Teksti: Ari Stenius

Mökkitikan suomenmestari Liisa Hautaniemi käy Iin Kärkkäisellä näyttämässä, miten tikka napsuu kymppikaareen.

– En usko! Sen verran luotan itseeni, nauraa Liisa, kun häneltä kysyy, pystyykö kukaan haastaja voittamaan hänet Kärkkäisen talvitriehassa.

Ystävänpäivänä Tampereen Pirkka-hallissa viimeisen (50 tikan) suomenmestaruutensa nakuttanut Hautaniemi luottaa, että tikka osuu vieraallakin reviirillä.

– Tikkakohtainen keskiarvo kilpailussa on siinä 42–44 ja sillä yleensä voittaa, hymyilee lahtelainen ja toivottaa tavaratalovieraat haastamaan itsensä.

Moninkertainen Vuoden tikkaurheilija tarjoaa miehille metrin hyvitystä.

– Yleensä naiset heittää neljästä ja miehet viidestä metristä, mutta Kärkkäisellä saavat miehetkin haastaa neljän metrin matkalta, lupaa Liisa.

Tarjouksessa on ajankohtainen tasa-arvon viesti, sillä Kärkkäisen tikkapäivänä vietetään Minna Canthin päivää. Mutta vielä kysymys, mitä jos joku voittaa sinut viiden tikan sarjassa?

– Sitten saa isäntä-Reijolta (Hirvasniemi, myymäläpäällikkö) hyvän palkinnon ja minulta nopean revanssihaasteen, nauraa Liisa, joka uskoo pystyvänsä Iissä keskiarvoon 45–47.

– Ja sitä revanssikisaa en enää häviä. Tappio pitää todistaa nopeasti sattumavahingoksi, sanoo Seinäjoen tangomarkkinoillakin esiintynyt Hautaniemi.

– Ja laulamassa nimen omaan, ei niissä kisoissa tikkaa heitetä. Minulle musiikki on rakas toinen harrastus, sanoo Liisa ja lupaa houkuttamalla laulaakin, ehkä.

– Teillähän on siellä Oulussa tietääkseni laulava apteekkari, olisinko minä sitten laulava tikkamestari, kysyy Liisa.

Tikkamestaria pääsee haastamaan Iin Kärkkäisen Talviriehassa lauantaina 19. maaliskuuta.

”Tikkakohtainen keskiarvo kilpailussa on siinä 42–44. Sillä yleensä voittaa.”