Hannele Kuutissa yhdistyvät hyvän moukarinheittäjän ominaisuudet: räjähtävä, nopea ja sähäkkä

Hannele Kuutti pyrkii aina katsomaan elämää positiivisesta näkövinkkelistä. Hän kehottaa meitä kaikkia löytämään joka päivä vähintään viisi asiaa, joista iloitsee.

Teksti ja kuvat: Reetta Ahola

Hannele Kuutin, 31, elämä ei suinkaan ole ruusuilla tanssimista. Hän on hyvää vauhtia toipumassa monista sairauksista.

Sairauksien seurauksena hän ajatteli jo joutuvansa luopumaan rakkaasta urheilulajistaan ja ammatistaan: moukarinheitosta. Nyt hän on taas löytänyt treenaamisen ilon ja kilpailemisen innon. Vastoinkäymisistään huolimatta Hannele on osannut katsella elämää positiivisuuden kautta. Uudenlainen ruokavalio ja luontaiset hoitomuodot ovat paitsi fyysisesti parantaneet myös henkisesti laajentaneet Hannelen maailmankuvaa.

– Ikään kuin kaikki kanavani olisivat avautuneet, hän sanoo.

Silmien säihkeelle on aivan oma selityksensä.

– Olen ensimmäistä kertaa elämässäni todella, aidosti rakastunut.

Saman katon alla Hannele ei vielä asu rakkaansa kanssa. Hannelen kanssa omakotitalossa Akaan Viialassa asustaa kolme kissaa: 14-vuotiaat kotikissaveljekset Lassi ja Leevi sekä 11-vuotias kotikissa Jermu.

Hannele on kouluttautunut koira- ja kissahierojaksi, ja jonkin verran tekee niitä töitä. Lisäksi hän on keväällä aloittanut menekinedistäjän työt. Urheilu on edelleen hänen pääammattinsa. Hannele on opiskellut myös radiotoimittajaksi, ja ollut radiotoimittajan työssä reilut kolme vuotta.

Vapaa-ajanongelmia hänellä ei ole.

– Siitä pitää huolen kolme vuotta sitten ostamani omakotitalo, jota remontoin.

Rakkaita harrastuksiakin riittää. Niitä ovat esimerkiksi ruoanlaitto, laulaminen, tanssiminen sekä marjastus ja sienestys, ylipäätään ulkona puuhastelu.

Moukarinheittoon musikaalisen ja liikunnallisen, savonlinnalaisen Kuutin perheen Hannele-tytär erikoistui 18-vuotiaana harrastettuaan sitä ennen seitsenottelua sekä hiihtoa. Vielä vuoden 2004 Kalevan Kisoissa Vaasassa hän oli finaalissa kahdessa lajissa: kuulassa ja moukarissa. Tuolloinkin pääpaino oli moukarissa, jossa tuloksena oli SM-pronssia tuloksella 57,46.

– Moukarinheitto on nopeus-voimalaji, ja olen aina ollut räjähtävä. Lisäksi moukarissa kiehtoo tekniikka, joka on lajissa suuri tekijä, hän sanoo.

Savonlinnan Rientoa edustavan Hannele Kuutin moukariennätys on vuonna 2011 heitetty 61,19. Se oikeuttaa Suomen kaikkien aikojen tilastossa sijalle 14. Suomen ennätys, 69,63 on Mia Strömmerin hallussa.

Kesällä 2011 Hannele kärsi välilevyn pullistumasta. Siitä huolimatta hän heitti Kalevan Kisoissa seitsemänneksi. Keväällä 2012 hän sairastui mykoplasmaan, jota allergiat vielä pahensivat.

– Osallistuin silti Kalevan Kisoihin kesällä 2012, mutta olin järkyttävän huonossa kunnossa.

– Tuloskunto tippui kymmenen metriä. Olin niin huonossa kunnossa, että en jaksanut kävellä neljää rappusta ilman, että henkeä ahdisti.

– Kalevan Kisojen jälkeen makasin kotona lattialla täysin voimattomana, henki ei kulkenut. Soitin itselleni ambulanssin. Olin muutaman päivän sairaalassa tarkkailussa, ja minut määrättiin ehdottoman lepoon neljäksi kuukaudeksi. Sain myös voimakkaan kortisonilääkityksen.

Sairaalareissut toistuivat Hannelella pari kertaa. Hänen hermostonsa ja hormonitoimintansa olivat sekaisin ja hengityselimistönsä jumissa, lisäksi allergiat ja hiiva ottivat elimistössä yliotteen. Kortisonikuurien ohella hän söi lukemattomia antibioottikuureja, käytti astmalääkkeitä sekä helpotti oloaan astmapiipulla.

Tämän vuoden tammikuussa Hannele päätti löytää muunlaisen avun kuin lääkkeet toistuviin hiivatulehduksiin sekä lukuisiin muihin terveysongelmiinsa. Hän hakeutui luontaishoitaja Aila Leponiemen vastaanotolle. Hannelen ruokavalio koki täydellisen muutoksen.

– Aila Leponiemen suosituksesta jätin kokonaan pois tietyt ruoka-aineet, esimerkiksi possunlihan, sitrushedelmät, viinirypäleet, tomaatin ja kaakaon sekä sokerin mahdollisimman pitkälle. Kahvia ja maitotuotteita Aila kehotti vähentämään. Nykyään juon päivässä kaksi kupillista kahvia, en enempää. Kahviin käytän maitoa, ja lisäksi käytän jonkin verran maustamatonta jogurttia ja piimää, muita maitotuotteita en käytä.

Marjoja ja kasviksia Hannele syö runsaasti. Avokado on hänen suosikkinsa, avokadopasta ehdoton lempiruokansa. Muita lemppareita ovat esimerkiksi kalkkunarisotto, erilaiset munakkaat, lanttupihvit sekä uunivihannekset kalkkunan, naudan tai riistalihan kanssa. Kalaa Hannele syö runsaasti ja ottaa kalaöljyn ruoan kalasta, ei kapseleista. Muina rasvan lähteinä hänellä ovat muun muassa voi, avokado- ja rypsiöljy.

– Pyrin saamaan vitamiinit ja kivennäisaineet sekä rasvahapot ruoasta. Ruoan lisänä käytän B- ja D-vitamiinia sekä magnesiumia, joka estää tehokkaasti suonenvetoja.

Suolana Hannele käyttää puhdistamatonta merisuolaa. Veden joukkoon hän sekoittaa aina hyppysellisen merisuolaa ja vähän hunajaa. Miedosti merisuolalla ja hunajalla maustettua vettä hän juo 2–3 litraa päivässä.

Aila Leponiemen suosituksesta Hannele hakeutui maaliskuussa Tampereen Otsoniterapiaan sairaanhoitaja ja otsoniterapeutti Alla Honkasen vastaanotolle. Tavoitteena oli saada allergiat ja hiivatulehdus kuriin sekä tasapainoittaa Hannelen hormonitoimintaa ja elimistön metaboliaa.

– Olen ollut otsoniterapiaan todella tyytyväinen, ja erittäin onnellinen, että hakeuduin sen pariin.

Hannelelle on tehty maaliskuusta kesäkuun alkuun kuuden hoitokerran otsoniterapiakuuri, hoitomuotona on ollut rektaalinen eli suolensisäinen hoito. Lisäksi hän on kotihoitona käyttänyt hoitokäyttöön tarkoitettua ulkoisesti käytettävää otsonoitua oliiviöljyä.

Alla Honkasen mukaan otsonin yksi merkittävä ominaisuus on kudosten hapensaannin vauhdittaminen, samalla otsoni edistää kuona-aineiden poistumista kudoksista. Näin solujen toiminta elpyy.

– Otsoni myös stimuloi kilpirauhasen ja kaikkien muidenkin umpieritysrauhasten toimintaa ja vilkastuttaa niiden hormonieritystä. Otsoni tuhoaa bakteereita, viruksia ja sieniä sekä toimii luonnollisena antibioottina, Honkanen sanoo.

Hän on opiskellut otsoniterapiaa Nizhni Novgorodissa Venäjän valtion lääketieteellisessä akatemiassa. Honkanen laatii jokaisen asiakkaansa hoitosuunnitelman yhdessä opettajansa, professori, lääketieteen tohtori Oleg Maslennikovin kanssa. Hoitosuunnitelmaa myös tarkennetaan koko hoitojakson ajan.

Hannele Kuutti kertoo, että ruokavaliomuutosten ja otsoniterapian myötä hänen allergiaoireensa ovat helpottaneet 80 prosenttia.

– Tänä keväänä tarvitsin astmapiippua 90 prosenttia vähemmän siitepölyaikana kuin aikaisemmin, refluksitaudin oireet ovat vähentyneet 80 prosenttia. Myös tunnottomuusoireet ovat helpottaneet, nyt taas hermostoni ottaa käskyjä vastaan, urheillessa se on ehdottomuus.

– Ja mikä ihaninta, olen taas päässyt elämään ja treenaamisen makuun kiinni sekä löytänyt kilpailemisen innon, Hannele iloitsee.

Tätä nykyä Hannele harjoittelee 4–5 kertaa viikossa. Pääsääntöisesti siten, että hänellä on kaksi kuntosalitreeniä viikossa ja kaksi heittotreeniä. Lihashuoltoharjoitteita hän tekee päivittäin.

– Lihashuolloksi teen varttitunnin pienen jumpan sekä venyttelen joka ilta, myös pallojumppa ja vesijumppa toimivat erittäin hyvänä lihashuoltona, hän kertoo.

Palauttavina harjoituksina Hannele suosii muun muassa metsäkävelyä, uintia, vesijumppaa ja pyöräilyä.

Hänellä treenivuosi jakautuu perusvoimakauteen, erikoisvoimakauteen sekä räjähtävän voiman kauteen.

– Kullakin kaudella noudatan samaa harjoitusohjelmaa 6–8 viikkoa, sitten ohjelmaa vaihdetaan, jotta kroppa taas pystyy saamaan harjoittelusta täyden hyödyn.

– Moukarinheitto on nopeus-voimalaji, ja olen aina ollut räjähtävä.
– Marjoja ja kasviksia syön runsaasti.

Mikä?

Kuka?

Hannele Kuutti

Mykoplasmat ovat bakteereja pienempiä, mutta viruksia suurempia pieneliöitä. Mykoplasmoja tunnetaan lähes pari sataa erilaista, mutta niistä vain reilu kymmenkunta aiheuttaa ihmisille tauteja.

Mycoplasma pneumoniae on yleinen hengitystietulehdusten aiheuttaja, se aiheuttaa mm. infektiota, jolla on keuhkokuumeen oireet.

Pneumonia-mykoplasman ensioireina esiintyy vähitellen nousevaa kuumetta sekä väsymystä, johon voi liittyä lihas- ja päänsärkyä. Parin päivän kuluttua alkavat hengitystieoireet: kurkkukipu, nuha ja kova yskä.

- 31-vuotias

- syntynyt Savonlinnassa

- asuu Akaan Viialassa omakotitalossa kolmen kissan kanssa

- ammattiurheilija, menekinedistäjä sekä koira- ja kissahieroja