Suurin osa jalkaongelmista voidaan ennaltaehkäistä, tärkeintä on omahoito

Jalkojenhoitaja Tuija Koskisen mielestä jalkojen hyvinvoinnista huolehtiminen säästää niin inhimillisiä kärsimyksiä kuin yhteiskunnan kustannuksia.

Oululainen, jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut perushoitaja Tuija Koskinen kertoo, että ammattitaitoinen jalkojenhoitaja osaa lukea jaloistamme monia asioita.

– Jalkojen kunto antaa viitteitä monenlaisista sairaustiloista. Sellaisia ovat ihosairauksien lisäksi esimerkiksi hermoperäiset sairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, kuten nivelreuma, nivelrikko ja kihti sekä aineenvaihduntasairaudet, muun muassa diabetes. Myös verenkiertoelimistön sairaudet, kuten sydämen vajaatoiminta, laskimosairaudet ja valtimonkovettumatauti heijastuvat jalkoihin.

Jalat kulkevat mukanamme kaikessa, niin fyysisessä, psyykkisessä kuin sosiaalisessa hyvinvoinnissamme.

– Tasapainoinen pystyasento on edellytys kehon koordinoiduille asennoille sekä liikkeille ja toiminnoille työssä ja vapaa-ajassa, Koskinen korostaa.

Hän kehottaa tarkistuttamaan jalat säännöllisin väliajoin jalkojenhoidon ammattilaisen luona.

– Ennakoi. Älä odota, että sinulla on jo jokin ongelma.

Jalkojenhoitaja Tuija Koskinen painottaa, että

suurin osa jalkaongelmista voidaan ennaltaehkäistä. Tärkeintä on säännöllinen jalkojen omahoito.

Hyvä lihaskunto tukee jalkojen hyvinvointia.

– Vähäinen ja yksipuolinen liikkuminen, kova kuntourheilu ja ylipaino rasittavat jalkateriä. Jalkaterä ottaa vastaan askeltaessa ensimmäisenä, joten se joutuu kovimmalle rasitukselle askeleen aikana.

Kehon paino rasittaa jalkaterää.

– Nivelsiteet venyvät painovoiman vaikutuksesta, sisäkaari madaltuu ja jalkaterän takaosa menettää tukevuutensa.

Työolot, sairaudet ja naisilla raskaudet aiheuttavat alaraajoille lisärasitusta.

– Jalkaterien pituus ja leveys kasvavat, kun niiden rakenteet rappeutuvat.

Koskinen muistuttaa, että pitkäkestoinen paikallaan työskentely seisten tai istuen kuormittaa selän ja lantion lisäksi myös alaraajojen lihaksia, niveliä ja laskimoverenkiertoa.

Tuija Koskisen jalkahoitoasiakkaat ovat suurimmaksi osaksi ikäihmisiä, jotka asuvat kotona yksin tai kotihoidon turvin, tai ovat laitoksessa. Vaivojen kirjo on moninainen.

– Monien kiusallisten ja kivuliaiden jalkaongelmien lisäksi ikäihmiset kärsivät usein kuivasta ihosta rasvauksen puutteen vuoksi. Ikäihmisten jaloissa on monesti turvotuksia laskimoiden vajaatoiminnan vuoksi ja joskus jopa säärihaavoja.

Koskisen työikäisillä asiakkailla on yleensä ongelmana kovettumat, känsät, päkiä- tai kantapääkivut sekä sisäänpäin kasvaneet kynnet. Nuorilla ja lapsilla on syyliä, varvasvälihautumia, rakkoja ja sisäänpäinkasvaneita kynsiä.

Erilaisista sairauksista Koskisen asiakkaille eniten jalkaongelmia aiheuttavat nivelreuma, diabetes sekä hermostolliset sairaudet.

Diabeetikoita hän kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota jalkaterveyteensä.

– Diabeetikoiden jaloissa ilmenevien lisäsairauksien varhainen toteaminen ja hoito voivat ehkäistä osan vaurioista ja amputaatioista.

Moni suomalainen kärsii kiusallisesta kynsisienestä.

Tuija Koskisen mukaan tehokkain hoito kynsisieneen on tablettilääkitys.

– Yhden kynnen hoitoon voi kokeilla apteekista saatavia, ulkoisesti käytettäviä tuotteita. T-puuöljyllä on kynsisieneen antiseptinen ja rauhoittava vaikutus.

Kynsisieni voi tarttua esimerkiksi yleisistä suihkutiloista ja uimahalleista.

– Kynsisieni tarttuu helpoimmin vaurioituneeseen kynteen, sanoo Koskinen.

Kynsisienen ennaltaehkäisyksi hänen neuvoo päivittäin pesemään ja kuivaamaan jalat, erityisesti varvasvälit.

– Kenkien tulisi olla riittävän tilavat. Uimahallissa ja yleisissä suihkutiloissa kannattaa käyttää suihkusandaaleita. Sukat tulisi vaihtaa päivittäin ja pestä ne 60 asteessa.

Tuija Koskinen hoitaa hyvin tuloksin myös asiakkaita, joilla on päihteiden väärinkäyttöä, mielenterveyden häiriöitä tai muistisairaus. Miten, tämä selviää Koskisen haastattelusarjan toisessa osassa, viikon 9-2015 KauppaSuomi-lehdessä.

Kaksiosaisen haastattelusarjan jälkeen Tuija Koskinen aloittaa KauppaSuomessa viikolla 11-2015 oman bloginsa. Kerran kuukaudessa ilmestyvässä blogissa hän käsittele erilaisia hyvinvointiasioita.

”Ennakoi. Älä odota, että sinulla on jo jokin ongelma.”

Kuka?

Tuija Koskinen

Ikä: 45 vuotta

Syntymäpaikka: Oulu

Asuinpaikka: Oulu

Ammatti: Jalkojen hoidon ammattitutkinnon suorittanut perushoitaja

Perhesuhteet: Naimisissa, 2 lasta

Elämän motto: Vierivä kivi ei sammaloidu. Liike on lääke!