Jos kesäaamu on ankea ja hymy hukassa, niin ensi viikolla hyväntuulisuus löytyy Ylivieskan keskustasta isommin etsimättä ja ainoastaan ympärilleen katsellen.

Teksti: Ari Stenius

Lasten nauru pulppuaa, ja aidot tunteet saavat kaikki hyvälle tuulelle. Tämänikäisten maailmassa ilo näytetään, ja pelaamisen ja yhdessäolon riemu näkyvät kentillä naperoleiriläisten piristäessä viikon ajan kaupunkikuvaamme, lupaa leirijohtaja Johanna Seppälä .

Keskipohjanmaan Pesiksen ja vastuullisena järjestäjäseurana toimivan Ylivieskan Kuulan yhteisponnistuksen tarkoitus on polttaa pesäpallo- ja urheilukipinä pienten leiriläisten sydämiin.

– Nuorisotyötä tämä varmasti on. Haluamme antaa ihanan elämyksen ja muiston jokaiselle leiriläiselle, taustajoukoille ja tietysti myös paikallisille, jotka ovat tervetulleita kenttien laidoille, hymyilee ja toivottaa Seppälä.

Kentillä ilakoi noin 1300 naperoa. Talkooväkeä ja urheiluseuralaisia on viikon vilinässä eri touhuissa yli kolmesataa ja lasten valmentajia, huoltajia, vanhempia, isovanhempia ja sisaruksia odotetaan seuduille jopa neljää tuhatta.

– Leiriläisten hyvinvointi ja olo täällä on meidän vastuulla, muut saavat kesäenergiaa tapahtuman seuraamisesta, sanoo Seppälä, joka uskoo paikallisten yrittäjien saavan paljon uusia kesävieraita.

– Majoittujia, syöjiä ja paikallisiin liikkeisiin ja tapahtumiin tutustuvia leirikävijöitä on yllin kyllin, uskoo Seppälä, joka on itse tutustunut tapahtumaleireihin Ruovedellä, Lappeenrannassa ja Ulvilassa.

– Lasten mukana mennään eri ikäleireille. Monessa perheessä on eri-ikäisiä, joten joillekin voi kesälle osua useampikin leiri, tietää Seppälä.

Pesäpalloliitto järjestää vuosittain isoja leirejä, joista pienimmille (n. 8-vuotiaat) on naperoleiri, vähän isommille tenavaleiri ja tenavista ulos kasvaneille suurleiri.

– Liikkuvia ja terveitä lapsia, sellaisia me aikuiset lapsistamme haluamme, ja nämä tapahtumat jättävät monelle lapselle aikuisikään asti kantavan muiston, uskoo Seppälä.

Seppälä kannustaa kaupunkilaisia ja kävijöitä kiertelemään kentille.

– Mielen tummat pilvet katoavat pienimpien touhuja katsellessa, nauraa Seppälä, joka laskeskelee pelejä pelattavan 16 kentällä.

Ylivieskassa pelataan myös nurmikentällä.

– Ruovedellä pelattiin nurmella ja siitä tuli hyvää palautetta kaikilta. Ajateltiin, että pelataan täälläkin, jotta seuraavatkin järjestäjät uskaltavat viedä lapset nurmille, sanoo Seppälä.

Keskisen raviradan keskessä on neljä kenttää, joissa pelit pyörivät lähes yhtäjaksoisesti, eli ilon desibelejä pelkäämättömät sinne...

Maanantaina tulevat ensimmäiset pitkämatkalaiset, ja tiistaista perjantaihin on pelejä.

Leiridisco ja päättäjäiset järjestetään torstai-iltana.

– Torstaina kokoonnutaan kaikki ja jaetaan tsemppi- ja tunnustuspalkintoja leiriläisille sekä kuunnellaan jotain kivaa naperoikäisten musiikkia, lupaa Seppälä.

Yhtenä leirin ihmeenä on Tony Jones , joka lyöntihäkkeineen tulee esittelemään baseballia, kansallispelimme suurserkkua.

Perjantaina leirivieraat lähtevät, mutta hymymuistot jäävät ja...

– Ensi kesänä nähdään, kenet missäkin leireillä, hymyilee Johanna Seppälä ja toivottaa kaikille kivaa ja liikunnalista kesää.

Mikä?

Naperoleiri

- Suomen Pesäpalloliitto organisoi juniorien pesäpalloturnaukset ja antaa ne piirien järjestettäviksi.

- Keskipohjanmaan piiri jakaa järjestelyvastuuta Ylivieskan Kuulalle.

- Pesäpalloilun Naperoleiri on Ylivieskassa 19.-22.7.

- Naperoleiri on 8-10 vuotiaitten tyttöjen ja poikien vuosittainen tapahtuma.

- Ylivieskan pelikentät (yhteensä 15) ovat pääosin koulujen ja urheilualueitten kenttiä.

- Sarjoja on tytöille ja pojille sekä sekajoukkueille.

- Pelaajia on yhteensä noin 1300.

- Matkalaiset saapuvat pääosin maanantaina ja avajaiset sekä ensimmäiset pelit ovat tiistaina.

- Avajaisjuhla on Urheilukentällä 12.45 alkaen.

- Päättäjäiset ovat torstaina ja viimeiset pelataan perjantaiaamuna.