Jesari eli roudarinteippi eli duck tape. Jokamiehen pikapelastaja on kehittynyt uudeksi maailmanlaajuiseksi askarteluihmeeksi. Teipin taipuisuus, muokattavuus ja valmis liimapinta tekevät siitä lapsillekin sopivan askartelumateriaalin.

Teksti: Elina Piukkunen Kuvat: Ilpo Kuparinen

Muita välineitä teipin lisäksi ei välttämättä tarvita. Sorminäppäryydellä ja lehmän hermoilla pääsee hyvään alkuun uuden harrastuksen parissa.

Teippiaskartelu on suosittua niin lasten kuin aikuistenkin harrastuksena. Suomeen uusi kädentaitoharrastus on levinnyt Amerikasta. Yksi teippiaskartelun tee itse -klassikko on teipistä tehty lompakko. Teipillä voi tuunata potkulaudan tai pyörän, tehdä persoonallisen penaalin tai kokeilla vaikka riippukeinun punomista. Innokkaimmat taiteilevat teipistä mekkoja, vöitä ja sadetakkeja.

Syksyn uutuus, I hana ilmastointiteippi -kirja on ensimmäinen suomenkielinen ilmastointiteippiaskartelua käsittelevä teos. Kirjassa on kymmenittäin hyviä kuvallisia ohjeita koruista, säilyttimistä ja juhlakoristeista sekä vinkkejä onnistuneeseen askarteluhetkeen.

Kunhan teipin siisti katkominen ja liimapinnan varominen tulevat tutuksi, on varsinainen tekeminen helppoa. Teipin valmiilla liimalla voi korvata kankaiden normaaleja kiinnitystapoja, joten ompelukonetta ei tarvita. Teipistä voi tehdä pääsiäismunia, lampunvarjostimia, tauluja ja koristenauhoja. Tarkoituksenmukaisinta teipin käyttö lienee kuitenkin kestävyyttä vaativissa askarteluissa, kuten erilaisissa kasseissa, rasioiden päällysteissä ja ulkokoristeissa.

kaupoista löytyvillä perusväreillä, hopealla, mustalla, valkoisella ja punaisella, pääsee hyvin alkuun. Jos innostus jatkuu ja ilmastointiteippiaskarteluun hurahtaa tosissaan, saa netistä tilattua monenlaisia askartelutarkoitukseen suunniteltuja kuvioteippejä, jotka ovat markettiteippiä jämäkämpiä ja vähemmän tahmaavia. Myös erikoisteippejä on saatavilla. Heijastinpinnoitetusta teipistä voi suunnitella ja valmistaa omia persoonallisia heijastimia.

Hintaa kuvioteipeillä on kuitenkin enemmän, minkä vuoksi teippikokeilut kannattaa aloittaa yksivärisillä teipeillä. Netistä tilattu, 9 metrin rullina myyty kuvioteippi maksaa noin 7,5 euroa. Kaupoissa yksiväristä ilmastointiteippiä myydään usein riittoisampina rullina ja edullisempaan hintaan.

Kudoksen ansiosta teipin saa katkaistua repimällä. Ohjeesta ja mallista riippuen saatat tarvita lisäksi asetonia tai kynsilakanpoistoainetta, terävät sakset, saksien teroittajan, mattopuukon, askartelu- tai leikkuualustan, kuvioleikkurin, reikäraudan, purjerenkaita tai ompelukoneen.

Teipin kanssa pääsee helposti alkuun. Erityistaitoja teippiaskarteluun ei tarvita. Kärsivällisyyttä tekniikka kuitenkin vaatii ja erityisesti heikkohermoisten kannattaa ottaa kirjan vinkit kunnollisista työvälineistä ja tiloista tosissaan. Jos valmiiseen työhön ei halua tulla teipanneeksi yllättävää lisämateriaalia, on työtila syytä pitää pölyttömänä ja lemmikit kaukana.

Kannattaa aloittaa kokeilu jostakin pienestä ja helposta työstä ja pitää odotukset kohtuullisina: yhtä siistiä lopputulosta kuin mitä kirjan mallikuvissa esitellään, on turha odottaa heti. Harjoittelu kuitenkin palkitaan ja teipin sovellusmahdollisuudet ovat lähes loputtomat.

”Teipillä voi tuunata
potkulaudan tai pyörän, tai tehdä penaalin, vöitä ja vaikka lompakon.”

Sotateollisuuden tuotekehityksestä alkunsa saaneella ilmastointiteipillä on pitkä historia. Hurrikaaniteipiksikin kutsuttu materiaali on saanut katastrofeista pelastavien ominaisuuksien vuoksi monta nimeä. Kosteuden-, lämmön- ja tuulenkestävyyden ansiosta teippiä ovat käyttäneet lukuisat eri ammattiryhmät aina astronauteista putkimiehiin.