Hyvinvoinnin salaisuus: ravinto, liikunta, lepo ja stressinhallinta tasapainossa

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokon ruokavaliossa rasvan osuus on noin 60 prosenttia. Aamulla Tomi juo Five am coffeeta, johon tulee muun muassa luomuvoita, kookosöljyä ja mct-öljyä. Tomi kokeili viime vuoden lopulla syödä 30 päivää virallisten ravintosuositusten mukaisesti. Hän söi itsensä huonoon kuntoon ja väsyneeksi. Paino ja veren rasva-arvot nousivat nopeasti.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Tomi Kokko

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokon ruokavaliossa korostuu hyvälaatuisen rasvan määrä. Sen osuus hänen ruokavaliossaan on jopa 60 prosenttia. Rasvaa Tomi sanoo sekä fyysisen terveyden että psyykkisen hyvinvoinnin merkittävimmäksi aineeksi. Aivojen painosta yli 60 prosenttia on rasvaa.

– Kun syön riittävästi rasvaa, pysyn terveenä ja virtaa riittää. Yksinkertaisesti koneeni pysyy rasvalla käynnissä! Herään aamuneljältä ja jaksan olla aktiivinen aina iltakymmeneen, yhteentoista saakka, ja kauemminkin, mutta sitten pitää antaa jo elimistölleni lepoa. Vireyteni on pitkälti hyvien rasvojen ansiota.

Toinen tärkeä rakennusaine vireystilan ja ylipäätään elimistön hyvinvoinnin näkökulmasta on hänen mukaansa riittävä veden juominen. Tomi juo viisikin litraa vettä päivässä, vähintään kolme litraa, jota määrää hän suosittelee miehille. Naisia Tomi kehottaa juomaan vettä pari litraa päivässä. Hän aloittaa jokaisen aamun puolella litralla vettä, johon sekoittaa vähäsen puhdistamatonta merisuolaa sekä tuorepuristettua sitruunanmehua.

Hiilihydraattien osuus Tomin ruokavaliossa on noin 20 prosenttia, samoin proteiinin. Rasvan lähteinä Tomi käyttää luomuvoita, kylmäpuristettua oliiviöljyä, kookosöljyä sekä mct-öljyä, joskus myös kirkastettua voita eli gheetä. Hyviä rasvahappoja hän saa myös suosimistaan avokadoista ja pähkinöistä sekä luomulaatuisesta lihasta. Rypsiöljyä Tomi ei käytä.

– Tyydyttyneen rasvan ympäriltä olisi hyvä saada turha pelko ja jännitys pois, rasvaa tarvitaan, hän korostaa.

Hiilihydraattien lähteistä Tomille tärkeimpiä ovat kasvikset ja marjat.

– Hiilihydraateista elimistö pystyy parhaiten hyödyntämään juuri kasvikset ja marjat, hän sanoo.

Proteiineista Tomi suosii luomulaatuista, mielellään vihreällä ruoholla ruokitun naudan lihaa sekä kalaa ja kananmunia. Vilja- ja tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja sekä maitotuotteita hän välttää. Toisin oli, kun hän teki viime vuoden lopulla ”30 päivän ihmiskokeen” ja söi 30 päivän ajan ns. virallisten ravintosuositusten mukaisesti. Ruokavaliossa oli tuolloin suhteellisen runsaasti hiilihydraatteja, muun muassa leipää, puuroa sekä rasvattomia maitotuotteita. Kokeilustaan Tomi teki dokumenttielokuvan. Elokuvassa ruokavalioasioista ovat keskustelemassa myös esimerkiksi Valion entinen tutkimusprofessori Kari Salminen ja lääkäri Olli Sovijärvi sekä puhtaan, mahdollisimman luonnonmukaisen, sokereita ja jauhoja välttelevän ruokavalion suosijat Karita Tykkä ja Jaakko Halmetoja. Tomi Kokon elokuva kohahdutti.

Tomille itselleen 30 päivän kokeilu oli terveyden kannalta iso koettelemus. Hänen painonsa nousi kuusi kiloa, myös veren kolesteroli- ja rasva-arvot sekä matala-asteinen tulehdusarvo nousivat hälyyttävästi. Tomi oli koko ajan väsynyt ja voimaton. 30 päivän kokeen jälkeen Tomi palasi kertaheitolla hänen normaaliruokavalioonsa.

– Paluu normaaliin syömiseen oli henkisesti helppo, mutta fyysisesti yllättävän rankka. Kesti reilut kolme kuukautta, että elimistöni palautui ja että esimerkiksi päivittäiset väsymyspiikit hävisivät.

Veren rasva-arvojaan Tomi aikoo tarkistaa laboratoriokokeilla loppukesästä.

Vilja- ja maitotuotteiden suosiminen Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa on Tomin mukaan ennen kaikkea maatalouspoliittinen asia.

– Muistan, miten meillä oli koulussa maito- ja leipäjulisteita seinällä, maatalouspoliittinen ”terveysvalistus” alkaa nuoresta! hän naurahtaa.

Tomi Kokko tarjoaa kahdeksan henkeä työllistävän yrityksensä kautta asiakkailleen mahdollisuuksia elämäntapamuutosremonttiin. Kysynnän kasvaessa palvelu on siirtynyt pääsääntöisesti nettiin. Tomin ohjaamia ryhmiä kokoontuu Helsingissä ja Oulussa. Tomi on myös monen julkkiksen elämäntapamuutoksen mahdollistaja.

Hän korostaa muutoksen pysyvyyttä, ja siksi hänen suunnittelemassa ohjelmassa edetään pienin askelin, että muutokset eivät olisi kerralla liian suuria toteuttaa.

– Esimerkiksi aloitamme sillä, että elämäntapojaan remontoiva alkaa juoda aamuisin puoli litraa vettä merisuola- ja sitruunanmehulisän kanssa. Parin päivän kuluttua suunnittelemme toisen stepin. Kun ottaa kaksi uutta steppiä viikossa, ne jäävät helpommin pysyviksi, kuin kaikki kerralla.

Takapakkiakin monelle tulee muutosmatkan varrella. Niihin pyritään varautumaan etukäteen keskustelemalla esimerkiksi, miten vaikkapa kesän sosiaalisissa tilanteissa pystyy pitämään ruokavalion ja liikunnan ruodussa.

– Pyrimme myös aina sisäistämään sen, että kaikki tavat eivät toimi kaikilla. Tämän oivaltaminen on mahtava oppimisen siemen, Tomi toteaa.

Hyvinvoinnin perustassa Tomi korostaa ravinnon, liikunnan, levon ja stressinhallinnan kokonaisuutta. Erityisesti hän korostaa stressinhallinnan tärkeää merkitystä. Jatkuvassa, pitkään jatkuneessa stressitilassa keho alkaa erittää stressihormoniksi kutsuttua kortisolia.

– Kun kortisoli on elimistössä jatkuvasti koholla, keho alkaa varastoida rasvaa etenkin keskivartaloon. Kohonnut kortisoli on monen tulehdussairauden yksi aiheuttaja.

Tomi lähtee siitä, että ruokavalio, treenaus ja elämäntavat tuovat 90 % tuloksista.

– Lisäravinteilla voidaan saavuttaa se viimeinen 10 %, mutta ei enempää.

Tomi itse kokeilee koko ajan uusia lisäravinteita ja superfoodeja sekä opiskelee niistä.

– Peruspakettiini kuuluvat tutut ja erittäin tärkeät ravintolisät: omega-3-kalaöljyt, vitamiineista etenkin D ja B12 sekä magnesium. Treenien yhteydessä käytän hyvälaatuista heraproteiini-isolaattia tai kollageeniproteiinia. Superfoodeista suosin etenkin chorellaa ja spirulinaa niiden ravintotiheyden ja elimistöä puhdistavien ominaisuuksien vuoksi.

Liikunnaksi Tomi suosittelee intervalliharjoittelua, matalan ja nopean sykkeen vaihtelua. Liikunnan määrät ovat hänen mukaansa yksilölliset ja kunkin tavoitteista riippuvaiset.

– Liikunnassa olennaista on sen monipuolisuus ja nousujohteisuus, hän korostaa.

Itse Tomi liikkuu joka päivä ja pyrkii tekemään vähintään neljä kovaa harjoitusta viikossa. Hänellä on vahva 15 vuoden judotausta. Muita rakkaita lajeja ovat muun muassa kuntosaliharjoittelu, juoksu, Sup-lautailu ja pyöräily.

Omat elämäntapansa nyt 31-vuotias Tomi remontoi kymmenen vuotta sitten. Tärkein muutos oli ruokalautasella.

– Ruokavaliomuutoksen myötä oloni tuli aivan mahtavaksi, sain päivistäni huomattavasti enemmän irti. Löysin intohimon elämääni. Tätä hyvinvoinnin kipinää haluan olla sytyttämässä ihmisten mieliin työni kautta,ja visioni onkin auttaa miljoonaa ihmistä elämäntapamuutokseen, joka on minulle elämäni intohimo. Kannustan meitä jokaista jahtaamaan unelmiamme.

”Jahtaa unelmiasi!”

KUKA?

Tomi Kokko

Ikä: 31 v

Syntymäpaikka: Helsinki

Asuinpaikka: Helsinki

Ammatti: Elämäntapamuutos-ekspertti, yrittäjä

Perhesuhteet: Sinkku

Harrastukset: Liikunta, yrittäjyys

Elämän motto: Uskalla kyseenalaistaa, löydä oma juttusi. Jahtaa unelmia!