Jos pienen ja pörröisen lemmikin tarve pakottaa mieltä, kani on oivallinen valinta. Häkkieläin kani ei kuitenkaan ole. Se tarvitsee virikkeitä ja tilaa liikkua. Kääpiöluppakorva on hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi kaniksi.

Teksti: Marjatta Pietilä Kanikuvat: Vilja Varis

Pienikokoiset kanit elävät 7-10 vuotta, suuret rodut 5-6 vuotta.

– Lapsiperheessä eläin on aina vanhempien vastuulla. Kouluikäiselle voi antaa pieniä hoitotehtäviä, mutta vanhemman pitää aina valvoa, että kani saa oikeanlaista huolenpitoa. Kanin ottaminen tarkoittaa sitoutumista siihen sen eliniäksi, muistuttaa Suomen Kaniyhdistyksen sihteeri Vilja Varis .

Kani on laumaeläin ja viihtyy parhaiten toisen kanin seurassa. Parhaiten yhdessä viihtyvät kaksi naarasta tai naaras ja leikattu uros. Uroskanit joutuvat helposti sotajalalle keskenään.

Kani on saaliseläin, joka puolustautuu pakenemalla tai tekeytymällä kuolleeksi. Kani stressaantuu helposti. Stressiä saattaa aiheuttaa häkin siirto, kovat äänet, äänekäs musiikki tai perässä juokseminen, minkä kani kokee saalistamiseksi. Samassa perheessä oleva kissa tai koira voi olla kanille myös todellinen uhka.

Pelokas kani saattaa purra. Kun kani on oppinut tuntemaan hoitajansa, se osoittaa ihmiselle samalla tavalla kiintymystä kuin lajitovereilleen. Harmistumisensa se osoittaa murisemalla ja jalkaa polkemalla.

– Kanin pitää saada tutustua ihmisiin rauhassa. Vasta sitten kanin voi ottaa siliteltäväksi. Kania on osattava nostaa oikein: vasen käsi laitetaan etujalkojen väliin ja toisella kädellä kannatellaan sen takapäätä ja jalkoja, Varis opastaa.

Pienimmät rodut painavat vajaan kilon, suurimmat lähes kymmenen kiloa.

– Jos haluaa rotupuhtaan kanin, varmin tapa on hankkia se suoraan kasvattajalta. Myös eläinliikkeistä voi saada puhdasrotuisia kaneja. Varmuus rodusta antaa myös varmuuden siitä, minkä kokoiseksi kani ajan mittaan kasvaa.

Puhdasrotuinen kani maksaa 50-80 euroa. Risteytyskanin voi saada parilla kympillä. Utelias ja seurallinen, sylissä viihtyvä kääpiöluppakorva sopii hyvin ensimmäiseksi kaniksi. Se saattaa elää jopa kymmenvuotiaaksi.

Mitä kanin kanssa voi tehdä?

Kani oppii tekemään pieniä temppuja makupakojen avulla. Sen kanssa voi osallistua kanien estehyppykilpailuihin ja lemmikkinäyttelyihin sekä rotunäyttelyihin. Näyttelyissä arvostellaan, kuinka hyvin lemmikki antaa käsitellä itseään sekä se, kuinka hyvin kani on hoidettu. Näyttelyitä järjestetään noin kerran kuukaudessa.