Suomen virallinen joulukaupunki
Joulurauha on julistettu Turun Suurtorilla 1320-luvulta lähtien
Suomalaisen joulu alkaa siitä, kun Brinkkalan talon parvekkeelta on julistettu joulurauha ja Turun Tuomiokirkko on lyönyt kaksitoista tunnetuinta lyöntiään. Brinkkalan talon ympärillä, vanhalla suurtorilla vietetään joulunalusviikonloppuisin vanhanajan joulumarkkinoita.
Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola
Jouluisissa myyntikojuissa on tarjolla käsityöläisten taidokkaita tuotteita ja jouluherkkuja. Markkinakojujen lisäksi tori täyttyy jouluisista esityksistä, glögin ja paahdettujen mantelien tuoksusta sekä musiikista.
Joulupukki vierailee päivittäin joulutorilla tervehtimässä pieniä ja suuria ystäviään sekä keräämässä tärkeitä tietoja lahjatoiveista.
Vanha Suurtori on Turun vanhassa keskustassa, aivan Tuomiokirkon naapurissa sijaitseva tori. Suurtori oli satoja vuosia Suomen tärkeiden teiden ja liikenneväylien keskeisin solmukohta.
Brinkkalan talo tunnetaan varmasti parhaiten joka jouluisesta perinteestä, joulurauhan julistuksesta. Turun palon jälkeen Brinkkalan talo kunnostettiin raatihuoneeksi. Joulurauha on julistettu sen parvekkeelta vuodesta 1886 alkaen. Joulurauha on kuitenkin julistettu Turun Suurtorilla tiettävästi 1320-luvulta lähtien.
Herra nimeltään Jouko Lehmusto oli useita vuosia suomalaisten joulunvietossa vähintään yhtä keskeinen mies kuin joulupukki. Lehmusto on se Turun kaupungin kansliapäällikkö, jonka ääni kuultiin jokaisessa talossa ja torpassa jouluaattona puolenpäivän aikaan vuodesta 2003 jouluun 2012 asti.
Tämä tuttu ja turvallinen ääni julisti jouluaatosta Nuutin päivään asti jatkuvan joulurauhan. Kaksi viimeistä vuotta hän hoiti julistuksen apulaiskaupunginjohtajan ominaisuudessa.
Lehmusto jäi eläkkeelle. Kansliapäällikön virka oli lakkautettu vuonna 2010, niinpä vuonna 2013 joulurauhan julistajaksi valittiin protokollapäällikkö Mika Akkanen.
Julistuksen lukijoita on ollut melkoinen joukko ennen Lehmustoa, sillä perinne alkoi jo ainakin 1320-luvulla. Se on katkennut vain poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa: Iso vihan aikaan 1700-luvulla, Suomen sodan vuonna 1809, Suomen itsenäistyessä 1917 ja viimeksi talvisodan alkaessa 1939.
Tärkeiden asioiden julkinen ”julistaminen” oli normaali käytäntö keskiaikaisessa Euroopassa aikana, jolloin ei vielä ollut olemassa järjestäytynyttä tiedonlevitystoimintaa, kuten sanomalehtiä.
Tosin suuri osa kansasta olikin tuolloin lukutaidotonta. Julistus oli alun perin osa lainsäädäntöä, jonka perusteella kahdenkymmenen päivän mittaisen joulurauhan aikana tehtävät rikokset katsottiin vakavammiksi, ja rangaistukset niistä säädettiin ankarammiksi kuin muulloin.
Käytännön takana piili se ajatus, että työstä vapaa joutilaisuus altistaa kansalaiset pahantekoon.
Ruotsi-Suomessa julistus luettiin luonnollisesti aluksi vain ruotsiksi, kunnes vuonna 1711 tapahtui “kauhea onnettomuus”. Joulurauha julistettiin silloin ensimmäisen kerran myös rahvaan kielellä, suomeksi. Tänä päivänä julistus kuullaan ensin suomeksi, jonka jälkeen ruotsinkielellä.
Suomen kansaa kokoava julistus luetaan poronnahkaisesta pergamentista, jota säilytetään kaupungin kassaholvissa. Pergamentin teki taiteilija Tauno Torpo, joka myös kirjoitti tekstin keskiaikaisella kirjasintyylillä.
Ennen kuin joulurauha julistetaan, lauletaan virsi Jumala ompi linnamme. Näin on tehty vuodesta 1903 lähtien.
Virren säveltäjä on jäänyt tuntemattomaksi, mutta alkuperäinen saksankielinen teksti on uskonpuhdistaja Martti Lutherin kynästä. Nykyisin käytössä oleva suomennos on virsikirjakomitean luovuuden tulosta vuodelta 1886. Tilaisuuden lopuksi lauletaan Maamme-laulu ja torvisoittokunta soittaa Porilaisten marssin.
Joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 ja televisioitu vuodesta 1983 kaikelle kansalle. Tapahtuma lähetettiin ensimmäisen kerran suorassa internet-lähetyksessä vuonna 2006. Se lähetetään myös ulkomailla asuville YLE:n ulkomaanpalvelun avulla.
Kun joulurauhanjulistusperinne aloitettiin, Turku oli mitätön kyläpahanen, jossa asui vai muutamia satoja ihmisiä.
Nyt sen vajaat 200 000 asukkaalle ja koko muulle Suomelle laskeutuu joulunrauha sanoista: ”Huomenna, jos Jumala suo”…
Joulu on virallisesti alkanut.
”Ennen kuin joulurauha julistetaan, lauletaan virsi Jumala ompi linnamme. Näin on tehty vuodesta 1903 lähtien.”