Järvestä ei löydy kohtaa,

johon ei kajakilla pääsisi

Kajakissa on tarpeeksi tilaa kaikelle muulle paitsi

stressille. Kilometrit kertyvät meloessa huomaamatta.

Teksti: Tapio PelkonenKuvat: Tapio Pelkonen ja Marko Liedes

Järvi on tyyni ja auringonlaskuun on aikaa tunti. Istahdan vasen jalka edellä laiturin vieressä olevaan kajakkiin. Jalkatuet on säädetty niin, että polvet lepäävät suuaukon reunaa vasten. Kevyillä vedoilla suuntaan kohti järvenselkää.

Olen vartin päässä suurkaupungin sykkeestä ja ympärilläni on luonnon rauha: puiden tasainen humina ja satunnainen linnunlaulu ovat ainoat äänet, jotka kuulen.

Tasaiseen tahtiin meloessa, kajakin myötäillessä alla kimmeltävää vesimassaa, tunne on kuin liitäisi vastuksetta määränpäähän. Vesirajasta katsottuna tuntuu, kuin olisi osa ympäröivää luontoa: sorsatkin päästävät rauhallisen melojan lähelle.

– Tavallista matkakajakkia leveämpi ja tasapohjaisempi vapaa-ajan kajakki on vakaa ja hyvä aloittelevalle sekä kokeneemmallekin melojalle, opastaa sipoolainen Björn Lehtinen Bear&Waterista.

– Usein ihmiset suosivat luonnossa huomiota herättämättömiä, tummia värejä, hän lisää.

Kajakki mielletään helposti mökkeilyyn liittyväksi kulkuvälineeksi, mutta viime vuosina muun muassa kalastamassa käyvien tarpeita on huomioitu tuomalla markkinoille kajakkeja, joiden varusteluissa on kalastusta helpottavia ratkaisuja.

Kajakki on monipuolinen kulkuväline vedessä, sillä se toimii niin eräilyssä, kuntoilussa, luonnossa liikkuessa kuin lasten kanssa meloessa ja mökillä leikkiessä.

Vesillä liikkuessa on huolehdittava, että perusvarustukseen kuuluvat vähintään 50N-luokan liivi, vesitiivis pussi puhelimelle ja pilli hätätilannetta varten.

– On tärkeää erottua muille vesillä liikkujille esimerkiksi liivin heijastimien tai värikkään vaatetuksen avulla, Björn tähdentää.

Muita tavaroita voi kuljettaa vedenpitävässä kassissa, jonka voi kiinnittää vaikka keulan naruihin.

Kierrän järveä ja vetouistelen kahdella vavalla. Pitkävartisempi on edessä olevassa vapatelineessä niin, että pystyn melomaan samalla esteettä.

Takana olevassa vapatelineessä on lyhytvartinen vapa, jossa pidän pysähtyessä pintaan nousevaa, kelluvaa vaappua.

Jarrut olen säätänyt niin, että kalan napatessa kela syöttää siimaa vavan juuri taipumatta. Siirryn viereiselle järvelle, johon päästäkseni kannan kajakin olalla satakunta metriä. Vavat ja kahteen osaan menevä mela asettuvat hyvin jalkatilaan siirtymän ajaksi. Rantaan käveltyäni istahdan hajareisin kajakin selkänojan taakse. Sulavalla liikkeellä jalat katoavat kajakin sisälle ja pääsen jatkamaan matkaa.

Vapaa-ajan kajakit ovat leveytensä lisäksi myös tavallista lyhyempiä, vähän päälle kolmimetrisiä. Palattuani takaisin laiturille, nostan kajakin ja siirryn autolle.

Kattotelineellä olevien tukien päälle nostettuani, sidon kajakin kahdella liinalla kiinni. Kajakin säilytystä helpottaa se, että voin kantaa sen suoraan kerrostalon parvekkeelle. Kuusihenkiseen hissiin se asettuu vaivatta.

Perheen kanssa retkeillessä kajakki kulkeutuu mukana samalla vaivalla kuin lastenrattaat peräkontissa. Kaksivuotias poika katselee kyytiin päästyään innoissaan ympärille ja haluaa itsekin meloa.

Vanhemman pojan voi antaa valvottuna kokeilla muutamia vetoja rannassa. Vartuttuaan hän saa tehdä omia reissuja kavereidensa kanssa.

Kajakissa on tarpeeksi tilaa kaikelle muulle paitsi stressille. Kilometrit kertyvät meloessa huomaamatta, kun järvestä ei löydy kohtaa, johon kajakilla ei pääsisi. Auringon laskiessa on aika siirtyä nuotiopaikalle eväiden syöntiin.

Kajakeista lisää, www.bearwater.fiKajakilla kalastamisesta,www.fisse.fi

”Kajakin säilytystä helpottaa se, että voin kantaa sen suoraan kerrostalon parvekkeelle.”