Joulukirjat virittävät mielen joulunodotukseen. 24 askelta jouluun ja Hyvää joulua antavat monenlaisia ideoita maistuvan ja tunnelmallisen joulun rakentamiseen.

Teksti: Tarja Lehtola

Kaisa ja Aleksi Kuokan kirjassa 24 askelta jouluun (WSOY 2013) on mukava idea, jossa voi kulkea joulukuun ensimmäisestä päivästä jouluaattoon askel askeleelta ja ilman stressiä. Kirjan idea ja hauskuus piilee 24 luvussa, jotka ovat kuin joulukalenterin luukkuja. Kun lukee yhden luvun päivittäin, joulumieli pysyy tuoreena aina aattoon asti. Kirjan yksikertaisen kauniit ja houkuttelevat kuvat on ottanut Aleksi Kuokka.

Jokaisesta 24 askeleesta kerrotaan tarkemmin, esimerkiksi askartelu -, koristelu -, paketointi - ja leivontaohjeiden muodossa. Vaikka kirjassa touhutaankin monenlaista, on yleistunnelma leppoisa. Kuokkien joulu syntyykin harkituista pienistä yksityiskohdista, jotka kaikki yhdessä ovat tärkeää joulun taikaa. Kirja on tuhti annos kaikkea mitä joulun odotukseen voi liittää. Askartelemme omatekoisen joulukalenterin sekä teemme havuista erilaisia kransseja ja näperrämme jopa himmelin. Kokoamme täydellisen juustotarjottimen ja loihdimme juhlavan joulukattauksen. Kaikki tämä tapahtuu kynttilöiden lempeässä valossa.

Ja kakuissakin löytyy, on Kuokan käpykakkua tai puolukkaista juustokakkua. Vai maistuisiko tänä vuonna mantelinen kerroskakku? Kirjassa tehdään makkaraa ja blinejä. Luvussa Mistä on joulu tehty, esitellään joulunmakujen ja tuoksujen antajamausteet, joista kaneli lienee monikäyttöisin varsinkin joulunaikaan.

Kun kääntyy kirjan viimeinen luku, pitkä kaamosaika, 24 askelta, on kuljettu sydäntä lämmittävässä odotuksessa suureen valon juhlaan. Tervetuloa joulu!

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin ruokakirjassa Hyvää joulua (WSOY 2014) valmistetaan sitä, mistä joulupöytään kokoontujat aidosti pitävät. Jouluruokienkaan ei tarvitse olla pakkopullaa. Kirjan reseptit on mitoitettu niin, että joulua ei tarvitse nauttia enää loppiaisena ja jos jotain silti jää yli, siitä loihditaan uusi herkku. Kirjan kodikkaat ja kauniit kuvat ovat valokuvaaja Laura Riihelän. Värimaailma on houkutteleva. Tässä kirjassa Timo Hämäläisen graafinen työkin ansaitsee erityismaininnan.

Kirjan ruoat ovat suhteellisen helppo tehdä, ohjeet ovat selkeät ja kuvat innostavat panostamaan tarjoiluun. Kanelia on kautta kirjan melkein ruoassa kuin ruoassa, koska kaneli on paitsi herkullista, sillä on myös monia terveysvaikutuksia. Kirjassa valmistetaan myös joulukarkkeja niin itselle kuin lahjaksi. Leivontapuolelta löytyvät mm joulun suklaapullat, omena-kanelimuffinit ja piparidonitsit. Ruokalahjoissa on taatelipiimäkakkua, joulumysliä ja saaristolaisleipää. Kirjassa annetaan myös pieniä ideoita joulun koristeluun.

Juhlasta arkeen - tähteet pöytään on ruokatuunausta, josta on tulossa järkevä trendi: Mitään ei heitetä hukkaan, vaan tähteistä kehkeytyy seuraavan päivän ruoka. Esimerkiksi joulupöydästä ylijääneestä lämminsavulohesta valmistuu herkullinen lämminsavulohikeitto.

Oman hyllyn lisäksi Välimäen ja Lindholmin kirja on erinomainen joulunalustuliainen ja varmasti mieluinen joululahja lähes kenelle tahansa, me jokainen syömme. Ja joulu tulee ensi vuonnakin. Viimeistään silloin pääsee lahjansaajakin testaamaan kirjaa käytännössä. Kirjan reseptejä voi kuitenkin mainiosti käyttää ympäri vuoden, ei vain jouluna.

Näin toteavat kirjan tekijät itse:

Kädessäsi on kirjan verran joulua, jossa on jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain yllättävää!

Hyvää ja maukasta joulua!