Kansainvälisesti arvostetun kuvittajan

Iittalan suositut astiasarjat Taika ja Tanssi ovat lähtöisin Klaus Haapaniemen suunnittelupöydältä. Haapaniemeä pidetään yhtenä merkittävimmistä uuden polven kuvittajista. Hänen kykynsä yhdistää töissään fantasiaa, luontoa sekä perinteistä folklorea on taianomainen.

Teksti: Tarja LehtolaKuvat: Iittala

Valmistuttuaan graafiseksi suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista Klaus Haapaniemi asui ja työskenteli Italiassa, jossa hän toimi italialaisen muotitalo Bantamin luovana johtajana.

Nykyään Haapaniemi asuu Lontoossa. Haapaniemi tunnetaan omaleimaisista kuvituksistaan, mainoskuvituksestaan sekä printeistään. Kansainvälisesti arvostettu kuvittaja on saanut kiitosta erityisesti omintakeisesta tyylistään ja mielikuvituksestaan.

Haapaniemi on suunnitellut printtejä muun muassa Dieselille, Levis’elle, Dolce& Gabbanalle ja Cacharelille sekä tehnyt kuvituksia Observer-lehteen. Hän on suunnitellut myös suositun Jääkarhu-kuvion Marimekolle vuonna 2001. Klaus Haapaniemi palkittiin Vuoden muotoilijana vuonna 2008. Keväällä 2015 hän suunnitteli postille Kultajoutsen-postimerkin. Ja vauhti näyttää jatkuvan niin maailmalla kuin kotimaassakin. Suomalaisuus iskee Japanissa lujaa, joten erityisesti japanilaiset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita Haapaniemen kädenjäljestä.

Kansainvälisissä medioissa nostetaan usein esiin Haapaniemen suomalaiset juuret, myös yhteys Kalevalaan on tuotu usein esille. Haapaniemen kuvista onkin helppo löytää viitteitä kansantarinoihin, myös slaavilaiset ja japanilaiset vaikutteet ovat voimakkaasti läsnä.

Kun Taika-astiasto lanseerattiin vuonna 2007, se oli rohkea ja keskustelua herättävä edelläkävijä. Sarja on vuosien varrella vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Iittalan rakastetuimmista sarjoista.

Tanssi-kuvitus jatkoi samaa vahvaa linjaa. Tanssi on täynnä värikkäitä mystisen metsän asukkaita. Kuvituksen inspiraationa toimi tsekkiläinen ooppera Ovela kettu, joka on surullinen, mutta kaunis tarina eläinten ja ihmisten rinnakkaiselosta ja elämän loputtomasta kiertokulusta. Haapaniemen luomia lintu- ja eläinhahmoja nähtiin alkuvuonna myös Suomen kansallisoopperan esittämässä Ovela kettu -oopperassa, jonka näyttävä puvustus ja lavastus herättivät paljon huomiota.

Runsas Tanssi -kuvitus yhdistyy helposti vaikkapa valkoiseen Teemaan ja tuo näyttävyyttä kattauksiin ja kodin sisustukseen. Tanssi tuo Iittalan astioihin tarunhohtoista tunnelmaa ja ihania lämpimiä värejä. Slaavilaishenkinen kuvitus täynnä yksityiskohtia on mielenkiintoinen, Haapaniemi on onnistunut vangitsemaan metsän asukit astioihin pysäyttävän kauniisti. Heikki Orvolan käsialaa puolestaan on astioiden muotoilu, joka on tuttu Taika- ja Satumetsä-sarjoista.

Myös arjen designessä voi olla ripaus luksusta. Haapaniemen värikkäät astiat tuovat kodin eri tilanteisiin pöydän täydeltä kuvin kerrottuja tarinoita. Haapaniemi toivookin Iittalalle luotujen kuvitusten saavan astioiden käyttäjien mielikuvituksen liikkeelle ja rohkaisee ihmisiä luomaan omia arjen tarinoitaan.

”Erityisesti japanilaiset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita Klaus Haapaniemen kädenjäljestä.”