Maaperällä ja alkuaineilla suuri merkitys ravitsemuksessa
Intiaani-Matti on mies Intiaanisokerin taustalla:
Tutustuminen Alfred Vogelin elämäntyöhön vei Matti E. Kuosmasen perheineen vuosiksi Boliviaan. Tuliaisena luontaisalan uranuurtaja, Intiaani-Matti, toi Suomeen Intiaanisokerin. Ja tuhdisti tietoa maaperän ja alkuaineiden merkityksestä ravitsemukseen.
Intiaani-Mattina tunnettu Matti E. Kuosmanen sai kipinän ravitsemukseen liittyvistä asioista sekä maaperän kunnioittamisesta jo pikkupoikana Lastukoskella. Kasvatusisän juurruttama kiinnostus ravinnon ja maaperän yhteyteen vei Matin myöhemmin tutkimusretkelle maapallon toiselle laidalle.
Eikä tuo retki ole loppunut vieläkään.
– Olin 4-vuotias, kun jouduimme lähtemään kodistamme, pieneltä maatilalta Nilsiästä. Minut siirrettiin Lastukoskelle, jossa sain vapaaehtoisen kasvatusisän. Hän opasti minua maan hoitamisessa, Intiaani-Matti kertoo.
– Häneltä opin muun muassa sen, että Suomen ohut maaperä vaatii joka vuosi hoitoa orgaanisilla aineilla, kuten kompostilla tai tuhkalla. Keinolannoitteita ei saa missään tapauksessa käyttää, sillä ne liottavat alkuaineet. Kasvatusisäni eli 96-vuotiaaksi eikä koskaan sairastanut. Hänen ei tarvinnut vaivata lääkäriä turhan takia.
– Uskon vahvasti siihen, että ravinnostamme puuttuu alkuaineita, ja se on syynä erilaisiin meitä vaivaaviin puutossairauksiin sekä aineenvaihduntaan liittyviin oireyhtymiin, Intiaani-Matti täsmentää.
Kuosmasen murrosikä oli hyvin vaikea, sillä hänen mummonsa sairastui traumaattiseen stressiin, joka vaikutti myös Kuosmasen äitiin.
– Läheisteni ahdistavat elämäntilanteet vaikuttivat myös minuun. Mietinkin aina, miten voisin olla avuksi mummolle ja äidille sekä kaikille, jotka kärsivät elämässään. Sitä kautta kiinnostuin ravitsemuksesta, Kuosmanen kertoo.
Tärkeä käännekohta oli, kun Kuosmanen pääsi 19-vuotiaana käymään Sveitsissä, jossa hän tutustui luontaistuotteistaan tunnetun Alfred Vogelin työhön.
– Vogelin työ kosketti minua, sillä hän oli intiaanien ystävä. Intiaanit ovat olleet samoilla linjoilla, kuin kasvatusisäni: maata pitää hoitaa ja jättää se tuleville sukupolville paremmassa kunnossa. Silloin maa antaa terveyttä ja elinvoimaa, Kuosmanen toteaa.
Boliviaan tutkimaan täysruokosokeria
Vogelin työstä syttyi innostus, joka vei myöhemmin Matti E. Kuosmasen perheineen seitsemäksi vuodeksi Boliviaan vapaaehtoiseen opinto- ja tutkimustyöhön.
– Kun sain tietää, että Boliviassa on parasta mahdollista maata koko maapallolla, koin voimakkaasti, että minun täytyy lähteä sinne. Myimme kotimme ja lähdimme koko perhe sinne, seitsemänlapsisen perheen isä kertoo.
Terveellisen täysruokosokerin ominaisuudet syntyvät Bolivian erityisestä maaperästä. Kun Kuosmanen törmäsi samanhenkisiin ihmisiin, hän perusti yhdessä heidän kanssaan työryhmän sekä koeaseman tutkimaan täysruokosokerin ominaisuuksia.
Perehtyminen Bolivian luonnontuotteisiin, niiden ravintoarvoihin sekä terveyttä edistäviin vaikutuksiin herättivät Kuosmasessa halun tuoda tuotteita Suomeen. Kuosmanen perusti maahantuonti- ja tukkuyritys Masajo Oy:n vuonna 2000 palattuaan perheineen takaisin kotimaahansa.
Masajon päätuotteita ovat Intiaanisokerin nimellä myytävä täysruokosokeri, Ruususuola-kristallisuola sekä runsaasti proteiinia sisältävä Jaksamisleipä.
– Alkuperäisintiaanisokerin tuottaminen on tuhat kertaa hitaampaa kuin tavallisen sokerin tuottaminen. Kun se valmistetaan oikein, ei voida käyttää kemiallisia aineita eikä liian teknisiä menetelmiä, Kuosmanen kuvaa.
Vain hitaat, mekaaniset menetelmät ovat turvallisia, sillä silloin intiaanisokerin tärkeät alkuaineyhdistelmät eivät vaurioidu.
– Intiaanisokerin paakkuuntumisesta tunnistaa, että alkuaineyhdistelmät ovat liittoutuneet keskenään kuin jääkiekkojoukkue. Alkuaineet tehoavat kehossa, kun ne toimivat yhdessä, Intiaani-Matti muistuttaa.
Kuosmasella on lukuisia esimerkkejä täysipainoisen ja hyvästä maasta tulevan ruoan terveysvaikutuksista.
– Eräs amerikkalainen tohtori oli huolissaan vankilassa olevien nuorten jatkuvasta vankilakierteestä. Hän uskoi niin sanotun roskaruuan ja liiallisen sokerin käytön aiheuttavan aggressioita vangeissa, Kuosmanen kuvaa.
– Sadalle vapaaehtoisvangille alettiin antaa täysipainoista ja hyvässä maassa kasvatettua ruokaa, jossa oli mahdollisimman paljon alkuaineita, jotka ovat tärkeitä aivojen soluketjuille. Tutkimuksessa havaittiin, että vankien käytöksessä tapahtui pehmenemistä, ja myös heidän aggressiivisuutensa väheni huomattavasti.
– Muistan myös 90-vuotiaan lakimiehen avustajan, joka kipaisi kevyesti rakennuksen viidenteentoista kerrokseen ilman hengästymistä. Hän kertoi, ettei syö mitään nykyajan prosessoituja ruokia, vaan ainoastaan vanhanajan intiaanien ruokia, josta keho saa oikeanlaisia ravintoaineita.
Bolivian-vuodet poikivat vielä Suomen ja Andien alueen välisen kehitysyhteistyön, jonka tarkoituksena on kunnioittaa ja edesauttaa Andien arvokkaan kulttuurin säilymisessä.
Masajo ei ole pelkästään perusmaahantuoja, vaan sillä on Boliviassa tytäryhtiö Masajo Bolivia, joka pitää huolta laadusta, työntekijöiden oloista sekä oikeudenmukaisesta palkasta.
– Masajo Boliviassa työskentelee ihmisiä, jotka haluavat edistää terveyskulttuuria. He ovat innokkaita ja sitkeitä tekemään tätä työtä, Kuosmanen kiittelee.
– Japani on myös mukana yhteistyössä laadun sekä tuotannon valvonnassa. Japanin valtion yliopistossa Okinawalla tehdään perinnetäysruokosokeritutkimuksia, joilla halutaan selvittää tarkoin eri sokeriyhdisteiden todelliset vaikutukset. Aivothan toimivat nimenomaan sokereilla.
Intiaanisokerin ohella Masajon päätuotteet ovat Ruususuola -kristallisuola sekä proteiinirikas Jaksamisleipä.
– Isot suolakimpaleet tulevat monien mutkien kautta suolakaivoksesta. Paikalliset ihmiset naputtavat pienellä kirveellä niistä pois kaikki epäpuhtaudet.
– Aina, kun käyn siellä ja näen, miten he tarkalla työllään säilyttävät suolakimpaleissa arvokkaat alkuaineet, liikutun suuresti, Kuosmanen kertoo.
Jaksamisleipä valmistetaan geenimanipuloimattomasta, täysin luonnollisesti idätetystä soijasta, josta ei ole poistettu pavun luonnollisia ainesosia.
– Jaksamisleipä on kehitetty yhdessä unkarilaisen yrityksen kanssa. Se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua sekä vain vähän hiilihydraattia, kertoo Matti E. Kuosmanen.
”Jaksamisleipä sisältää paljon proteiinia sekä omega-3 -rasvahappoja.”
Mikä?
Päivän ja yön aikana elimistöstä haihtuu vettä ja suoloja. Samalla elimistö myös kuluttaa energiaa ja tarvitsee sitä lisää.
Jaksamisjuoma lisää elinvoimaa ja suorituskykyä sekä näin auttaa kehoa ja mieltä jaksamaan.
Juomassa yhdistyvät veden, kristallisuolan ja täysruokosokerin parhaat ominaisuudet. Vesi antaa nestettä keholle, kristallisuola paikkaa suolojen tarvetta ja täysruokosokeri antaa pitkäkestoisen energian lähteen.
Luonnonmukaisten koostumuksiensa ansiosta täysruokosokeri ja kristallisuola imeytyvät erinomaisesti elimistöön. Juoman valmistuksessa on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja makuaistia. Se sopii nautittavaksi kylmänä tai kuumana.
Jaksamisjuoma
3 dl vettä
2–3 rkl Intiaanisokeri-täysruokosokeria
1/2 tl Ruususuola-kristallisuolaa
Kun maku on miellyttävä, toimivat alkuaineet parhaiten kehossa. Urheilusuorituksen aikana veden määrän voi tuplata. Tärkeintä on, että löytää omaan suuhun sopivan maun. Juomaan voi sekoittaa myös vähän tyrni- tai puolukkamehua.
Maca on Andeilla kasvava juurikasvi, jota Andien intiaanit ovat käyttäneet jo pitkään fyysisen suorituskyvyn nostamiseen.
Maca on adaptogeeni, joka auttaa kehoa mukautumaan haastaviin olosuhteisiin. Masajon macajauhe kasvaa neitseellisessä maaperässä 4 200 metrin korkeudessa Boliviassa.
– Macamme ei ole perinteinen maca, vaan siinä on kaikki kolme macaa, keltainen, punainen ja musta, sekaisin eli se on premium-luokan maca.
– Jo puolella teelusikallisella saa tuloksia, kun muut macat puhuvat ruokalusikallisista. Vain eräs urheilija on moittinut tuotetta, kokeiltuaan sitä ammattimaisin ottein. Hänen ruokahalunsa väheni, joten kilot lähtivät putoamaan. Hänen urheilulajissaan painon pudotus ei ollut hyväksi. Hän kuitenkin kertoi, että treenaa muita huippu-urheilijoita, joilla on käyttöä kyseiselle ominaisuudelle, kertoo Masajo Oy:n toimitusjohtaja Johannes Kuosmanen.
– Lisäksi tuomme maahan Chia-siemeniä. Mielenkiinnolla odotamme, mitä kokemuksia saamme tästä superfoodista. Sitä käytämme jo ennestään Jaksamisleipä Chia-omega-3 -proteiinileivässämme. Saimme juuri tulokset Suomen tullilta, että Chiamme on puhdas, Boliviassa viljelijöitä ja poliitikkojakin kouluttanut Kuosmanen kertoo.
Intiaanisokeri on hidas sokeri, jossa on matala glykeeminen indeksi. Se sisältää paljon kivennäisaineita, hivenaineita ja aminohappoja, joita erityisesti aivot tarvitsevat. Sen pH on tasainen 6,5 eli se on vatsaystävällinen.
– Kehon oikea pH tekee sen, että tekee mieli syödä salaattiruokia ja kevyitä kasvisruokia. Täytyy syödä sitä, mitä keho pyytää, kun se on päässyt alkuaineiden avulla tasapainoon, Matti E. Kuosmanen muistuttaa.
Intiaanisokeri-täysruokosokeria käytetään normaalin sokerin tapaan, mutta se on parempi vaihtoehto. Koska kivennäisaineita on runsaasti, hiilihydraattien määrä on pienempi, ja siksi Intiaanisokeria käytetään vastaavasti enemmän. Se on myös tilavuudeltaan kevyempää. Esimerkiksi 2 dl kidesokeria vastaa noin 2,5 dl Intiaanisokeria.
Ruususuola sisältää erittäin paljon keholle tärkeitä mineraaleja, jotka auttavat muun muassa kramppeihin sekä nestetasapainoon.
Ruususuola-kristallisuolan aromikas maku soveltuu erittäin hyvin lihalle, kalalle ja vihanneksille. Sitä voidaan käyttää kuten tavallistakin suolaa, mutt a monet ovat havainneet että vähemmälläkin käytöllä saadaan esille ruoan hieno aromi.
• www.intiaanisokeri.fi
• Vuonna 2000 perustettu perheyritys.
• Uudet toimitilat Klaukkalassa.
• Toimitusjohtaja Johannes Kuosmanen.
• Matti E. Kuosmanen keskittyy nykyisin luennoimaan ja kouluttamaan.
• Masajon filosofia on vaalia rauhaa ja terveyttä maailmassa.
• Masajon Intiaanisokeri on patentoitu, mutta markkinoilla on myös muulla tavoin tuotettuja intiaanisokerin nimikkeellä myytäviä tuotteita.
– Tuotantotavasta johtuen ne eivät täytä alkuainepitoisuuksia. Intiaanisokeri on meidän keksimä nimike, Matti E. Kuosmanen kertoo.