Perinteistä albumia näyttävämpi tapa säilyttää muistoja

Kuvakirja on upea lahja, mutta sellaisen voi myös tehdä itselleen lähes mistä aiheesta tahansa. Vain mielikuvitus asettaa rajat. Useimmiten kansien väliin päätyy kuitenkin lomamatka.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Kuten muukin teknologinen kehitys, myös valokuvaus on kehittynyt hirmuisin harppauksin viime vuosikymmenten aikana. Moni muistaa, kuinka vei tai lähetti matkan jälkeen filmirullan valokuvaliikkeeseen kehitettäväksi ja odotti jännittyneenä, miltä valmiit valokuvat näyttäisivät. Älypuhelinten markkinoille rynnistys mullisti valokuvaamiskulttuurin totaalisesti. Nyt kamera on jokaisen puhelimen omistajan taskussa ja kuvat katsottavissa ja jaettavissa välittömästi. Sen lisäksi kännykkäkameroilla saa parhaimmillaan huomattavasti laadukkaampia otoksia kuin halvimmilla digikameroilla.

Kuvaamistapahtumaan liittyvien muutosten lisäksi myös kuvien katsomismuodot ovat muuttuneet. 80-luvulla oli tavallista, että koko perhe kokoontui yhdessä olohuoneeseen katselemaan diakuvia. Dioilta tai albumista näytettiin myös ystäville lomareissun sisältö, joka lyhimmillään mahtui muutamaan kymmeneen kuvaan, pahimmillaan määrään, jonka katsomisen aikana katselija saattoi jopa nukahtaa. Tänä päivänä kuka tahansa voi tulla kirjailijaksi. Kun valokuvia teetetään yhä vähemmän paperiversioiksi, valokuvakirjat korvaavat entisajan albumit. Kirjoissa kuvat pääsevätkin eri lailla oikeuksiinsa, koska yksittäisen kuvan voi esitellä vaikka koko aukeaman kokoisena.

Valokuvakirjan voi rakentaa lähes minkä aiheen ympärille tahansa. Niitä on tehty sukukirjoiksi, matkakirjoiksi, runokirjoiksi ja erilaisiksi juhlakirjoiksi, mutta yhtä lailla kuvakirjan kansien väliin voi laittaa parhaat reseptinsä, lasten piirrokset taikuvittaa otoksillaan runoja tai satuja. Kukapa ei ilahtuisi saadessaan lahjaksi omaan elämäänsä liittyvän kirjan. Tyypillisin kuvakirja on varmaan kuitenkin kirja, joka kertoo onnistuneesta lomamatkasta. Sellaisen voi koota vaikka joka matkasta erikseen ja palata aina uudestaan loman virkistäviin ja rentouttaviin tunnelmiin.

Kuvakirja on helppo ja nopea tapa tallentaa tärkeimmät muistot. Monilla kirjoja jo pitempään tehneillä on tapana tehdä joka vuodesta oma kirjansa. Kuvakirja lapsuusvuosilta on omalle tai kummilapselle todella mieluinen lahja. Ensimmäiset askeleet. Koulun alku. Lapsuuden joulut, kesälomat, kaverit, matkat, harrastukset ja lemmikit.Lapsuusvuodet ovat täynnä hetkiä, jotka haluaa muistaa.

Erilaisilla kuvakirjoilla on kuitenkin suuriakin eroja. Valokuville tarkoitetut kuvakirjat voisi jakaa karkeasti kahteen erilaiseen luokkaan sen mukaan, käytetäänkö sivujen painamiseen digitaalipainoa ja tavallista paperia, vai tehdääkö kuvakirjan sivut oikeasta valokuvapaperista ja sen jälkeen nämä oikeat valokuvat on sidottu kansien väliin. Aidosta valokuvapaperista tehtyä kuvakirjaa voikin kutsua aidoksi valokuvakirjaksi. Laatu näkyy luonnollisesti lopputuloksen lisäksi myös hinnassa.

”– Parhaimmillaan kuvakirjojen teosta voi tulla uusi inspiroiva harrastus.”

MITÄ?

MITÄ?

MIKÄ?

Suosittuja kuvakirjojen valmistajia:

* Valitse sinua inspiroiva aihe

* Tee valitsemistasi kuvista koneelle napakka kansio, jossa on hiukan enemmän kuvia kuin mitä aiot kirjaan käyttää

* Leikittele rohkeasti erilaisilla vaihtoehdoilla

* Tarkasta tekstit huolellisesti, kirjoitusvirheitä ei ole mukava katsoa painetun kirjan sivuilla

* lopputulos on albumia huomattavan paljon siistimpi

* hinta ei välttämättä ole paljon kalliimpi, valitusta mallista riippuen

* tekeminen on hauskempaa

* kirja vie hyllystä murto-osan siitä minkä perinteinen albumi

www.fotonetti.fi

www.kuvatkirjaksi.fi

www.ifolor.fi

www.smartphoto.fi