Terassi tai kalustettu keidas puutarhassa on kesällä mukava olohuoneen jatke, koti saa yhden huoneen lisää. Harmaan sävyt pitävät pintansa puutarhakalusteiden väreinä. Alumiini ja polyrottinki ovat syrjäyttäneet puun.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Huonekaluplaza Oy/Stemma

Kiireiset nykyihmiset suosivat helppohoitoisia puutarhakalusteita.

– Helppohoitoiset alumiini ja polyrottinki ovatkin nykyään puutarhakalusteiden suosikkimateriaaleja, kertoo Stemma Lahden kauppias Petteri Forsström.

Öljyämistä vaativia, kovapuisia puutarhakalusteita vähän kartetaan juuri niiden työläyden vuoksi.

– Kovapuisissa puutarhakalusteissa on myös sellainen ongelma, että ne ovat yleensä valmistettu Kaukoidässä kasvaneesta puusta ja Suomen olosuhteissa helposti halkeavat. Nykyisissä teholannoitetun metsän puissa puun rakenne ei myöskään ole yhtä kestävä kuin ilman teholannoittamista kasvavien metsien puussa.

Puisten puutarhakalusteiden kohdalla Forsström neuvoo suosimaan mäntyä.

– Pohjolan puuna mänty kestää hyvin Suomen olosuhteissa, hän perustelee.

Puutarhakalustajat kalustavat terassille tai puutarhan oleskelutilaan nykyään usein saman sarjan kalusteilla kokonaisuuksia.

– Esimerkiksi Stemman Suvi-sarjalla saa kalustettua hyvin monipuolisen kokonaisuuden, Forsström sanoo.

Hinta ei nykyään ole ratkaiseva tekijä, nyt panostetaan viihtyisyyteen ja helppohoitoisuuteen.

– Tosin hintakilpailu on nyt niin kovaa ja tarjonta runsasta, että puutarhakalustekaupoilla on todelliset ostajan markkinat, huomauttaa Forsström.

Löhöilyyn suosikkihankinta on aurinkotuoli.

Puutarhakalusteiden väriskaalassa suomalaiset liikkuvat nyt hyvin trendikkään harmaan eri sävyissä.

– Myös musta on suosittu, samoin vaaleat sävyt ja valkoinenkin tekee tuloaan, sanoo Forsström.

– Piristystä ilmeeseen saa turkoosin ja limen sävyisillä sisustajilla, esimerkiksi tyynyillä, astioilla, valaisimilla, kynttilöillä ja koriste-esineillä.

Alumiinisten, polyrottinkisten ja muovisten puutarhakalusteiden hoidoksi riittää kesällä kosteapyyhintä vaikkapa miedolla Fairy-vedellä.

– Polyrottinkiset puutarhakalusteet on hyvä nostaa talviteloille siten, että ne ovat talven irti maasta, mikäli jäävät talveksi ulos. Pressun vetäminen kalusteiden päälle varmistaa, ettei lumi pääse kalusteisiin. Eritoten puiset puutarhakalusteet on syytä suojata lumelta. Parasta tietenkin on, jos puutarhakalusteille on katettu talvisuoja.

– Puiset puutarhakalusteet hoidetaan öljyämällä; öljy pintaan ennen kevätkäyttöönottoa, vinkkaa Forsström.

– Pohjolan puuna mänty kestää hyvin Suomen olosuhteissa.