Resepti
1 l rasvatonta piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
ripaus inkivääriä jauhettuna
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
3 dl täysjyväruisjauhoja
5 dl speltjauhoja
vajaa rkl suolaa
5–6 dl täysjyvävehnäjauhoja
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sen jälkeen siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, täysjyväruisjauhot, speltjauhot, inkivääri ja suola.
Lisää lopuksi seokseen täysjyvävehnäjauhot. Tarkista taikinan vahvuus, taikina saa jäädä löysähköksi. Kaikki aineet sekoitetaan puuhaarukalla taikinaksi.
Ota kaksi tai kolme pitkänmallista, noin 1,5 litran vetoista 5–6 sentin korkuista kakku- tai leipävuokaa. Lusikoi taikina näihin, siten, että jokaiseen tulee yhtä paljon. Älä laita vuokia liian täyteen.
Paista limppuvuokia 175 asteen lämmössä uunin alimmalla tasolla noin 2–3 tuntia. Voitele välillä pari kertaa vesi-siirappiseoksella.
Kumoa vähän jäähtyneet limput ritilälle. Peitä ne leivinliinalla. Anna jäähtyä ja vetäytyä.
Resepti: Pirkko Reinman, Vähäkyrö.