Ajattelin kokeilla, voiko kolumneja tai pakinoita pakastaa niin kuin kesän marjoja? Pakinan suhteen sen luulisi olevan helpompaa, sillä tuon kirjallisen ilmaisumuodon ei tarvitse sisältää yhtään aikaan sidottua totuuden sanaa, ei kirjoittaessa eikä lukiessa.

Kolumneissa pitää olla jokin yhtymäkohta todellisuuteen. Näkökulma voi olla mikä hyvänsä. Kolumni siis paljastuu kuukausia aikaisemmin kirjoitetuksi, pakina välttämättä ei.

Tämä pakastekaappiin sijoitettu kolumni on kirjoitettu jo kolme kuukautta ennen sen julkaisemista eli tätä päivää.

Pakastan alkuun epäilyn siitä, että Turkissa tehdään kesän aikana vallankaappausyritys. Presidentti Erdogan vaikuttaa hermostuneelta, eikä olisi ihme vaikka hän järjestäisi sen itse.

Mansikkasato ja olympiakisojen mitalisato muodostuvat suomalaisille pettymykseksi. Tälläkin hetkellä sade piiskaa mansikkamaita eikä ohrakaan voi kovin hyvin. Keihäänheittäjien lihakset revähtävät ja Rio de Janeiron rannikolla purjehtijat joutuvat tyveneen, eikä kaikkia lähtöjä pystytä suorittamaan.

* * *

Juhannuksen tienoilla muutama suomalainen hukkuu ja kuolee liikenneonnettomuudessa varoituksista huolimatta. Maahanmuuttajia palautetaan kotitanhuville, juuri kun he ovat alkaneet sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Vain osa sairaanhoitopiireistä korottaa palvelumaksuja, vaikka hallitus antaa niille kaikille mahdollisuuden tarkistaa hintoja ylöspäin.

Englantilaiset lähtevät Euroopan unionista, mutta Skotlanti ja Pohjois-Irlanti jäävät. Kumpikin järjestää uuden äänestyksen itsenäisyydestä. Englannin tilanne on sen verran hankala, että pääministeriksi vaihdetaan joku nainen.

Terrori-iskut jatkuvat Euroopassa, mutta Porin Jazz ja Savonlinnan oopperajuhlat saavat olla rauhassa keräten samalla ennätysyleisön.

Uskonnolliset juhlat kylpevät suosiossa, vaikka Jeesus tuo niille vesisadetta ja jopa myrskytuulta. Puut huojuvat, mutta usko ei horju.

* * *

Kun avaatte tämän lehden ja muistatte tämän teksin olleen jäädytettynä kolmisen kuukautta, älkää vedotko Julkisen sanan neuvostoon, etenkin kun se on vielä lomalla.

Pakastaminen oli välttämätöntä siksi, erään melko läheisen henkilön syntymäpäiville kävi kutsu Veronan oopperajuhlille. Niitä vietetään heinä-elokuussa Carmenia ja Aidaa kuunnellen. Ja kun heti perään Suomessa jatkuu ravustuskausi, kirjoittaminen unohtuu, eikä ainakaan mitään mielenkiintoista tule mieleen. Tuota vuoden aikaa voi kutsua vaikka lomaksi. Tätä lukiessa se on kuitenkin jo ohi.