Koeajossa: Mercedes-Benz B 200 CDI 4Matic ja B Electric Drive

Mercedes-Benz B-sarjan auto on saanut pienen päivityksen, jonka yhteydessä varustelu on parantunut. Pieniä muutoksia on nähtävissä myös auton muotoilussa.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Mercedes-Benz esitteli nykyisen B-sarjan loppuvuodesta 2011. Nyt auto on saanut pienen päivityksen, jonka yhteydessä varustelu on parantunut. B-sarjalaisissa on vakiona Style-paketti, joka sisältää mm. kevytmetallivanteet.

Pieniä muutoksia on nähtävissä myös auton muotoilussa. Etupuskuri on saanut uutta ilmettä, kaksipuolainen etusäleikkö on entistä leveämpi ja ajovalojen yhteydessä on integroidut huomiovalot.

Autoon on saatavissa myös LED High Performance -ajovalot. LED-ajovalot ovat väriltään lähempänä päivänvaloa, ja siten mukavammat silmille pimeällä ajaessa. Myös kaukovaloavustin löytyy lisävarustelistalta.

Koeajetussa autossa oli Urban-paketti, jonka mukana tulee takapuskuriin integroidut kaksoispakoputket. Ne ovat melko pieni, mutta yllättävän näyttävä yksityiskohta.

Urban-paketin lisähinta on kohtuulliset 270 euroa, ilman autoveroa. Tummennetut takalasit kuuluvat puolestaan tuhannen euron arvoiseen Night-pakettiin.

Auton sisustuksessa uutta ovat mm. isompi kojetaulun näyttö sekä uusi ohjauspyörä. Vakiovarustukseen kuuluvat mm. ilmastointi, radio/cd-soitin ja Bluetooth-handsfree.

Lisävarusteena on saatavissa avaimeton Keyless Go -järjestelmä. Turvajärjestelmistä B-sarjassa on vakiona mm. viereystila-avustin sekä törmäyksenestoavustin Collision Prevention Assist Plus (CPA+). CPA:n toimintoihin kuuluvat turvavälivaroitus, törmäysvaroitus ja jarruavustin. Näiden lisäksi uusi CPA+ pystyy itsenäiseen jarrutustoimintoon.

Autoon on tarjolla todella laaja valikoima erilaisia voimanlähteitä. Neljän bensiini- ja neljän dieselmoottorin lisäksi B-sarja tarjoaa maakaasu- ja sähkökäyttöiset versiot. 4Matic-neliveto on saatavissa neljän moottorin yhteydessä.

7-nopeuksinen automaattivaihteisto on vakiona tai valittavissa kaikkien moottoreiden pariksi.

Nelivetomallit ovat aina automaattivaihteisia. B-sarjan hinnat alkavat 32 992,40 eurosta. Business varustelu nostaa hintaa reilut tuhat euroa ja sisältää mm. peruutuskameran, automaattisen ilmastoinnin ja LED-ajovalot, eli on kannattava valinta.

Koeajoimme taloudellisella dieselmoottorilla ja nelivedolla varustetun B 200 CDI 4Matic-mallin. Se tarjoaa tehoa 136 hv ja vääntöä 300 Nm.

Auton yhdistetty kulutus on 5,0 l/100km ja CO2-päästöt 130 g/km. Koeajetun B 200 CDI 4Matic -mallin lähtöhinta on 43 509 euroa.

Testasimme samalla myös B-sarjan ympäristöystävällisimmän version eli sähkötoimisen Electric Drive -mallin. Täydellä latauksella sähköauton toimintamatka on jopa 200 kilometriä. Tosin käytännössä ajomatka jää väistämättä hieman lyhyemmäksi, sillä ylimääräiset pysähdykset ja kiihdytykset, sekä sähkölaitteiden käyttö lyhentävät ajomatkaa.

Akku on sijoitettu auton alustaan eli se ei vie tilaa matkustajilta tai matkatavaroilta. 132 kW:n tehoinen sähkömoottori tarjoaa vääntöä 340 Nm.

Kaupunkinopeuksissa sähköauto liikkuu todella ripeästi. Kiihdytys satasen vauhtiin vie ainoastaan 7,9 sekuntia. Sähköauton etuina ovat hiljaisuus, ympäristöystävällisyys ja edulliset ajokilometrit. Huonoina puolina ovat lyhyt ajomatka, ja ainakin vielä toistaiseksi myös kohtuullisen korkea hankintahinta. Electric Drive-mallin lähtöhinta on 44 653 euroa.

”Sähköauton etuina ovat hiljaisuus, ympäristöystävällisyys ja edulliset ajokilometrit.”