Keittiöpuuhien lomassa jyväskyläläinen harrastajakokki Irma Rissanen, 60, antaa runosuonensa pulputa.

Irman jääkaapin ovi onkin luovuuden runsaudensarvi, sitä tilkuttavat hauskat runolappuset. KauppaSuomessa julkaistaan niistä yksi kerrallaan. Tällä kertaa Irma kertoo, mitä on litsaaminen. Juttusarjan kuvatekstissä Irma pohtii ravinnon ja hyvinvoinnin yhteyttä.

Sipulinkuorilla värjäät kananmunista taideteoksia

Ota kananmunat lämpiämään huoneenlämpöön.

Ota kokonaisia sipuleita niin paljon, että paistinpannun pohja peittyy, ne voivat olla eri värisiäkin. Kuori sipulit ja jätä kuoret talteen.

Ota puhdasta kangasrättiä. Kiedo sipulinkuoria ja valkoinen, raaka kananmuna yhdeksi mytyksi. Tee jokaisesta kananmunasta tällainen mytty kuorien kanssa. Huoneenlämpöiset kananmunamytyt lasketaan varovasti kiehuvaan veteen ja annetaan kiehua 7–8 minuuttia.

Kaada varovasti kuumaa vettä pois ja samalla lisää hanasta joukkoon kylmää vettä. Ota mytyt auki heti, kun ne eivät polta ja jäähdytä kananmunat.

Kananmunista tulee kauniita taideteoksia tällä tavoin. Ne ovat myrkyttömiä ja niitä on helppo litsata vanhaan viipurilaiseen tapaan.

Litsaaminen tapahtuu näin: Toinen pitää keitettyä kananmunaa ja toinen lyö toisella kananmunalla. Se, jonka kananmuna rikkoutuu, häviää leikin.