Koeajossa: Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Premium

Päivitetyn ulkomuodon lisäksi Toyota Auris on nyt entistäkin turvallisempi. Autoon on saatavissa uusia turvallisuutta ja ajomukavuutta parantavia varusteita.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Uudet, Toyota Safety Sense -turvallisuusvarusteet ovat Pre-Collision-järjestelmä, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistus, automaattiset kaukovalot ja älykäs pysäköintiavustin.

Pre-Collision -järjestelmä pyrkii estämään peräänajot tarkkailemalla edellä olevaa liikennettä.

Jos järjestelmä havaitsee törmäysvaaran, se varoittaa kuljettajaa ensin äänimerkillä.

Mikäli kuljettaja ei reagoi, aloittaa järjestelmä jarrutuksen. Törmäysvaroitin on toiminnassa ajonopeuksissa 10-120 km/h. Järjestelmä pystyy estämään törmäyksen paikallaan olevaan kohteeseen täysin itsenäisesti alle 30 km/h ajonopeuksissa.

Kovemmissa nopeuksissa törmäystä ei pystytä ehkä välttämään, mutta törmäysnopeutta saadaan laskettua, mikä vähentää merkittävästi loukkaantumisen riskiä.

Toinen aktiivisesti turvallisuutta parantava toiminto on kaistavahti. Se tunnistaa tien kaistamerkinnät kameran avulla ja varoittaa kuljettajaa, jos auto on ajautumassa pois kaistalta.

Liikennemerkkien tunnistus, automaattiset kaukovalot ja pysäköintiavustin ovat toimintoja, jotka helpottavat kuljettajan työtä ja lisäävät siten ajomukavuutta.

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä tunnistaa kameran avulla yleisimmät liikennemerkit, ja esittää viimeksi näkyneen liikennemerkin mittariston näytöllä. Tästä on hyötyä erityisesti vieraalla tieosuudella ajaessa. Näytöltä voi helposti tarkistaa nopeusrajoituksen, tai onko ohituskielto voimassa.

Toinen maantiellä hyödyllinen toiminto on automaattiset kaukovalot. Järjestelmä havaitsee katuvalaistuksen, vastaantulevien ajoneuvojen ajovalot ja edessä ajavien perävalot, ja kytkee kaukovalot käyttöön aina tarpeen mukaan.

Kaupungissa autoillessa eniten iloa on pysäköintiavustimesta. Se helpottaa taskupysäköintiä ahtaissa paikoissa. Kuljettaja voi halutessaan jättää ratin pyörittämisen automaatin hoidettavaksi ja huolehtia itse vain vaihteensiirrosta ja jarruttamisesta.

Nämä viisi Toyota Safety Sense-varustetta ovat saatavissa Active ja Style -varustelujen yhteydessä, ja ovat vakiona Premium-mallissa.

Toyota Auris on lisäksi saatavissa Life-varustelulla, joka on perusmalli, mutta sisältää mm. automaattisen ilmastoinnin.

Ehkä suosituin on Active-malli, jonka varusteluun kuuluu mm. peruutuskameran sisältävä Toyota Touch-mediakeskus. Koeajettu Premium-malli tarjoaa lähes täydellisen varustelun. Autossa on mm. puolinahkaverhoilu, avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä, tupla-LED-ajovalot, 17-tuumaiset kevytmetallivanteet ja takalasien tummennukset.

Auris on valittavissa joko 5-ovisena hatchback-mallina tai Touring Sports -farmarina. Moottorimallisto sisältää bensa- ja dieselmoottoreiden lisäksi tämän hybridimallin, joka on yhä useamman autonostajan valinta.

Hybridin 1.8-litrainen bensamoottori ja sähkömoottori tarjoavat 136 hv:n tehon. Varustelusta ja korimallista riippuen hybridin CO2-päästöt ovat pienimmillään 79 g/km. Tällä Touring Sports Premium -mallilla päästöt ovat 92 g/km.

Auris-malliston hinnat alkavat 21 747 eurosta. Koeajettu Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Premium edustaa malliston huippua 32 394 euron lähtöhinnallaan.

”Kaupungissa autoillessa eniten iloa on pysäköintiavustimesta.”