
Karavaanimatkailussa viehättää vapaus
Suomalaiset matkustavat eniten kotimaassa
1960-luvulla istutettiin lapset kuplan, minin tai rättisitikan takapenkille, katolle viritettiin lainapeitteen alle teltta sekä makuupussit ja auton nokka käännettiin kohti Lappia. Samaan aikaan Suomen vielä huonokuntoisille teille ilmestyivät ensimmäiset matkailuvaunut. Suomessa oli viime vuoden lopussa rekisteröityjä matkailuajoneuvoja lähes 120 000 kappaletta.
Teksti: Soili KaivosojaKuvat: Simo Vunneli ja Soili Kaivosoja
Kesäviikonlopun tutuin näky on asuntovaunuyhdistelmä, joka kerää helposti peräänsä pitkänkin jonon.
Karavaanari – laulun mukaan tuo kaikkien kaveri – on maanteillä useimmiten epäsuosiossa.
Vaununvetäjät ärsyttävät, varsinkin jos he eivät ymmärrä antaa tietä. Lämmön nousua aiheuttaa varmasti se, että karavaanarit ovat liikkeellä samaan aikaan kuin muutkin tiellä matkaajat. Sesonkeja ovat juhlapyhien lisäksi viikonloput ja loma-ajat. Kun perässä on monta sataa kiloa vedettävää, on selvää, että yhdistelmä hyytyy ylämäkiin ja perässä ajajat turhautuvat. Toisaalta, jos vaunuyhdistelmä ajaa 80-alueella sallittua nopeutta, niin silloin ohitustilannetta hakevilla on ongelma yleensä penkin ja ratin välissä.
Matkailuautojen ja –vaunujen myynti on kasvanut tasaisesti koko ajan.
Edes 1990-luvun lama ei vähentänyt valtakunnallisen SF-Caravan ry:n jäsenmäärää.
Nykyiseen valtakunnalliseen matkailuajoneuvojen, matkailuvaunun ja matkailuauton käyttäjien liittoon, SF-Caravan ry:hyn kuuluu kaikkiaan 75 jäsenyhdistystä. Henkilöjäseniä yhdistyksessä oli viime vuoden lopussa yli 63 000. Jäsenmäärän kehitys on ollut jatkuvasti tasaisessa kasvussa.
– Matkailuautojen myynti on noussut viime vuosina vaunuja enemmän. Matkailuautoja on Suomessa jo noin 51 000 ja matkailuvaunuja reilut 67 000, kertoo SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen .
– Matkailuautojen suosion uskotaan kasvavan jatkossakin tasaisesti ja olemmekin laskeneet, että viiden kuuden vuoden kuluttua niitä on yhtä paljon kuin matkailuvaunujakin.
Matkailuajoneuvot ovat kehittyneet 2000-luvulla huimasti. Modernissa matkailuajoneuvossa tarkenee myös talvella, sillä korin rakenteet, eristykset ja lämmitysjärjestelmät on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön.
Hyvä, kesämökkitasoa parempi varustelu on nykykaravaanarin arkea. Lämmin vesi, suihku, kemiallinen wc, jääkaappi ja kaasuliedellä varustettu keittiö kuuluvat matkailuajoneuvojen perusvarusteluun. Lattialämmitys tai lämmin välipohja lisäävät oleskelumukavuutta, eikä vesijärjestelmien jäätymistä tarvitse pelätä.
Matkailuajoneuvot ovatkin omistajiensa kakkoskoteja, jonka voi halutessaan vetää aina uusiin maisemiin.
Karavaanarit rakastavatkin valinnan vapautta ja sitä, että omat tavarat ja oma sänky kulkee aina mukana.
Matkailuautoilijat liikkuvat huomattavasti enemmän kuin vaunuilijat. Matkailuautolla yövytään usein vain yksi yö, jonka jälkeen jatketaan matkaa.
Suomessa on leirintäalueita yli 500. Voimakasta tuloaan tekevät matkaparkit, jotka tarjoavat etenkin matkailuautoilijoille mahdollisuuden luvanvaraiseen lyhytaikaiseen leiriytymiseen. Matkaparkkien palvelut vaihtelevat, mutta ovat yleensä kuitenkin vaatimattomampia kuin leirintäalueilla. Myös matkaparkkipaikasta peritään yleensä maksu, mutta myös ilmaisiakin matkaparkkeja on.
– Suomalaiset karavaanarit matkustavat ehdottomasti eniten kotimaassa. Toisaalta olemme hankalan matkan päässä muusta Euroopasta. Toisaalta matkailuajoneuvojen käyttäjät ovat iäkkäämpiä, jolloin ei haluta lähteä Keski-Euroopan vilkkaaseen liikenteeseen.
– Tärkein tekijä on kuitenkin se, että meillä on Suomessa paljon hyviä matkailumahdollisuuksia ja mielenkiintoisia kesätapahtumia. Lomailu Suomessa on hienoa ja aina on mahdollista yhdistää perheen erilaiset harrastukset karavaanimatkailuun, Timo Piilonen muistuttaa.
Karavaanarit ovat perinteisesti hyvin sosiaalisia, eikä ole harvinaista, että grillikatoksiin tai yleisille saunavuoroille kokoonnutaan vaihtamaan kokemuksia ja muistelemaan aiempia lomamatkoja.
Leirintäalueilla saa kuitenkin olla myös omissa oloissaan ja rauhassa, mikäli sitä kaipaa.
Asuntovaunun vetäminen on periaatteessa yhtä helppoa kuin peräkärrynkin kanssa.
Vaunun peruuttaminen kannattaa kuitenkin harjoitella etukäteen hyvin, sillä useinkaan leirintäalueilla ei ole siihen paljon tilaa.
Yleensä pariskunnille tuleekin ensimmäinen riita siinä, kun vaimo viittilöi epämääräisesti ohjeita kuskille eikä peruuttaminen suju. Leirialueilla on lisäksi aina silmäpareja katsomassa, joka luo omaa jännitettä tilanteeseen.
Leirintäalueelta lähtiessä kannattaa tarkastaa huolellisesti, että antennit ovat alhaalla sekä kattoluukut ja ovet on suljettu kunnolla. Myös vaunun kiinnittäminen vetoautoon tulee tehdä huolella. Vaunun sisällä kannattaa katsoa, etteivät tavarat pääse tippumaan paikoiltaan.
”Jos vaunuyhdistelmä ajaa 80-alueella sallittua nopeutta, niin silloin ohitustilannetta hakevilla on ongelma siellä penkin ja ratin välissä!”
”Asuntovaunu on kuin iso matkalaukku.”
Suomessa henkilöauton kuljettamiseen oikeuttava B-luokan ajokortti riittää vain ajoneuvoyhdistelmiin, joiden kokonaismassa on enimmillään 3 500 kiloa.
Koska auton runko on jo melko painava, matkailuautojen korirakenteet ja kaapistot ovatkin hyvin kevytrakenteiset.
Suurimmat ja kalleimmat mallit painavat kuitenkin useampia tonneja, mutta vaativat kuljettajaltaan C-luokan kuorma-autokortin.
Alle 3 500 kg painavilla matkailuautoilla on joko 80 km/h tai 100 km/h nopeusrajoitus, joka riippuu auton varusteista.
Matkailuautossa tulee Suomen ajoneuvolain mukaan olla istuimia ja pöytä, makuupaikkoja, keittomahdollisuus ja säilytystiloja, jotta ajoneuvo voidaan rekisteröidä M1 luokan ajoneuvoverosta vapautetuksi matkailuautoksi.
Istuimet ja pöytä saavat olla sellaiset, että niiden osia irrottamalla ja asentamalla toisella tavalla, voidaan muodostaa makuupaikkoja. Pääsääntöisesti tehdasvalmisteisiin on rakennettu nestekaasujärjestelmä ja kaasua käytetään niin kaasuliedessä, sisätilojen lämmityksessä sekä jääkaapin energialähteenä. Usein laitteet voivat käyttää sähköverkon 230V jännitettä kaasun sijasta, kun matkailuauto on parkissa ja kytkettynä liitosjohdolla sähköverkkoon.
Asuntovaunu on tyypillisesti ajoneuvon perässä vedettävä perävaunu, joka on tarkoitettu asumista varten. Asuntovaunusta käytetään myös nimitystä matkailuvaunu tai karavaani. Asuntovaunussa on tavallisesti keittiö, oleskelu- ja makuutila.
Yleensä oleskelutilan sohvat ja pöydät voidaan muuttaa sängyiksi yön ajaksi. Nimitys asuntovaunu viittaa suurempaan, yleensä yhdessä paikassa käytettävään vaunuun. Matkailuvaunulla taas tarkoitetaan usein hiukan pienempää vaunua, jota käytetään pääasiassa matkailuun. Käsitteitä käytetään kuitenkin huomattavan paljon ristiin.
Ensimmäiset matkailuvaunut tulivat Suomeen 1950-luvulla.Matkailuvaunut olivat silloin pääsääntöisesti omatekoisia. Suomalainen matkailuvaunuteollisuus käynnistyi 1960-luvulla.
Vaunumatkailijoille perustettiin ensimmäinen oma yhdistys 1964.
Nykyiseen valtakunnalliseen matkailuajoneuvojen, matkailuvaunun ja matkailuauton käyttäjien liittoon, SF-Caravan ry:hyn kuuluu kaikkiaan 75 jäsenyhdistystä. Henkilöjäseniä yhdistyksessä oli viime vuoden lopussa 63 773.
Matkailuajoneuvojen suosio on ollut viime vuodet selkeässä kasvussa.
Trafin tilastojen mukaan Suomessa on rekisteröityjä matkailuperävaunuja 67 612 kappaletta.
Matkailuautojen myynti on jatkuvasti voimakkaassa nousussa. Tällä hetkellä niitä on Suomessa noin 51 253.
Yleensä ilman lapsia matkustavat arvostavat leiripaikan yhteydessä tai läheisyydessä sijaitsevaa tanssipaikkaa tai ravintolaa.
Perheellisten keskuudessa korostuu toivelistalla uimaranta, aktiviteetit sekä lasten leikkipaikat.
Aktiivimatkaajat vierastavat baareja ja terasseja, sillä heillä on yleensä joku ulkoiluun tai liikuntaan liittyvä harrastus.
Leirintäalueen menestys riippuu siisteydestä, asiakasystävällisyydestä, rauhallisuudesta, viihtyisyydestä, saunomismahdollisuudesta sekä rannan läheisyydestä.
Karavaanarit karttavat alueita, joissa ei ole huomioitu riittävästi turvallisuutta, maasto on hankalaa, alueen kunnossapitoa on laiminlyöty tai sosiaalitilat ovat puutteelliset, palvelu on huonoa tai alue epäsiisti.
Lähde: Caravan-lehden leirintäkysely, joka on toteutettu Lahden Caravan-messuilla.