Porkkanaa syödään Suomessa kaikista avomaalla viljellyistä vihanneksista eniten. Porkkanaa on tiedetty viljellyn jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähä-Aasiassa. Sitä käytettiin ravintokasvina, lääkekasvina ja värjäysaineena. Vanhimmat porkkanat olivat väriltään kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia.

Tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, jota porkkanassa on runsaasti. Beetakaroteeni on antioksidantti, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiinia tarvitaan erityisesti silmien, ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.

Porkkanassa on myös alfakaroteenia, C- ja B-vitamiineja ja eräitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, rautaa ja magnesiumia, sekä runsaasti kuitua. Porkkanan sisältämät fenoliset yhdisteet ovat terveydelle edullisia. Ne vahvistavat maksan toimintaa, ja yhdessä kuidun sekä porkkanan muiden ainesosien kanssa ne saattavat alentaa sydän- ja verisuonisairauksien, syövän sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Porkkanasta saadaan myös öljyä, jota käytetään kosmetiikassa hoitavana, kosteuttavana ja suojaavana ainesosana muun muassa aurinkovoiteissa ja anti age -tuotteissa. Porkkanaöljyä voi laittaa myös suoraan iholle esimerkiksi ulkoillessa ja ulkoilupäivän jälkeiseksi yöksi. Iholle tulee kaunis hehku.