Team Ophelia haluaa kestävämpiä lehmiä
Julkkikset ostavat vasikoita
Viihdemiehet Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ovat mukana tiimissä, joka osti vuosi sitten maatalousnäyttelystä vasikan, Ophelian. Sen jälkeen Team Ophelia on ostanut neljä muutakin vasikkaa. Ryhmä haluaa edistää kestävämpien lehmärotujen jalostusta. Myös Suomen alkuperäislehmistä ollaan kiinnostuneita ja yhdestä kyyttö-vasikasta on jo käyty kauppaa.
Näyttelijä Aku Hirviniemi ja tv-kasvo Janne Kataja ostivat vuosi sitten sijoitusvasikan Seinäjoen Sarkamessuilta huutokaupasta. Kyseessä oli Päivölän tilalla syntynyt ayrshire-vasikka, Ophelia.
Tästä sai alkunsa Team Ophelia, joka koostuu nyt vuosi myöhemmin viidestä valioyksilöstä. Team Ophelian toimintaa voi seurata Facebookista sekä verkkosivuilta letscow.fi.
Kaikki sai alkunsa Sarkamessuilta.
– Saimme idean metsäkeskuksen projektipäällikön Juha Viirimäen ja Sarkamessujen toimitusjohtajan Sami Yli-Huumon kanssa. Soitin messuilta Akulle, ja hän sanoi että jos ei kovin paljon maksa, niin ostetaan pois, Kataja kertoi mtv3 verkkosivuilla ideastaan. Ophelia ostettiin neljän hengen porukalla ja siitä maksettiin 4000 euroa.
Katajan mukaan Suomen maatalousmaailmassa kohistiin tästä yksilöstä jo kauan ennen huutokauppaa ja siitä on ounasteltu tulevan todellinen mestarihieho. Ophelia asustaa nyt Kulmalan maatilalla Peräseinäjoella.
Superjulkkis Ophelia
Kevään aikana Kataja ja Hirviniemi panostivat näyttelyssäkin käyneeseen Ophelia-lehmään hankkimalla sille muun muassa omaa nimeään kantavat Facebook-fanisivut ja näyttävät nimikkokärryt. Faneja alkoi Ophelialle tulla paljon.
Ophelia-lehmä on nyt myös uusin Pöyrööt-sarjakuvan hahmo. ”Ophelia on ihka oikia lehemä ja se asustaa Peräseinäjoella, Etelä-Pohojammaalla. Ophelia ei oo kumminkaa aivan tavallinen lehemä vaan soon oikia superjulukkis, jonka omistajina on Aku Hirviniemi ja Janne Kataja”, kerrotaan poyroot.fi -verkkosivuilla.
Ophelia-vasikka sai seuraa viime kesänä miesten ostaessa hostein-rotuisen vasikan nimeltään Lobelta. Uusi vasikka sai miesten huomassa nauttia runsaasta huomiosta siskonsa tapaan. Lobelta asustaa tällä hetkellä Huitin tilalla Lopella ja tämä tummaverikkö on todellinen kaunotar. Ophelian tavoin Lobeltalla on tunnettu sukutausta.
–Meille molemmat eläimet ovat yhtä rakkaita, mutta varmasti keskenään haluavat mittelöä, Kataja vakuutti julkisuudessa. Lobelta sai viime kesänä myös tunnettua taustavoimaa, kun kummiksi lupautui Vappu Pimiä .
– Taidan olla ensimmäinen vasikka-kummi, Vappu riemuitsi pestistä.
Syksyllä Aku Hirviniemi ja Janne Kataja ostivat vielä Laurie-hiehon (ayrshire), joka esiteltiin Ylen Ajankohtaisen kakkosen yrittäjä-illassa. Lauriellakin on vaikuttava sukutausta ja sen kummina toimii Niina Lahtinen.
Team Opheliaan kuuluu nyt jo viisi lehmää. Edellä mainittujen lisäksi tiimiin kuuluu Larissa, joka on porukan ensimmäinen jersey. Se hurmasi suurilla silmillään myös Duudsoneiden HP:n ja Jarpin ja pojat päättivät lähteä teamin mukaan. Larissan kummina toimii Sampo Kaulanen .
Teamin holstein-osastoa edustaa Gold Gala. Suurikokoinen Gala on varustettu sopivalla diivaluonteella ja sen kummina toimii Niina Backman . Team Ophelia tulee varmasti vielä laajentumaan.
Kataja ja Hirviniemi pitävät lehmänjalostusta hyvänä bisneksenä, joka toisi myös maaseuduille töitä ja vauhtia yrittäjätoimintaan. Heidän mukaansa lehmäbisnes ulkomailla on myös suurta näyttelijäbisnestä. Katajan ja Hirviniemen yritys aikookin tuottaa maahan alkioita ja vasikoita, joilla voisi saada Suomeen vientituloja.
Tavallisesti hyvät näyttelylehmät on luokiteltu korkealle; niillä on hyvä sukutausta ja vahva lehmäperhe. Tähän on myös poikkeuksia ja näyttelyvoittaja voi löytyä tuntemattomammastakin suvusta.
Team Ophelian vlogisti Sini Ylönen kertoo youtube-videossa mitä on olla ns. hyvä lehmä, jota arvostetaan näyttelyssä.
– Ei ole yhtä ainoaa asiaa, joka tekee lehmästä hyvän näyttelylehmän. Team Ophelian lehmistä enemmistö kuuluu tähän kategoriaan, vaikka vain Ophelia on käynyt näyttelyissä, hän sanoo.
Kun valitaan lehmä ja sille sonni, jo tuolloin toivotaan jälkeläisestä tulevan mahdollisimman hyvärakenteinen näyttelyeläin.
– Esimerkiksi Team Ophelian Laurien emo on pärjännyt näyttelyissä hyvin, mutta myös lypsänyt keskivertolehmää paremmin, Ylönen muistuttaa.
Lehmät voidaan pisteyttää vaihteluvälillä 60-97. Suomessa näyttelylehmät ovat 86-90 pisteen luokkaa, mutta ulkomailla parhaat näyttelylehmät pääsevät 95-97 pisteille.
Team Ophelia haluaa nostaa esiin myös suomalaista karjanjalostusta ja eläinnäyttelykulttuuria ja perustaa Ophelia-akatemian. Ophelia-akatemia tulee toimimaan alan tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. Facebook- ja ophelian-nettisivuille kootaan kaikki tieto, jota vuoden aikana kertyy. Blogistina ja yhdyshenkilönä on Salla Rautio, joka omaa pitkän kokemuksen näyttelytoiminnasta.
Akatemiassa opastetaan paitsi näyttelytoimintaa, myös esiintymistä, haastattelutilanteita ja esiintymisjännityksen hallintaa. Vinkit näihin antavat Kataja ja Hirviniemi.
Akatemiaan kuuluu lisäksi laajempikin näkemys maitotaloudesta ja akatemiassa saat vinkkejä mm. rakentamiseen ja ruokintaan. Akatemian tunnit tullaan järjestämään alan tapahtumien yhteydessä. Toiminta on aloitettu Sarka-messuilta 2015, jotka pidettiin tammi-helmikuun vaihteessa.
Ekoelo haastatteli Sarkamessujen toimitusjohtajaa, viljatilan isäntää ja Team Ophelian osakasta Sami Yli-Huumoa messujen edellä.
Toistaiseksi Team Opheliassa on rotuja, jotka ovat alkuperältään ulkomaisia. Ayshire toki on ollut Suomessa rotuna jo pitkään. Mutta kiinnostavatko alkuperäislehmät?
– Totta kai. Ja yhdestä kyyttö-vasikasta on jo käyty neuvotteluja. Ongelmana kyytöllä on vain se, että rotu on liian pienikokoinen nykyisiin lypsyrobotteihin.
Yli-Huumo kuulee laitilalaisesta Saloniemen luomutilasta ja juustolasta, jossa parikymmentä alkuperäislehmää tuottaa raakamaitoa, jota myydään pakattuna ympäri Suomen. Osa maidosta käytetään luomujuustoihin.
– Sehän on hienoa, miten tuollaisia uusia esimerkkejä ja markkinarakoja löytyy, Yli-Huumo iloitsee.
Lehmänjalostuksessa mentiin Sami Yli-Huumon mukaan pitkään liiaksi pelkän tuottavuuden ehdoilla. Tästä on seurannut se, että keskimääräinen lehmän elinikä on enää kolme poikimiskertaa. Sen jälkeen lehmä ei enää tuota riittävästi.
– Meillä on nimenomaan näyttelylehmiä, jotka ovat hyvärakenteisia, kestäviä ja hyvinvoivia. Sekä kuluttajien että myös tuottajien toivomus on päästä jalostuksessa taas kestävämpiin rotuihin eli paljon enempään kuin vain kolmeen poikimiskertaan, Yli-Huumo sanoo.