Sukellusta Sipadanilla
Riuttoja, muckdivingia
ja jännittäviä hylkyjä
Sipadanin saari Malesiassa on tunnettu merenelävistään. Veden lämpötila oli kesäkuussa keskimäärin +28 astetta.
Sipadanin saari sijaitsee Malesiassa Sabahin alueella, noin tunnin venematkan päässä lähimmästä mantereella olevasta kaupungista, Sempornasta.
Sipadanille on mahdollista tehdä sukelluksia Sempornasta käsin, mutta etenkin jos suunnittelee sukeltavansa useampana kuin vain muutamana päivänä, on kätevämpi majoittua Mabulin saarelle tai Kapalaihin. Tällöin matka Sipadanin sukelluskohteille lyhenee puoleen ja Mabulin ja Kapalain kohteet ovat aivan vieressä.
Sempornan ympäristö on hyvä sukellusmatkakohde, sillä alueelta löytyy hyvin erityyppisiä sukelluskohteita: seinämäsukellusta, riuttoja, muckdivingia ja myös pienempiä hylkyjä.
Sipadanin saaren kohteilla voi nauttia melko hyvästä näkyvyydestä ja isommista merenelävistä, kuten kilpikonnista, haista, napoleonkaloista sekä isoista barrakuda- ja jackfishparvista. Myös bumphead-papukaijakaloja näkyy isoina ryhminä.
Lähes kaikilla Sipadanin sukelluksilla näkyi useita riuttahaita ja kilpikonnia. Enimmillään haita näkyi yhden sukelluksen aikana yli kymmenen ja kilpikonnia lähes yhtä monta. Monet hait olivat varsin pieniä, mutta kilpikonnien joukossa oli joitain todella isoja yksilöitä.
vietin alueella lähes pari viikkoa kesäkuun puolenvälin tienoilla, ja sinä aikana useampi sukeltajaporukka oli nähnyt Sipadanilla myös valashain. Myös vasarahaita nähdään kuulemma silloin tällöin.
Mabulin ja Kapalain kohteilla on mahdollista kohdata erilaisempia vedeneläviä, kuten frogfishejä, ghost pipefishejä, skorpionikaloja, erilaisia shrimpsejä, nudibrancheja ynnä muuta makroelämää. Alueella tavataan myös sinirengastursasta.
Sukelsin kolmen eri sukellusfirman mukana: ensin Borneo Diversin kanssa Mabulin saarelta käsin, sitten Sipadan Scuban kanssa Sempornasta ja lopuksi Seaventuresin ryhmässä tukikohtana Mabulin saaren edustalla sijaitseva ”öljynporauslautta”, Seaventuresin rig.
Sukellukset kestivät turvapysähdys mukaan lukien 45-50 minuuttia. Borneo Diversin reissuilla Sipadanilla sukellettiin neljä sukellusta, Sipadan Scuban ja Seaventuresin matkoilla kolme. Yleensä tehtiin aina yksi sukellus Barracuda Pointilla, joka on Sipadanin kohteista kuuluisin. Sukellusten välissä pidettiin aina tauko Sipadanin saarella. Kapalain ja Mabulin kohteilla tehtiin päivässä kolme sukellusta.
Borneo Diversin neljässä sukelluksessa oli se hyvä puoli, että kolmannen sukelluksen jälkeen Sipadanin saari - tai se osa saarta, jossa sukeltajilla oli lupa liikkua - oli kokonaan meidän käytössämme.
Muut sukellusryhmät kun olivat jo ehtineet poistua saarelta. Samoin neljännen sukelluksen saimme tehdä aina omassa rauhassamme, ilman muita sukeltajaryhmiä. Takaisin Mabulin saarella olimme Sipadanin retkiltä kello 17 tietämissä.
Seaventures aloitti Sipadanin retket paria tuntia aikaisemmin, kuin muut ryhmät. Lähtö rigiltä oli vähän aamukuuden jälkeen. Olimme siis aamun ensimmäiset sukeltajat kohteilla.
Aamiainen syötiin ensimmäisen sukelluksen jälkeen saarella ja puolenpäivän jälkeen olimme jo takaisin rigillä syömässä lounasta. Iltapäivällä oli mahdollisuus lähteä lisämaksusta uudestaan Sipadanille tekemään kaksi sukellusta, tai sukeltaa rigin alla omatoimisesti oman sukellusparin tai -ryhmän kanssa.
Näkyvyys kesäkuun puolenvälin tietämillä ei ollut erityisen hyvä, vain 10-15 metriä. Öisen sateen jälkeen vedessä saattoi olla paljon pientä planktonia, jolloin näkyvyys pinnan tuntumassa oli vain muutamia metrejä. Viiden metrin syvyydessä näkyvyys alkoi parantua. Kapalain ja Mabulin saarten ympärillä näkyvyys oli yleensä 5-10 metriä.
Veden lämpötila oli keskimäärin +28 astetta. 3 mm märkäpuvulla pärjäsi siis hyvin, joskin välillä oli kylmiä virtauksia.
Päivisin ilman lämpötila nousi noin 32 asteeseen. Meren äärellä se ei kuitenkaan tuntunut liian kuumalta. Säät suosivat koko matkan ajan muutenkin, sillä yleensä oli aurinkoista tai vähintään puolipilvistä. Yön aikana saattoi olla sadekuuroja.
parina ensimmäisenä päivänä Borneo Diversin matkassa merimatka Sipadanille oli töyssyinen ja märkä, mutta yleensä aallot olivat maltillisia. Ensimmäisenä parina aamuna mietin jopa, että kyllä me sukeltajat aika hullua porukkaa olemme, kun tällaista vapaaehtoisesti lomillamme teemme.
Päivän aikana - huikeilla sukelluskohteilla, Sipadanin saarella vietetyillä tauoilla ja paluumatkalla, lähes tyynellä ja aurinkoisella sinisten vuorten reunustamalla Celebesinmerellä - oli helppo jälleen muistaa, minkä vuoksi matkalle alun perin oli lähtenyt.
Samanlaista tunnetta ja visuaalista elämystä, kuin mitä kokee esimerkiksi jackfisparven ympäröimänä, ei voi kokea muuten kuin sukeltaessa.
Sukeltaminen Sipadanilla on jonkin verran kalliimpaa, kuin monessa muussa Aasian kohteessa. Sipadanin kohteilla sukeltaessa pitää lisäksi maksaa kansallispuistomaksu, joka on noin 10 euroa päivältä (40 RM).
Sukellusoperaattoreilla on päivää kohti tietty määrä Sipadanin lupia, esimerkiksi Seaventuresilla 11 lupaa/päivä. Useissa matkaoppaissa suositellaan sen vuoksi myös omatoimimatkaajia varaamaan sukelluspakettinsa Sipadanille etukäteen, mikäli haluaa varmistaa pääsynsä Sipadanille.
Monesti sukellusyrittäjillä on tarjolla esimerkiksi 4D3N -paketti, jossa taataan yksi sukelluspäivä Sipadanilla ja 1-2 päivää Mabulin ja Kapalain kohteilla (Sempornasta sukellettaessa myös Sibuanin ja Mataking -saarten ympäristössä).
Borneo Divers ja Seaventures hinnoittelevat pakettinsa niin, että hintaan sisältyy käytännössä kaikki muu, paitsi mahdollinen varustevuokra ja resortissa nautitut virvoitus- tai alkoholijuomat. Kohteiden omilla House Reefeillä olisi saanut tehdä ilman lisämaksua rajoittamattoman määrän sukelluksia oman sukellusparin tai -ryhmän kanssa.
7D6N (seitsemän päivää, 6 yötä) Borneo Diversin Mabulin saaren resortissa maksoi kaikkiaan 1325 euroa. Sukelsimme kolmena päivänä Sipadanilla ja kahtena Mabulin ja Kapalain saarten ympärillä. Varustevuokran osuus summasta (viideltä päivältä) on 90 euroa.
4D3N Sipadan Scuban mukana maksoi 335 euroa. Sukelsimme yhtenä päivänä Sipadanilla ja toisena Mataking-saaren kohteilla. Hintaan ei sisälly aamupalat eikä illalliset.
4D3N Seaventuresin rigillä maksoi 730 euroa. Sukelsimme yhden päivän Sipadanilla ja kahtena päivänä Mabulin ja Kapalain saarten ympärillä. Varustevuokran osuus summasta (kolmelta päivältä) on 70 euroa.
Lähes joka sukelluksella tavattiin iso parvi barrakudia ja jackfishejä, bumphead-papukaijakaloja, haita ja kilpikonnia. Kohteella sukellettaessa aloitetaan sukellus yleensä riutalta, laskeudutaan seinämälle ja vähitellen seinämä muuttuu slope-sukellukseksi. Huikea kokemus sukeltaa ’jackfishtornadossa’.
Seinämällä kasvaa paljon viuhkamaista mustaa korallia. Seinämäsukellus, kuten lähes kaikki Sipadanin sukelluskohteet.
Hiekkapohjaa, tekoriuttaa ja loivaa rinnettä. Taitavan sukellusoppaan johdolla todella mielenkiintoinen sukelluspaikka.
Mataking-saaren ympäristö on todella kaunis sukelluskohde. Saari koostuu kahdesta osasta, joita yhdistää muutaman sadan metrin mittainen kapea hiekkakaistale. Pienempi saarista vaikutti täysin rakentamattomalta, autiolta saarelta. Pääsaarella näytti olevan yksi sukellusresortti ja pieni armeijan tukikohta.
Sukelluspäivänämme vesi oli läpikuultavaa, kirkkaan turkoosin väristä ja näkyvyys hyvä.
Lento esimerkiksi Kota Kinabalusta tai Kuala Lumpurista Tawauhin, josta on noin tunnin ajomatka Sempornaan.
Etukäteen varattuihin sukelluspaketteihin kuuluu yleensä nouto sekä paluukuljetus Tawaun lentokentälle ilman lisämaksua. Malesian sisällä lennot ovat halpoja, esimerkiksi tunnin lento Kota Kinabalusta Tawauhin maksoi 42 euroa ja lento Tawausta Sandakaniin vain 20 euroa.
www.borneodivers.info
www.sipadanscuba.com
www.seaventuresdive.com