Pyöräilijän varustukseen kuuluu pätevä pyöräilykypärä

Pyöräily on kulkumuotona vaivaton ja nopea. Lumien sulaessa moni taittaa työ- tai koulumatkan pyörän selässä tai jatkaa talven läpi jatkunutta polkemista. Oman pyöräilyn turvallisuutta saa parannettua ennakoivalla ajotavalla, asianmukaisella pyörällä ja kypärän käytöllä.

Teksti: Ari-Pekka Lattu, koulutusohjaaja, LiikenneturvaKuvat: Liikenneturva

Taajamassa polkupyörä on nopea – alle seitsemän kilometrin matkoilla jopa nopein – kulkuväline. Arkipyöräily kohottaa kuntoa lähes huomaamatta ja on myös edullinen tapa liikkua paikasta toiseen.

Liikenteessä pyörällä ollaan yhtenä tienkäyttäjänä muiden joukossa. Laissa polkupyörä on ajoneuvo ja pyöräilijä ajoneuvon kuljettaja. Pyöräilijää koskettavat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin ajoneuvon kuljettajia.

Käytännössä pyöräilijän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Esimerkiksi ajonopeus ja välimatka muihin kulkijoihin kannattaa sovittaa liikennetilanteen ja ympäristön mukaan.

Oikealla reittivalinnalla pyörällä liikkumista saa sujuvammaksi. Reittiä suunnitellessa ei kannata tuijottaa pelkästään kilometreihin. Pidempi reitti voi joskus olla nopeampi. Turvallinen vaihtoehto on suosia mahdollisimman paljon pyöräteitä. Jos pyörätietä ei ole, on pyöräilijän paikka ajoradalla. Vain alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä jalkakäytävällä.

Esimerkiksi Lahden seudulla pyöräreiteistä saa tietoa esimerkiksi Lahden kaupungin sivuilta tai Ina Ruokolaisen tekemästä Pyöräilyoppaasta.

Ajoradalla polkiessa kannattaa kiinnittää huomiota ajolinjan valintaan. Oikealla ajolinjalla oma kulku on turvallisempaa ja on myös mahdollisimman ennakoitava muiden kulkijoiden silmissä. Hyvä vinkki ajolinjan valintaan on polkea siinä, missä auton oikeanpuoleisen pyörän ajoura kulkisi. Myös esimerkiksi kadun varteen parkkeeratut autot kannattaa ohittaa riittävän etäältä aukeavan oven varalta.

Pyöräilyn turvallisuus on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erityisesti taajamanopeuksien alentaminen, kevyen liikenteen väylien kehittäminen sekä kypärän käytön lisääntyminen ovat vaikuttaneet kehitykseen myönteisesti.

Suurin osa pyöräilijöiden onnettomuuksista on yksittäisiä kaatumisia tai ulosajoja. Pyöräilijän ja autoilijan välisissä törmäyksissä seuraukset ovat kuitenkin yleensä vakavammat. Etenkin risteystilanteet näkyvät onnettomuustilastoissa.

Risteyksiä lähestyttäessä olennaista on oikea-aikainen havainnointi – puolin ja toisin. Autolla liikkuvan on muistettava havainnoida ajoradan lisäksi myös pyörätie ja tarkistaa kuollut kulma huolella. Kolmion takaa tulevan on huomioitava ja väistettävä kaikkia kulkijoita.

Pyöräilijät helpottavat risteystilanteiden havainnointia hidastamalla vauhtia ennen risteyksiä. Maltillisempi vauhti auttaa sekä kääntyvien ajoneuvojen kuljettajia että jalankulkijoita huomaamaan lähestyvän pyöräilijän ajoissa.

Ennakoiva ajotapa ja huolellinen havainnointi tekevät liikenteestä turvallisempaa riippumatta siitä, miten liikenteessä liikkuu. Omien aikeiden ilmaiseminen esimerkiksi kättä suuntamerkkinä heilauttamalla lisää liikenteen sujuvuutta ja parantaa myös toisten mahdollisuuksia toimia turvallisesti.

Turvallinen pyöräily vaatii hyvän pyörän ja oikeat varusteet. Hyvä pyörä on käyttäjälleen sopivan kokoinen eli se mahdollistaa mukavan ajoasennon ja kunnollisen pyörän hallinnan.

Polkupyörä kannattaa huoltaa, vaikka siinä ei mitään vikaa olisikaan. Säännöllinen puhdistus, ketjujen rasvaus ja rengaspaineiden tarkistus kannattaa jokaisen pyöräilevän ottaa tavaksi. Jos puhdistuksen yhteydessä huomaa, että joku pyörän osa on rikkinäinen tai kulunut, on se hyvä vaihtaa uuteen. Pyörän voi aina myös viedä ammattilaisen käsiin, jos oma osaaminen loppuu kesken.

Pyörässä tulee olla ainakin yksi tehokas jarrulaite, soittokello sekä etu-, sivu-, poljin- ja takaheijastimet. Hämärällä ja pimeällä tulee pyörässä olla myös valo. Etuvalon tulee näyttää vaaleaa valoa ja vapaaehtoisen takavalon punaista.

Pimeällä pyöräilevän näkyvyyttä edistävät myös vaatteisiin kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi. Luonnollisesti pyöräilijän varustukseen kuuluu myös pätevä pyöräilykypärä.

”Pyöräilijää koskettavat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin ajoneuvon kuljettajia.”
”Pyöräkin kannattaa katsastaa.”

MITÄ?

Sähköpyörällä töihin

Sähköpolkupyörä on mainio valinta, jos haluaa keventää pyöräilymatkaansa. Sähköpolkupyörä soveltuu erityisen hyvin työmatkalaisille, sillä sähköavusteisuus vähentää hikoilun määrää myös vastatuulessa ja ylämäessä.