Palmunlehviä Kalliossa
Pohdintoja pääsiäisenä
Yleisradion YleLeaks -viihdeohjelmaa seuranneena aamuna kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin ja muutamat henkilöt myöhästyivät Kallion kirkosta.
Toista tuhatta istumapaikkaa tarjoava juhlallinen Lars Sonckin yli sata vuotta sitten piirtämä pyhättö oli kuitenkin palmusunnuntain messun alusta alkaen puolillaan. Jean Sibeliuksen varta vasten kirkon kelloihin säveltämä koraaliteos (opus 65b) on alkanut kutsua seurakuntalaisia aikaisempaa enemmän ja useammin sanan ja musiikin kuuloon.
He saattavat nähdä YleLeaks -viihdeohjelman yhdessä viisastelijassa samoja tunnusmerkkejä kuin seuraavana aamuna kirkossa. Tiedämme, että he ovat oikeassa, vaikka Teemu Tammisalon nimi on muuttunut Teemu Laajasaloksi.
***
Messussa erityisesti kirkon mahtava urkupatteristo pääsi oikeuksiinsa, mutta myös saarna. Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo tunnusteli yleisöltään tämän suhtautumista siihen, että pappi kiusaa poliitikkoja illalla ja tasoittaa kristittyjen tietä taivaaseen aamulla.
Vastaus tosin on valmiina. Kallion kirkosta on tullut suosittu kokoontumispaikka juuri siksi, että vapaamielinen tapa johtaa seurakuntaa on tuonut nuorta väkeä seurakunnan yhteyteen eikä se tunnu vanhempiakaan kiusaavan.
Paluumuutto saattaa alkaa juuri Kallion kirkosta, joka on kokenut kovempiakin vaiheita. Sen 94 metrin korkeudessa Tähtitorninmäelle asti kiiltävä risti ja torni olivat toisen maailmansodan aikana ilmavalvonnan käytössä ja auttoivat osaltaan eversti Pekka Jokipaltion johtamaa pääkaupunkiseudun ilmatorjuntaa. Se pudotti kekseliään sulkutulituksen ansiosta satoja neuvostoliittolaisia pommikoneita ennen tavoitteeseen pääsemistä. Tuhoakin tuli, mutta odotettua vähäisemmät tulokset hillitsivät puna-armeijaa. Myös Santahaminan sillanpielessä ja Käpylän Taivaskalliolla on muistoja saavutetuista torjuntavoitoista.
* * *
Vaikka toista maailmansotaa ei voikaan luonnehtia uskonsodaksi, senkin piirteitä oli havaittavissa. Rajalinjahan on liikkunut vuosisatoja myös Suomen maaperällä. Nyt on tauko meneillään.
Palmusunnuntain messun voi väljästi tulkita sovinnolliseksi eleeksi uskontokuntien välillä. Päämessu on sävyltään puhtaasti ortodoksinen ja mitäpä muuta kuin sovinnonhalua se osoittaa evlut -jumalanpalveluksessa esitettynä.
Oikealla sukunimellään yhteiskuntatieteen tohtoriksikin väitellyt Laajasalo on pari vuotta kestäneen virkakauden aikana tuonut kirkkoonsa myös sellaisia yllätyksiä, joita kaikki seurakuntalaiset eivät ole purematta nielleet.
***
Kyseenalaiseksi koettu saarnaaja Pirkko Jalovaara on päässyt Kalliossa alttarille asti ja sukupuolineutraalin avioliittolain käsittelyvaiheessa arkkipiispakin on ollut eri linjoilla.
Vaikka en itsekään edusta kaikkein väljintä vapaamielisyyttä missään asiassa, rohkeudelle on silti syytä antaa tunnustus ja tila.
Yhden lapsenlapseni ja tämän tulevan aviopuolison kuulutukset luettiin kuitenkin vanhaan tyyliin ja selkeällä äänellä. Se oli tämän pääsiäisen palmusunnuntaina pääasia tässä kirkossa.
Martti Huhtamäki