Basilika, peperoncino, rosmariini ja valkosipuli perusmausteina

Italialaisena Lahdessa? Onnistuu. Makumatkalle italialaisten isoäitien keittiöön pääsee 20 vuotta tänä vuonna täyttävässä ravintola Mamma Mariassa.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Henna Sireeni

Kun legendaariselle lahtelaiselle urheiluselostaja Ilkka Varmavuolle tulee ”siviilityössään” optikkona Optikko Mäkelä-liikkeessä lounasaikaan nälkä, hän suuntaa italialaista ruokaa tarjoavaan Mamma Maria-ravintolaan Vapaudenkadulle.

Myös illallis- ja viikonlopun herkuttelupaikkana perheensä ja ystäviensä kanssa Varmavuo suosii Mamma Mariaa.

– Viikonloppuisin pitää aina muistaa varata pöytä ennalta, paikka on niin suosittu, että muutoin jää pian rannalle, Varmavuo toteaa.

Varmavuo on ollut Mamma Marian kanta-asiakas ravintolan perustamisesta saakka eli vuodesta 1995.

– Meillä on pitkä yhteinen taival! mies naurahtaa.

– Mamma Mariassa on mutkaton tunnelma, maukas, aidosti italialainen ruoka sekä runsaat annokset. Kokit näkevät vaivaa ja toteuttavat myös ruokalistan ulkopuoliset toiveet, Varmavuo kiittää.

Paitsi urheiluselostajat myös urheilijat suosivat Mamma Mariaa.

– Jääkiekon SM-liigajoukkueet tulevat yleensä peliä edeltävänä päivänä Lahteen, ja käyvät syömässä Mamma Mariassa. Finlandia-hiihdon ja Salpausselän kisojen aikaan ravintolaan ei ole asiaa ilman pöytävarausta. Monet urheilujoukkueet poikkeavat pelireissuillaan Mamma Mariassa syömässä, mikäli matka vain suuntautuu Lahden sivuitse, tietää Varmavuo.

Yksi Mamma Mariassa usein syömässä nähty urheilijajulkkis on jalkapallotähti Jari Litmanen .

– Ravintolaamme suosivat myös viihdealan julkkiset, esimerkiksi Cheek ja Antti Reini . Popeda poikkeaa keikoillaan meillä syömässä. Ainoat oikeat -elokuvan kohtauksia on kuvattu Mamma Mariassa, samoin räppäri Brädin musavideo Kotona, Mamma Marian ravintoloitsija Luciano Martins kertoo.

Martins korostaa , että ruoka on ennen kaikkea nautinto. Nautinnolliseksi ruoka hänen mukaansa tulee, kun se valmistetaan laadukkaista, aidoista aineksista, sitä on tarjolla riittävä määrä ja se tarjoillaan kohteliaasti asiakasta silmiin katsoen.

– Sielulla ja sydämellä, kuten italialaiset isoäidit, Martins korostaa.

– Juuri eilen meillä poikkesi italialainen asiakas. Hän oli aivan haltioissaan: Olen kuin Italiassa. Tällaista ei löydy Ruotsista, kyseinen italialainen asuu Ruotsissa, Martis kertoo esimerkin mukavasta palautteesta.

– Salpausselän kisojen aikana meillä on aina ihanan eloisa, kansainvälinen tunnelma, yleiskielenä silloin on yleensä englanti.

Henkilökuntaa on parikymmentä, kesällä ja muina sesonkiaikoina enemmän.

Mamma Marian liikeideana on valmistaa ruokaa samoin kuin italialaiset isoäidit tekevät keittiöissään. Raaka-aineet ovat pääsääntöisesti aitoja italialaisia ja kaikki tehdään alusta saakka paikan päällä itse.

– Esimerkiksi pastan valmistuksessa meillä tahtoo vallankin viikonloppuisin olla menekin suhteen positiivinen ongelma! Martins naurahtaa.

Pastakastikkeita Mamma Marian listalla on 77 , pizzoja löytyy 37 vaihtoehtoja. Grillissä paistuu kalaa, kanaa ja lihoista myös karitsan- ja hevosenlihaa.

– Kaikki kalaruokamme tehdään merilohesta. Merilohi on hyvin arvostettu kala Italiassa, ja se sopii hyvin italialaisiin ruokiin, kun taas esimerkiksi kuha ja ahven eivät sovellu.

Luciano Martins korostaa, että italialaisen keittiön keskeisin raaka-aine, oliiviöljy tulee olla extra virgin -laatua.

Italialainen ruokakulttuuri ei ole tunnettu tulisuudestaan, mutta peperoncino kuuluu hänen mukaansa siihen olennaisesti. Peperoncino on rouhittua chiliä.

– Muita tärkeitä italialaisen ruoan maustajia ovat basilika, rosmariini ja valkosipuli.

– Tilliä viljellään Italiassa runsaasti, mutta italialaisessa ruoanlaitossa sitä ei suosita, Martins kertoo.

Italialaista ruokaa kiitetään sydämelle ja verisuonille terveelliseksi. Mistä tämä johtuu?

– Hyvälaatuisesta oliiviöljystä, ennen kaikkea kuitenkin siitä, että italialainen ruoka sekä valmistetaan että nautitaan sielu ja sydän mukana, kiireettä, Luciano Martins vastaa.

”Merilohi on hyvin arvostettu kala Italiassa, ja se sopii hyvin italialaisiin ruokiin.”