Venemessut sen osoitti: Suomessa valmistetaan edelleen paljon veneitä

Vene 16 Båt -messut olivat viime vuotta isommat, joten nähtävää riitti. Mukana oli ennätykselliset 411 näytteilleasettajaa ja noin 600 venettä. Messujen suurin vene oli Sunseeker 57.

Teksti ja kuvat: Janne SuomalainenPalkittujen veneiden kuvat: Messukeskus Helsinki

Veneilykuume nousi jälleen huippulukemiin vuosittaisilla venemessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Helmikuiset Vene 16 Båt -messut olivat viime vuotta isommat, joten nähtävää riitti. Mukana oli ennätykselliset 411 näytteilleasettajaa ja noin 600 venettä. Messujen pinta-alakin oli historian kolmanneksi suurin.

Veneet veivät tietysti valtaosan näyttelytilasta. Valikoimaa riitti soutuveneistä huvijahteihin. Messujen suurin vene oli Sunseeker 57. Venemalleja ihastellessa on mukava huomata, miten paljon veneitä valmistetaan edelleen myös Suomessa. Messujen veneistä varmasti yli puolet oli kotimaisia. Suomalaisia merkkejä ovat mm. AMT, Aquador, Bella, Buster, Faster, Finnmaster, Flipper, Grandezza, Marino, Nordstar, Sargo, Silver, Suvi, Targa, Terhi, TG-Boats ja Yamarin. Uusia kotimaisia venemerkkejä ovat esim. Finn Craft ja Modius.

Messuilla oli mukana poikkeuksellisen paljon veneuutuuksia. Uusia malleja olivat mm. Modius 34, Bella 550 BR, Finnmaster Pilot 7 Weekend, Terhi 475 BR, XO360, AMT 190 BR ja uudistunut Buster L. Puuveneveistäjien osastolta löytyi nykyaikaisilla tekniikoilla valmistettuja, uusia puuveneitä. Uutuuksien vastapainoksi messuilla oli nähtävissä myös klassikkoveneitä. Mahogany Yachting Society ry:n osastolla oli esillä mm. Gilbert von Rettingin vanha kilpapurjevene vuodelta 1951.

Vene Båt -messujen yhteydessä jaetaan useita palkintoja. Veneuutuuksien joukosta valitaan neljä Messujen venettä. Tänä vuonna Messujen avomoottorivene oli Axopar 24 Open, Messujen retkimoottorivene Yamarin 81 DC, Messujen matkamoottorivene Galeon 445 HTS ja Messujen purjevene Jeanneau Sun Odyssey 349.

Messujen yhteydessä palkittiin myös Vuoden vierassatamat. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä haettiin tänä vuonna ensi kertaa veneilijöiden suosikkia sekä rannikkoalueelta että järvi-Suomesta. 1200 veneilijää äänestivät tämän vuoden voittajiksi Kökarin Sandvikin sekä jo toistamiseen Kuhmoisten Sahanrannan.

Vaikka veneet olivatkin Venemessuilla luonnollisesti pääosassa, löytyi messuilta myös paljon muutakin nähtävää. Yläkerran näyttelyhallissa saattoi tutustua veneilytarvikkeisiin ja varusteisiin. Alakerrasta löytyi mm. Uusi Aalto Waterexpo, jonka valtavassa, 500 000 litraa vetevässä vesialtaassa järjestettiin erilaisia esityksiä ja näytöksiä. Halutessaan myös yleisö pääsi kastelemaan itsensä. Altaassa saattoi kokeilla esimerkiksi melomista tai sukeltamista. Alakerran hallista löytyi myös oma alueensa kalastuksesta kiinnostuneille.

Vuosittaisten Helsingin Venemessujen tarjonta on niin laaja, että jo pelkästään eri alueiden läpikäynti vie helposti pari tuntia. Jos vielä aikoo tarkemmin tutustua venemalleihin ja uutuustuotteisiin, kannattaa aikaa varata useampi tunti, tai vaikka koko päivä. Tämän vuoden Venemessut olivat entistäkin suositummat, sillä messut keräsivät kymmenen näyttelypäivän aikana noin 77 000 veneistä ja veneilystä kiinnostunutta vierailijaa. Toivotaan, että kesä soisi suotuisat veneilysäät.

”Toivotaan, että kesä soisi suotuisat veneilysäät. ”